Home » Cladiri si acareturi, Recomandari

Depoul PanArin – remiza ep IV

18 August 2009 7 Comments 1,697 vizualizări
Avand in vedere recenta hotarare de a dezvolta diorama prin adaugarea unui mic modul care sa contina cladirile si anexele aferente unui mic depou, am inceput sa pun in practica mult-disputatele modele Auhaggen tiparite pe hartie.

Am inceput cu hala de reparatii, o remiza simpla pentru o singura locomotiva.

Suportul pentru pereti este realizat din carton prespan de 1 mm grosime. Dupa decuparea modelului tiparit, am trasat locasurile ferestrelor pe cartonul prespan si am decupat intrandurile pentru a monta ferestrele in relief si pentru a asigura trasmiterea luminii din interior. Asta pentru ca lucrarea va beneficia si de instalatie de iluminat, caci se va lucra in ture in acest depou…

Dupa decupare, cu acrilic home made (adica tempera cu aracet) am vopsit ramele interioare ale geamurilor. De fapt pervazele geamurilor.

Apoi am lipit cu prenadez modelul tiparit pe hartie. Pe spate am lipit separat numai ferestrele tiparite pe hartie pentru ca lumina sa razbata prin ele.

La fel am procedat si cu peretii laterali.

Dupa ce am lipit si imaginea interioarelor, am imbinat peretii intre ei…

Am confectionat podeaua propriuzisa, decupata pentru trecerea liniei si peste ea am facut pistele de circulatie, trotuarele, din forex de 3 mm grosime in care am trasat cu un ac imbinarile unor placi de beton si am vopsit aceste dale cu gri ciment…

Usile

Usile din carton prespan de 1 mm grosime sunt fixate cu “balamale” din hartie flexibilizata cu doua straturi succesive de prenadez… astfel incat se deschid si se inchid dupa pofta inimii. La final vor capata si zavoare de fixare deschise sau inchise…

Acoperisul – structura

Acoperisul este realizat dupa aceleasi metode, din aceleasi materiale. In plus mai are si patru grinzi de sustinere, fixare pe peretii laterali. Grinzile sunt facute din doua straturi de prespan mai grosut, lipite unul de altul pentru o rezistenta mai mare si apoi sunt fixate cu prenadez pe interiorul acoperisului. Acesta va ramane mobil, pentru interventii in interiorul remizei si pentru fixarea instalatiei de iluminat.

Atelierul

Atelierul alaturat remizei a trecut prin operatii oarecum similare pana ce a ajuns in stadiul din imagini. Atat ferestrele cat si usile sunt bagate in relief astfel incat sa se vada tocul lor. Usile atelierului nu sunt mobile dar se pot face daca cineva vrea sa doteze si atelierul cu mobilier interior. Eu nu!
Dupa realizarea iluminatului, atelierul va fi lipit definitiv de unul din peretii remizei, asta dupa ce voi testa imaginea cea mai buna pe blatul unde se va construi extensia depoului si in functie de cum voi pozitiona hala in contact cu placa turnanta, caci voi construi si o placa turnanta functionala.

Acoperisul – iluminare

Pe acoperis se vor mai monta doua aerisiri si doua cosuri de fum, ambele facute din cartonul pe care au fost tiparite, ceva in genul cartonului de carti de vizita, desigur intarite bine cu aracet. Cosurile sunt tot din carton subtire, rulate pe betisoare de frigarui si lipite.

Pentru lumina in fata remizei, am ales sa fac un lampion cu un led alb cald de 3mm diametru. Am pilit in capat ledul pentru a elimina efectul de lupa. Am introdus pe led o saiba de 3 mm si am lipit-o cu picatura si apoi am vopsit picioarele si saiba abajur cu negru. Prin doua gauri am fixat lampa rezultata pe zidaria remizei.

Pentru plafoniere am folosit tot leduri alb cald dar de 5 mm diametru, pe care le-am pilit de asemeni in cap si pe care
le-am fixat cu bride de carton pe plafon. Legaturile sunt facute cu sarma de retea si sunt fixate pe plafon tot cu bride de carton. La unul din capete am conectat un rezistor de 550 ohmi si firele de lagatura dar la capatul din fata am conectat in paralel cu ledul lampionului de deasupra usii.

