Home » Lucrari de electrificare

Actionare macaz cu servo – prima varianta

7 September 2009 6 Comments 1,199 vizualizări

Disperat de modul caraghios si defectuos in care functioneaza motoarele de macaz de la Piko pe baza de bobina magnetica, am inceput sa pun in practica un gand mai vechi si anume acela de a face o actionare de macaz pe baza de micro server de modelism.

Pentru comanda lor am folosit ca baza schema Servo Driver de alaturi…..

…dar la care am operat cateva imbunatatiri si modificari menite sa adapteze montajul la necesitatile mele. Iata schema modificata pentru a lucra cu actionarea.

Cele doua P 1-2 sunt semireglabile cu care se fixeaza limitarea de cursa a servoului.

Din forex am confectionat suportul pentru servo si bratul de comanda. Pe el se fixeaza axul ce transmite miscarea la acul macazului. Se strange la pozitie cu doua suruburi de reglaj.

Servoul misca tija dupa un calcul pe care l-am facut astfel incat miscarea sa fie reala. Dispozitivul electronic de control are limitatorul sau electronic si reglajul se face foarte fin cu o surubelnita pe doua semireglabile. Nu este nevoie de limitatoare de cursa mecanice sau de comutatie.

La suprafata, in axul de metal este fixat prin infiletare mecanica, un sector de resort de la semering. El are in capat cateva spire desfasurate si intinse cam 7 milimetri lungime transformate intr-o tija elastica ce intra intre bumbii de pe bara de actionare originala macazului. Rostul lui este sa transmita miscarea de antrenare dar si sa amortizeze capetele cursei.

Am pus pe youtube doua filmulete cu functionarea actionarii. Dar fiind prima incercare, ma declar multumit de functionare. Miscarea este mult mai realista. Maine voi face al doilea montaj avand deja idei de imbunatatire a acestuia. Dupa ce fac si montajul electronic (nu am inca niste piese electronice – rezistente si semireglabili) voi reveni cu detalii si cu implementarea sistemului. Este foarte usor de facut si o data ce mi-a venit ideea si s-a cristalizat in mintea mea, confectionarea a durat foarte putin. Urmatorul model va fi ceva mai robust si mai usor de pus pe planseta!

6 Comments »

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.