Home » Scheme, Scheme instalatii de automatizare

Schema automatizare nr. 3a in circuit analog

15 August 2009 11 Comments 1,050 vizualizări

Va prezint in continuare schema electrica de automatizare a circuitului de pe tronsonul B al dioramei mele.

Aceasta schema este faza finala asa cum este montata ea pe diorama mea!
Am intarziat postarea schemei intrucat nu o aveam realizata pe hartie, lucrarea fiind executata la “cald”, direct din minte!
Ceea ce conteaza este ca prin aceasta jonglerie electrica, am reusit sa controlez individual doua locomotive in circuit analog !

Avantaje si Optiuni:
- Ambele trenuri merg in acelasi sens si isi dau prioritate una celeilalte!
- Intrarea in abatuta sau in principala se controleaza automat astfel incat nu poate intra un al doilea tren peste primul.
- Intrarea pe oricare linie se poate controla manual din butoanele “liber”.
- Odata intrat un tren pe una din linii, automat cel din spatele sau intra pe cealalta, conditia fiind sa existe intre cele doua trenuri cel putin lungimea unei garnituri!
- Se poate alege atat garnitura pe care dorim sa o garam la un moment dat si cat si linia pe care aceasta poate fi garata!
- Exista optiunea de oprire a automatului, astfel incat sa rulezi un tren non-stop, pe oricare din linii la alegere, fara sa mai fie comandat un al doilea tren care poate stationa pe una din linii oricare ar fi ea.

Neajunsuri:
- Lungimea unei garnituri atunci cand ruleaza doua trenuri, nu trebuie sa depaseasca punctul de atingere dintre capetele intersectate ale macazelor!
- Lungimea unei garnituri atunci cand ruleaza un singur tren nu trebuie sa atinga piesele in miscare ale macazelor atunci cand stationeaza intre ele!
- Trenurile pot rula numai in acelasi sens…

Fireste, asta depinde si de lungimea tronsoanelor de manevra P si A (principal si abatuta).

ATENTIE! Temporizarea este data de cate un condensator  electrolitic montat in paralel cu bobinele releelor. Valoarea acestora este cuprinsa intre 1000 de micro si 2200 micro.

11 Comments »

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.