Ferestrele

La prima proba am ramas nemultumit de faptul ca lumina nu razbatea prin ferestrele desenate si am hotarat inlocuirea lor, mai ales ca vreau sa se vada in interior locomotiva ce va fi garata acolo.

In acest scop am decis sa imi fac singur ferestre transparente. Mai intai am desenat pe foaie matematica conturul ferestrelor si pozitiile ramelor ferestruicilor. Apoi, cu caterul am taiat fasii de sub un milimetru din hartie neagra ramasa de la mastile pentru casute Kibri. Pe desenul facut am aplicat cu adezivul in sus, un fascicul de autocolant transparent, peste care am lipit cu grija toate ramele ferestruicilor. Pestea toata lucrarea am plaicat alt rand de scoch transparent prinzand ramele inauntru.

Dupa ce am decupat ferestrele colorate, cu inca un rand de scoch am fixat pe interior ramele transparente rezultate. Datorita presarii cu grija a fiecarui ochi de geam, efectul este fantastic. Se reproduce ideal o fereastra de acest gen. Chiar pe alocuri, intentionat am simulat crapaturi in geam tragand usor de ultima fasie de scoch in lateral in momentul lipirii. Acum se vede clar locomotiva din remiza si efectul este mult mai real….

Cablul de alimentare a fost trecut prin perete in exterior, lipit dupa vopsire cu gri, pe zidarie si fixat cu bride facute din sarma de retea batuta pe menghina pentru aplatizare. Streasna de protectie este din piese ramase de pe la accesoriile de vagoane Danzas de la Obiwan. Tot din astfel de piese am facut si tabloul de conexiune cu heblu (racordul electric)

Dupa o usoara cosmetizare, am lipit aerisirile si cosurile de fum… Urmeaza electrificarea atelierului de alaturi care va primi o lampa deasupra usii si lumina in interior.

Voi reveni pe masura ce voi realiza restul de accesorii ale remizei si voi continua cu restul de cladiri aferente noului depou “PanArin”…
Planurile pentru aceasta frumoasa lucrare sunt de vanzare. Ofer planul in format digital pentru pretul de 10 RON si tiparit pentru pretul de 20 RON plus taxele de expedititie!

7 Comments »

  • admin (author) said:

    Cine este interesat de planuri sa ma contacteze pe e-mail!

  • ciprian said:

    Hei salut! super frumoasa ramiza te rog poti sa-mi rimiti planul tiparit?pt suma de 20 ron?cum ai facut rost de fata la remiza si casuta de langa ea fata aia de “caramizi”?

  • Teo said:

    am vazut ca vreti si un modul depou si de curand am facut un motoreductor din piese de lego, motorul fiind tot lego, care are turatia potrivita pentru o turnanta

  • FanClub Cazanesti said:

    Pe cand WC-urile ArinGlobal Media ? 🙂

  • Prognosis (author) said:

    Invidia si prostia sunt doua chestii care merg mana in mana cu ipocrizia anonimatului… O linie de astfel de wc-uri ar fi profitabila pt. societatea de consum. Dupa cum se vede multi c….i au nevoie de wc-uri de urgenta…alminteri se refuleaza pe bloguri!
    HO…HO…HO…si HOe…dragii mosului !!!

  • Petrica said:

    Aroganta invidia (sa moara capra vecinului) prostia s.a.m.d.nu mai sunt simple trasaturi umane ci mai degraba niste boli cronice de care sufera majoritatea romanilor.Eu unul am invatat destul de dureros acest lucru, oameni care se cred foarte importanti si care fara ei (in prostia lor) cred ca fara dinsii s-ar rasturna pamantul.Prima lectia pe care am invatat-o in model;ismul feroviar a fost ipocrizia si fara acest domn Arin Panait as fi renuntat definitiv la medelismul feroviar.
    FANCLUB CAZANESTI arata-mi si mie ce ai realizat la viata ta fara sa fi consumat oxigenul pamantului degeaba, pentru ca faptul ca o ducem asa de greu nu este din cauza guvernantilor, ci din cauza unor “jite” ca tine.

  • Petrica said:

    Apropo FANCLUB CAZANESTI desi daca sunt incepator in modelismul feroviar am de gand ca pe viitor sa infiintez un club in Botosani care il voi denumi “Depoul PANARIN” ca un omagiu pentru faptul ca ma sustine in realizarea visului meu de a avea o diorama.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.