Home » Tunare locomotive

Locomotiva E 656 de la Lima – îmbunătățiri

13 November 2011 No Comment 2,017 vizualizări

Prezentată in materialul de AICI, locomotiva a fost supusă unor modificari menite sa îmbunătățească modelul.

1. Am adăugat sistem de colectare a tensiuni pe doua roti, cele fara cauciucuri de aderenta, de pe boghiul tractor. Pentru colectare am confectionat lamela din coarda de chitara numarul 1 ca grosime, fixata pe boghiul motor ca in imaginea din galerie.

2. Am adaugat sistem de colectare a tensiunii si pe boghiul din mijloc, folosind lamele ramase de la boghiele de americane Mehano folosite la tramvaie. Lamelele s-au montat prin lipire la cald conform imaginii din galerie.

3. Am montat sistem de iluminare pe baza de led-uri alb cald. Dupa ce in toti acesti ani de modelism am tot iluminat locomotive de diverse tipuri, dupa ce mi-au trecut prin mana sute de locomotive, dupa ce am analizat pe multiple forumuri fenomenul de iluminare la locomotive, am ajuns la unele concluzii:

a. lumina rosie la locomotive este doar un moft si nu se justifica decat daca locomotiva respectiva este destinata sa ruleze fara garnitura de tren;

b. sistemul alb/alb in functie de directia de mers este cel mai potrivit pentru locomotivele care ruleaza cu garnituri de tren;

c. este destul de jenant faptul ca in sistem analog luminile se sting la oprirea garniturii la semnal…

Referitor la punctul C, am gandit si razgandit numeroase variante de rezolvare a problemei. In toti acesti ani am facut numeroase teste la ideile pe care le-am avut. Cele mai multe nemultumitoare si ca atare nu am mai publicat studiile mele in domeniu. INSA, cu aceasta locomotiva chiar am reusit sa imi pun planul in aplicare. La ora actuala este SINGURA locomotiva in sistem analog care se poate opri la semafor si careia sa nu i se stinga luminile. Tot sistemul este gandit fara implicare electronica! Sistemul conceput de mine este capabil sa asigure luminile aprinse la oprirea pe un tronson nealimentat, in analog, iar efectul este la fel ca in digital, locomotiva STA PE LOC LA SEMAFOR si LUMINILE SUNT APRINSE!  Atata timp cat liniile sunt alimentate cu curent electric, farurile stau aprinse! Deci, am rezolvat o mare problema a locomotivelor care ruleaza in ANALOG!

Pentru montarea propiuzisa a lampilor am folosit led-uri punctiforme, alb/cald, de 1,8 mm diametrul lentilei, montate in paralel, pentru ca in analog sa lumineze puternic chiar si la cea mai mica viteza de deplasare. In prealabil, am sectionat partea de material transparent, corpul de geam ca sa zic asa, de care erau atasate si prismele (ghidajele) de lumina ce intrau in locasurile lor. Apoi am indepartat ghidajul de la farul central, lasand loc liber pentru led. LED-ul pentru farul central a fost usor polizat si rotunjit pe o parte ca sa intre in adancitura din plafon. Partile din jurul farurilor au fost vopsite cu negru acrilic, mat, pentru ca lumina degajata de led-uri sa nu strapunga prin caroserie.

Toate cele trei leduri aferente unui post de conducere, sunt montate in paralel si apoi inseriate cu un rezistor de 1 kohm si montate in antiparalel intre cele doua posturi de conducere, astfel incat la schimbarea sensului de mers, sa se aprinda diferit, pentru fiecare post de conducere aflat pe directia de mers. Prin montarea in antiparalel se asigura si preluarea curentului rezidual la polarizare inversa. Montajul cu rezistorul l-am potrivit chiar la mijloc, in fantele interioare de la burduful articulatiei locomotivei.

Prin demontarea completa a sistemului de tractiune, am descoperit folosirea unui motor made in China, cu port-perii metalice, ca la jucariile ieftine chinezesti. Am inlocuit numai capacul motorului, cu unul care avea port-perii pe baza de carbuni, lucru care  a imbunatatit atat factorul de zgomot al masinii, cat si durata de viata a jucariei in regim de rulaj intens.

In final, trebuie doar sa recunosc faptul ca am fost inspirat la modificarea acestei jucarii, reusind sa implementez un sistem de iluminare pe care il coc de multa vreme, si pe care vreau acum sa-l aplic si altor locomotive din Depoul PanArin, depou specializat numai pe locomotive in analog!

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.