Home » Tunare locomotive

Locomotiva cu aburi BR 56 Piko – îmbunătățiri

17 August 2010 One Comment 1,983 vizualizări

Realizata de Piko in anii de glorie, aceasta macheta m-a surprins prin realizare mai ales ca este un model din gama hobby. Multe detalii si de asemeni numeroase pungi cu accesorii. Desi acestea sunt sigilate in cutie in plicurile lor, masina se pare a fi fost folosita si nu prea cum trebuie. In primul rand motorul de tip vechi, cu colectorul discoidal, prezenta un simpton ciudat. Pe mers inapoi se tura normal, adica destul de tare, pe mers inainte insa se urnea din loc numai la tensiune maxima si locomotiva abia daca se taraia pe sine. Ca a fost rulata asa, cu tensiunea la maxim, o dovedeste mai ales ghidul de lumina frontal, topit si combinat cu o parte din peretele negru al casetei de protectie de sub locomotiva, dar asupra acestui subiect voi reveni mai tarziu.

Deci dupa ce am incercat in fel si chip sa repar motorul, desfacut, curatat, schimbat carbunii, inmuiat arcurile, etc…, am decis ca este cazul sa renunt la el si sa-l inlocuiesc. Am testat un motor de BR 55 G7 dar fiind prea puturos in raport cu transmisia, am folosit in final un motor japonez de 12 volti de la un casetofon auto.

BR 56 Piko

Am refacut caseta de pe sasiul tenderului si capacul de fixare al motorului, care fiind mai mare cu 2 mm nu se incadra. Am folosit forex si ABS de 1,2mm. Pentru cuplare am folosit un ax melcat din jucarii chinezesti.

BR 56 Piko

Iluminatul frontal mi-a dat cel mai mult de furca, pentru ca ghidul de lumina era topit la interior si conbinat cu carcasa de protectie. Dupa separarea lor si refacerea ghidului de lumina, am nontat in spatiul de sub cazan o punte redesoare si o rezisenta de 980 ohmi ce alimntaza o dioda led smd alba.

BR 56 Piko

BR 56 Piko

Am refacut platforma topita si am mascat gaura cu chit auto. Dupa uscare am slefuit si vopsit cu negru mat Revell. Toate componentele sunt ascunse in caseta comuna a pistoanelor.

BR 56 Piko

Iluminarea pe tender a presupus indepartatea clemelor de prindere a becului si adaptarea unei rezistente in locasul ce fusese proiectat pentru bobinele de soc, mutate acum in spatele motorului. La tender am folosit un led bicolor bipolar galben/rosu inseriat cu un resitor de 820 ohmi.

BR 56 Piko

BR 56 Piko

BR 56 Piko

BR 56 Piko

BR 56 Piko

BR 56 Piko

O jucarie frumoasa, cu multe detalii si accesorii pe care le voi monta intr-o etapa viitoare. Pentru moment va las sa admirati masinaria de la Piko, un model peste ceea ce m-am obisnuit eu sa prezinte acest producator in gama hobby.

BR 56 Piko

BR 56 Piko

Dupa cum se vede usa de la cazan se deschide iar inauntru sunt vizibile conductele…

BR 56 Piko

Toate tevile mari sunt aplicate, combinate cu basoreliefuri efectul este foarte realist. Cazanul colecteaza tensiune si o trasmite in tender printr-o cupla speciala. In cabina fochistului sunt numeroase detalii, dar au ca dat cu mucii in fasole lasand in podeaua neagra doua cleme rosii cu care se fixeaza fremul de cazan sub cabina. Se putea alege o alta varianta, cu surub, asa cum e de fapt in fata locomotivei…

BR 56 Piko

BR 56 Piko

BR 56 Piko

Poze de la fostul propietar.
BR 56

BR 56

BR 56

BR 56

BR 56

Desi se face simtita lipsa unui volant, recomand celor ce fac aceasta modificare, folosirea unui motor cu axul afara in ambele capete si montarea uni volant care va indulci plecarile si opririle precum si momentele de intreruperi accidentale din timpul rulajului. Oricum, dupa aceste modificari macheta ruleaza mult mai silentios pentru ca a disparut zgomotul suparator specific motoarelor vechi si cu colectorul discoidal. Practic a devenit o macheta foarte placuta care se manifesta firesc si ruleaza bine pe diorama. Nu o impiedica pantele sau curbele si trage destul de bine un set de patru vagoane de calatori epoca 3 pe boghie, asta si pentru ca am lestat mai bine tenderul motor adaugand plumb in spatiul ramas liber, pana cand am atins greutatea de 200 de grame. Initial tenderul cantarea numai 120 grame. Tractiunea se face pe trei osii, fiecare dotata cu cauciucuri de aderenta iar colectarea tensiunii se face numai pe locomotiva.

Voi reveni cu poze dupa montarea accesoriilor si cu un filmulet de asemeni!

One Comment »

  • BLOG DE CALCULATOARE said:

    Aparat cu aburi Ariete…

    Bun blog, bun articol, iti ofer un backlink bonus. Tine-o tot asa si vei primi in continuare bonusuri de la noi. BLOG ROMANIA http://www.blogulmeu.info...

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.