Home » Prezentari

Dacia 1410 Sport – DeAgostini

12 September 2012 9 Comments 629 vizualizări

Numarul 26 al deja bine-cunoscutei reviste, a aparut in sfarsit cu marea asteptare – Dacia Sport. Dezamagirea nu este mare. In afara de cateva bavuri pe la geamurile farurilor, chestii usor de rectificat cu un ac ascutit, macheta se prezinta bine ca si manufactura. Defectele cu care DeAgostini ne obisnuise par sa fi disparut. O usoara dislexie a parbrizului vine doar asa, ca sa nu dezamageasca cititorii, iarasi o chestie usor de rectificat prin presarea corespunzatoare pe tavanul masinii in zona niturilor, (care, fie vorba intre noi, numai nituire nu se numeste – si de aceea stau geamurile haite la unele machete). Din 10 reviste la o toneta, numai una avea bara din spate usor stramba, in rest toate erau bune, ceea ce inseamna ca procentul de rebuturi au scazut simtitor, chiar si la Slobozia, unde am avut parte de prea multe rebuturi la inceputul colectiei. Se pare ca ale noastre critici chiar fac bine producatorului.

Acuma, despre modelul reprodus, sunt diverse curente, diverse opinii. Eu fata de aceasta masina ma abtin. Tin doar sa reamintesc ca ea a suferit numeroase modificari din faza de prototip si pana la inchiderea ciclului de productie. Ea a avut diverse faruri, spoilere si manere la usi, E greu sa sustii cu convingere ca macheta nu reprezinta un model real. singura mea obiectie este culoarea. Nici portocaliu dar nici cacaniu. Sincer, i-ar fi stat mult mai bine verde sau in alta culoare decat cea aleasa de producator. Dar nici nu ma voi preta la aschimba culoarea. Doar voi modifica pentru un prieten un model cu faruri de Oltcit.

Apreciez modul ingrijit in care este lucrata, fara adeziv scurs, fara strambaturi. Apreciez chederele la geamurile posterioare si la cele doua parbrize. O nota buna si pentru oglinzile laterale, care au geamul argintat. Imi place si ornamentul capotei frumos tampografiat. Lampile de pe aripi dau si ele o nota buna masinii, desi stopurilor le lipseste partea alba specifica mersului inapoi.  Dezavantajul niturilor vizibile prin transparenta poate fi eliminat fie prin revopsirea semnalizatoarelor, fie aplicand o masca cu un punct rosu sau cu supergule pe interiorul masini, in capul nitului. Siglele sunt clare si evidentiate corect. La fel si semnalizarile din bara frontala. Ca bricolaj ar ramane mobilierul din habitaclu, interiorul portierelor, etc. Scaunele din fata, desi au tetiere, au pastrat forma simpla a tapiteriei intinse de la prima Dacia 1300, ceea ce nu e tocmai corect.

In general mie imi place, si ar trebui sa ma simt mandru ca inca o masina, care chiar a facut furori pe soselele patriei, este de azi in vitrina mea cu machete. Nu ma apuc fanatic sa multumesc lui DeAgostini, pentru ca practic ei nu gandesc in spiritul colectiei si al colectionarului roman, ci pur si simplu comercial. Ca sa capete multumiri de la mine, DeAgostini are multe pacate de spalat!!! Pentru a evidentia diferenta dintre piesele altor colectii, tot DeAgostini dar pentru alte tari, unde cumparatorii nu sunt atat de usor de prostit, voi posta mai jos noua mea achizitie, un minunat Renault 16 trimis dn Franta, de la mama lui – China cea frumos lucratoare (pentru altii), in dorinta de a stimula producatorul sa ia in consideratie si doleantele cumparatorului din Romania! In rest numai de bine si astept cu nerabdare alte modele romanesti, caci au fost destule slava Domnului! Rugamintea mea publica spre DeAgostini este sa ne mai slabeasca cu rusestile, polonezele sau mai stiu eu care. Pot fi si ele, nu zic nu, dar mai rarut ca-i mai dragut. Traiasca Romania si modele romanest!  Asta-i pohta ce-am pohtit!

9 Comments »

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.