Home » Tunare locomotive

Locomotiva electrica E 11 (Piko) – imbunatatiri

4 September 2009 No Comment 1,085 vizualizări

de la Americana FT-A Unit – Erie la E11-42 Piko

Locomotiva E 111 era intr-o stare jalnica. Nici unul din cele doua motoare antice nu mai putea fi recuperat, avand parti din structura motorului facute din ebonita, coapte si care se macinau la orice atingere. Partea de iluminat la randul ei facuta varza. Ghidurile de lumina sparte si lipite cu superglue, contragreutatile din capete decalibrate si rupte, contragreutatea centrala si sistemul de prindere rupte si relipite sub o forma care m-a mahnit foarte tare…
Desi carcasa era conservata bine, viitorul functional al acestei masini parea compromis pe vecie.

Un bun prieten din Onesti, mi-a trimis o locomotiva americana, tip FT-A Unit – Erie, care se gaseste de cumparat pe la 100 de lei noua. Model Hobby Bachmann, masina nu se potrivea de loc cu diorama mea. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, motorul ei era de alta turatie. Mult mai lent in comparatie cu piko si roco la aceiasi tensiune. Deci, mergea mult mai incet pe diorama mea. Un alt neajuns al acestei americane erau rotile. Dupa cum se stie, Bachman face rotile realiste si bandajul este mai mic decat la modelele europene. In consecinta, masina sare de pe linii in curbe si pe macaze. Practic nu aveam ce sa fac cu ea… pana cand am avut o revelatie!
Ce ar fi daca s-ar potrivi sasiul metalic al masinii Bachmann in caroseria anticei E11 ??? Am zburat la 3 noaptea sa fac un test. In acea noapte am dormit linistit visand la modificarie ce aveau sa urmeze. Se potriveau perfect!
transformarea sasiului
Asadar, dupa ce am eliminat contragreutatile si placa de circuit din plafon pe care erau lipite pantografele, am trecut la modificarea sasiului metalic de la Bachmann. Practic am decupat cu bomfaierul inclinatii identice si la capatul unde masina americana era dreapta. Le-am ajustat frumos astfel incat sa intre perfect caroseria electricei.
Am facut santuri pentru ca ghidajul din interiorul carcasei locomotivei sa treca la fix si sasiul sa nu se miste in interior.
Am modificat placa de circuit din plafon. Am scos diodele antice si lamelele de contact. Am refacut partial circuitul, prin sectionarea traseelor acolo unde trebuia. O lamela asigura contactul pe mijloc de pe o placa ce vine pe motor si pe care intentionez sa o schimb in timp cu o placa DCC ready. Aceasta placa are acum rolul de a asigura legatura cu pantografele si in paralel de a transfera curent de la linii catre faruri. Un contact se face printr-o lamela si al doilea prin surubul de prindere la inchiderea masinii, intre sasiu si placa.
inlocuirea motorului
Motorul Bachman original este foarte bun. Are 5 poli inclinati. Singura problema este desincronizarea turatiei motorului la aceiasi tensiune aplicata cu un motor Piko sa Roco. Nu am vrut sa stric frumusete de motor si avand in magazie un motor Piko de BR 218, am modificat usor sasiul astfel incat motorul piko sa intre si sa faca legatura cu boghiele. Placuta de deasupra transmite curent prin lamela de care am zis mai sus.
Urmatoarea miscare a fost aceea de a inlocui rotile Bachmann cu unele Roco de la BR 290 la care am transferat pinionul Bachman original.
sistemul de iluminare

Din resturi de la kiturile de casute, am confectionat ghiduri de lumina pe masura locasurilor farurilor. Lumina farurilor este asigurata de un led SMD alb-cald, superluminos, asigurat de sponsorul zeXstar. Pentru pozitiile rosii am folosit leduri rosii punctiforme. Am folosit piciorusele led-urilor pentru a le pozitiona unde trebuie. Pe aceiasi structura am lipit ledul alb astfel incat doar prin impingere in locasul lor, ansamblele de iluminat se aseaza pe pozitie. Totul este demontabil si fixat doar prin impingere, fara lipituri, pentru a facilita extragerea in orice moment fara dificultati.

Farul central este lucrat tot cu un ghid de lumina extractabil, pe capatul caruia este lipit un SMD alb-cald iar acesta impreuna cu ansamblul alb rosu de la faruri se conecteaza cu fire disimulate pe placa din plafon…

povestea plugului

O data eliminata cupla din fata (pentru aspectul mai realist al masinii), am decis confectionarea de pluguri. Prima incercare am facut-o din forex de 1,2 mm grosime. Nu m-a satisfacut. A doua incercare a fost in baza experientei plugului facut pentru E69 acum un an de zile. Adica am folosit forma unui capac de la spraiul Ventolin de care nu ma dezlipesc.



A doua zi nu mi-a mai placut si am decis confectionarea de pluguri dupa modelul creat de mine pe calculator. Am studiat diverse poze ale modelului real si am confectionat in Corel un model de plug. Am printat pe carton de carti de vizita ai am montat plugurile dupa ce le-am intarit cu aracet. La final le-am lipit pe sasiu si le-am vospit cu negru acrilic iar buza lamei cu alb.


Urmatoarea zi, nu mi-au placut nici acestea si am refacut modelul. Am reconstruit plugul dupa noul sablon si de data asta chiar mi-au iesit bine. Pentru postul doi, plugul are decupajul necesar trecerii cuplei prin el. Ambele sunt lipite si intarite pe sasiul metalic de la Bachmann si nu afecteaza cu nimic caroseria locomotivei. Caroseria se desprinde cu mare usurinta si este fixata prin prindere cu doua suruburi care fac contactul cu sasiul metalic si placa de sub plafon, pe care este lipita cate o piulita. In orice moment caroseria se desprinde de pe sasiu, ansablul luminos iese din locasuri, iar masina poate redeveni jalnica Piko de dinaintea transformarii. Stiu ca unii vor comenta vizavi de faptul ca boghiele nu se portivesc, ca nu exista acest model in realitate, etc… Stiti ceva? Nici nu ma intereseaza. Toata diorama mea este imaginara. Nu pot avea si o locomotiva imaginara? Ba da! Pentru ca este frumos ceea ce imi place mie. Aceasta modificare nu este facuta pentru colectionari. La colectie poate sta modelul vechi si nefunctional. In vitrina nu se vede ca nu merge si nu se aude uruitul groaznic pe care in face un sistem de transmisie de acum 40 de ani. Cert este ca eu am obtinut o locomotiva frumoasa, silentiosa si functionala. Am reusit o trasformare de la Americana FT-A Unit – Erie la E11-42 Piko si mie imi place.
Vechea E 42 a ramas functionala pe modelul refacut cu motoare de unitati optice si va pleca la noul ei proprietar.


iata doua filme cu testele de lumina si de functionare ale batranei electice E111 in varianta transformata de atelierele PanArin…
Filmul zilei…>>>

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.