Home » Tunare locomotive

Automotorul AP-020-01

26 July 2010 6 Comments 963 vizualizări

Ideea de a crea un model de la zero nu imi da pace de cateva zile. M-am documentat atat cu privire la DU 77, cat si la automotorul din Cehia, M131 care mi se pare foarte interesant. Am inceput sa strang documentatia necesara si piesele, dar pana atunci m-am decis ca folosind niste vagoane de epoca Piko, vagoane fara nici un viitor pe Diorama de la Slobozia, sa creez (pentru a mi se da mana cum se spune) un automotor de conceptie proprie, asemanator cumva cu M131. Cum exista destula documentatie referitoare la realizarea acestui model, am decis exersarea pe macheta de la Piko, o jucarie destul de prost realizata, ba chiar urata din anumite puncte de vedere. Mi-am propus sa nu fac o lucrare prea pretentioasa, ceva simplu si usor de realizat, pentru a intelege ce presupune crearea unui model nou. Am hotarat ca macheta mea sa se numeasca AP-020-01 (Automotor Prognosis)…
AP-020-01

Asadar am inceput prin separarea pieselor componente. acoperisul se extrage relativ usor daca ai sansa unui model la care sa nu fie lipite (la mine unul a iesit usor dar al doilea am fortat pana s-a rupt un ghid, fapt care nu ma incurca deloc intrucat nu am intentia de a folosi acoperisul), peretii caroseriei si sasiul propriuzis. Am ales sa demarez cu confectionarea sistemului de propulsie, pe baza de ax melcat si pinion pe osie.

Pentru actionarea osiilor am folosit un pinion dintr-o jucarie chinezeasca, destul de lat ca sa-l pot taia in doua folosind bormasina pe post de strung si traforajul. Am obtinut astfel doua pinioane de osii.

AP-020-01

Pentru axele de antrenare am folosit spite de bicicleta, inoxidabile, de 2,2 mm diametru.

AP-020-01

Motorul a fost acoperit in partea dinspre cabine cu forex de 1,2mm grosime lipit cu cianoacrilic.

AP-020-01

Motorul ales a fost unul de jucarie chinezeasca dar modificat. Practic am inlocuit lamele de cupru de pe colector cu alte lamele dotate cu grafit (carbune) pentru a prelungi viata motorului, iar bobinajul de pe rotor a fost refacut pentru tensiunea de 12 volti. Imbinarea cu axele metalice ale melcilor s-a facut cu furtunas flexibil de cauciuc de la truse de perfuzii sau de insulina.

AP-020-01

Urmeaza montarea lamelelor colectoare de tensiune si apoi voi trece la modificarea caroseriei astfel incat in capete sa semene cumva cu M131 sau sa aduca cumva a metrou exterior.

Iata filmul cu testarea motorizarii

6 Comments »

  • Alex said:

    Si modelul de la cehi este foarte frumos dar cu siguranta automotorul romanesc o sa fie cel mai spectaculos. Oricum urmarim cu acelasi interes proiectele dvs.

    Cu prietenie,
    Alex

  • ionel32 said:

    Salut,interesant foarte interesant ,si am increderea ca o sa iasa ceva frumos,dar asta vedem la final. Vreau sa incerc sa fac si eu o locomotiva 060 EA din alama sau cupru dar este cam greu de gasit tabla .

  • Petrica said:

    Abia astept sa cumpar automotorul MALAXA.Stiu sigur ca va fi unul foarte reusit.

  • Prognosis (author) said:

    Nu am spus ca va fi de vanzare… il fac pentru mine. dar, daca tii motis o sa-ti fac si tie unul! 🙂

  • Bogdan said:

    As fi interesat de suportul pentru bormasina, pentru a putea fi folosita pe post de strung, de unde se poate procura? sau macar cateva detalii sa pot gasi pe net imi puteti da? Multumesc!

  • Prognosis (author) said:

    Provine dintr-un set de pe vremea lui Ceausescu. Are ani buni! Acum nu am idee! Probabil ca pe vreun site de unelte gasiti.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.