Home » Tramvaie

Tramvaiul clasic V 09 -2

5 November 2012 2 Comments 1,240 vizualizări

Diversitatea de modele din seria clasica a vagoanelor de tramvai tip V, a facut dificila alegerea tipului de vagon pe care sa-l reproduc. Daca era dupa mine, pe toate le faceam, pentru ca imi plac toate. Dar, pentru ca nu dispun de alte boghie mecanice, ma voi rezuma doar la aceste trei modele ale colectiei mele.

Interesanta evolutia acestor tramvaie! Pornind de la V06, am sesizat in numeroasele poze de pe internet, trecerea progresiva catre ceea ce urma sa devina modelul standard ITB. Vagoane care aveau elemente din V06, V09  combinate cu V10 si V11. In fine, am optat pentru un model de tractor V09, cu pantograful antic cu un singur brat scurt, amplasat la mijloc, si doua cutii de rezistente. Este ultimul model cu pantograf tip troleu, dupa care s-a trecut la varianta imbunatatita cu partograf dublu amplasat la mijlocul vagonului si  doua cutii de rezistenta amplasate in spatele vagonului. Foarte multe date contradictorii de pe net au facut dificila intelegea evolutiei modelelor si alegerea unuia cat mai reprezentativ pentru aceasta clasa de tramvaie. Cu mare greutate am gasit si niste poze mai clare dupa care sa creez trucul vagonului tractor, despre care voi vorbi in materialul urmator.

Ca si iluminare, au existat de asemnea vagoane dotate cu far si in spate, pentru modele care au rulat fara remorca, primele tipuri, dar si modele care nu mai aveau far in spate intrucat tractau remorci, care au primit farul de la tractor. Primele modele nu aveau lampi de semnalizarea directiei, dar o data cu cresterea traficului in Bucuresti, tramvaiele au primit lampi de semnalizare a directiei. De asemeni, primele modele aveau pe acoperis, in fata, cate doua felinare rotunde, pentru numarul traseului si pentru o semnalizare al carei sens nu l-am descoperit inca. La modelul ales de mine, acestea au disparut si au fost inlocuite de un locas derivand din acoperis.

Nu stiu daca modelul creat de mine reproduce chiar exact modelul standard, dar mentionez ca din multitudinea de fotografii, am ales unul care mi-a placut mai mult si care se preta la reproducerea folosind material lemnos. In rest, las pozele sa vorbeasca:

Parada Tramvaielor de Epoca

Piesele componente au fost create de mine dupa fotografii si taiate cu tehnologie laser de catre:

Published on: Aug 7, 2011 @ 8:16

2 Comments »

  • Petru said:

    Lucrarile sunt deosebite, dar veti face si alte proiecte cum ar fi tramvaiele Tatra?

  • Arin said:

    Tramvaiele tatra sunt pe boghie, si cum nu am boghie motoare asa mici…. oricum, daca aveam, tot pe romanesti ma axam V3A, V2A etc!

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.