Home » Tunare locomotive

Locomotiva Rh 1142 OBB Roco – imbunatatiri

9 May 2010 3 Comments 1,050 vizualizări

Provenind din depoul DP Satu Mare, aceasta frumoasa locomotiva produsa de Roco, a fost trimisa la Slobozia pentru instalarea luminilor pe led-uri. Un model foarte bine realizat, cu numeroase detalii si accesorii multiple. Dupa ce am migalit o zi intreaga la montarea unor accesorii minuscule, bare de sustinere, stergatoare, prize electrice, conducte de aer, ba chiar si tustucul de pulverizare a apei in parbriz, am trecut la elaborarea unui plan pentru trecerea de la becuri la led-uri.
Rh 1142 OBB

Mai intai am indepartat conexiunile cu becuri prin banda de cablaj flexibila. Mai greu a fost sa realizez un procedeu prin care sa pot aplica acest sitem de iluminare pentru ca locomotiva, are un sistem pe baza de ghiduri de lumina curbe, cam ca la BR 218 Roco, ce ocolesc strategic cabina si se termina in dreptul becului in unghi de 90 de grade la capatul prismei, pentru farul central fata de cel pentru farurile de pozitie.

Rh 1142 OBB

Pentru aceasta cerinta, am lipit intre ele, doua leduri SMD de la Zextar, alb-cald. Lipitura a fost facuta pentru a aduce in paralel, in unghi de 90 grade, doua leduri, unul pentru farul central si unul pentru pozitii.

Rh 1142 OBB

Pentru lumina rosie am folosit un LED SMD similar, de intensitate mare, de la zeXstar. Dupa ce am protejat conexiunile cu autocolant, am fixat in locasurile din sasiul metalic grupurile de led-uri folosind pistolul cu silicon cald.

Rh 1142 OBB

Conectarea pe placa de baza am facut-o in punctele de alimentare de pe sina, folosid pentru lumina rosie un rezistor de 1k inseriat cu led-ul si un rezistor de 820 ohmi inseriat cu cele doua led-uri alb-cald (lipite in paralel pentru ca au nevoie de ceva mai mult curent ca sa se aprinda). Pentru ca acest tip de led-uri superflux au incorporat si cate o dioda de protectie la inversarea de sarcina (din fabricatie, fapt deosebit de eficient pentru protectia led-ului), a trebuit sa alimentez separat fiecare grup prin cate o rezistenta dupa cum am explicat mai sus. Aceste led-uri nu permit legarea in antiparalel, pentru ca se pun in scurt prin dioda de protectie.

Rh 1142 OBB

Dupa probe, firele au fost adunate intr-un manunchi pentru a nu se agata in transmisia cardanica accidental.

Rh 1142 OBB

Probele in stationare, la tensiunea minima pentru ca locomotiva sa ramana pe loc, ledurile se aprind tare si fasciculul este deosebit de puternic inainte de a se misca din loc chiar si in analog asa cum am eu.

Rh 1142 OBB

Rh 1142 OBB

Recomand calduros acest tip de led-uri SMD superfulx comercializare de zeXstar la un pret fara concurenta, marele avantaj fiind acela ca au un constructie o dioda de protectie la tensiune inversa.

3 Comments »

  • Petrica said:

    Am incercat si eu sa montez niste detalii la un vagon si.. am renuntat sunt foarte migalase dar calitatea superioara a firmei roco nu prea se compara cu ceilalti fabricanti in raport cu pretul.

  • Ronnie said:

    O locomotiva frumoasa care merita o lucrare eleganta marca PanArin.
    O vom lasa sa zburde pe diorama de la Slobozia unde se simte foarte bine, in speranta ca i se va pregati si acasa un loc de joaca.

  • Marius said:

    A iesit super domnule Arin. Am si eu una dar nu ma incumet sa ma bag in ea. Daca v-o trimit o faceti? Cat ma costa?

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.