Home » Tramvaie

Vagonul de tramvai ITB

6 November 2012 No Comment 6,946 vizualizări

Marea mea pasiune pentru tramvaie incepe sa isi faca loc si pe diorama de la Slobozia. Impresionat de succesul modelului realizat de Adrian la Iasi, i-am cerut incuviintarea sa reproduc si eu acest frumos tramvai, cu care in copilaria mea de scolar, care locuia in Bucuresti, m-am dus la scoala cale de trei statii (pana in clasa a 7-a, cand m-am mutat cu parintii la Constanta). Amintirile ce ma leaga de vremea cand obraznic si nepasator ma plimbam pe cupla de la ultimul vagon, pe care puneam mai intai ghiozdanul si peste care ma asezam comod, m-a determinat sa imi doresc sa rulez pe diorama un vagon ITB facut de mine integral.

Multumita lui Adrian Ionut Crenganis, am primit planurile peretilor laterali si m-am apucat de dezvoltat proiectul realizand in Corel si restul de piese, adica fronturile, podelele si acoperisul. Am trimis proiectul pentru decupare cu laser domnului Alexandru Cristal de la firma SpotDesign din Bucuresti, care a avut amabilitatea sa ma ajute in acest proiect, oferindu-se sa imi taie peretii vagonului, operatiune destul de dificil de executat cu caterul, daca tinem cont ca ferestrele sunt foarte apopiate si au colturile rotunjite. La scara 1/87 stalpii dintre ferestre sunt foarte subtiri, fapt care a dus in prima faza la cateva tentative nereusite. Am incercat cu diverse materiale dar efectul a fost acelasi. Raza laser prin incalzire topea si deforma stalpii dintre ferestre. In ultima faza, s-a incercat la firma SpotDesign taierea pe material lemnos, chestie care vad ca a reusit! Modelul a fost executat bine si probabil ca va intra in constructie cat mai curand, de indata ce voi face rost de un boghiu motorizat, pentru ca vreau ca acesta sa fie functional.

In paralel, am facut o alta comanda, pentru taiere din ABS de 1 mm a peretilor, insa de data aceasta cu freza, asa cum am taiat anul trecut vagonul automotorului Malaxa DU 77, model la care nu am renuntat, dar am amanat proiectul din motive tehnice si financiare. Practic la acesta trebuie sa achizitionez un sasiu de vagon platforma Piko, pentru ca nu ma indur sa distrug vagoanele functionale din dotarea depoului PanArin.

In principiu, voi incepe montarea unui set de vagon ITB din lemn, pe care il voi face static, dupa care, la sosirea pieselor taiate la freza, voi confectiona si modelul functional.
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Multumesc lui Adrian Ionut Crenganis, pentru planurile peretilor laterali si domnului Alexandru Cristal de la firma SpotDesign din Bucuresti, pentru decuparea lor cu profesionalism.

Published on: Jun 7, 2011 @ 8:46

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.