Home » Ştiri feroviare

Phoenix, noua locomotivă fabricată în România

10 October 2009 5 Comments 1,251 vizualizări

th_phoenix2După 20 de ani

Prima locomotivă electrică produsă în România după 1990 a fost prezentată în data de 23 martie, în Gara de Nord din Capitală. Pe lângă faptul că de mai bine de 20 de ani nu s-a mai fabricat aşa ceva în ţara noastră, noua locomotivă nici măcar nu va circula pe căile ferate române.

Se numeşte Phoenix şi este prima locomotivă electrică produsă după Revoluţie în ţara noastră, mai precis la Craiova. Din păcate însă, călătorii din România nu se vor putea bucura de ea, deoarece constructorul, Softronic, a vândut-o deja unui operator de transporturi din ţara vecină, Ungaria.

Preţul de vânzare al acesteia a fost de 2,5 milioane de euro, motoarele sunt fabricate în totalitate la vechea uzină Electroputere Craiova, iar carcasa e produsă de Softronic Craiova.

spunea in 24 Martie 2009   Nicolae Oprea in libertatea.ro

Date tehnice : Locomotiva electrica noua, apta sa circule cu viteza max. 200km/h

CFR Călători a cumpărat o locomotivă care circulă cu 200 km/h

CFR Călători a cumpărat de la firma Softronic din Craiova o locomotivă electrică care poate circula cu viteza de 200 de kilometri pe oră, pentru 9,39 milioane de lei, fără TVA, se arată într-un anunţ al companiei feroviare de stat.

Locomotiva face parte dintr-un acord cadru de 28,18 milioane de lei, care presupune achiziţia a trei astfel de locomotive într-un interval de doi ani. Acordul este finanţat de la bugetul de stat.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, CFR Infrastructură trebuie să asigure o viteză minimă de 160 de km/oră pentru trenurile de călători şi de 120 km/oră pentru cele care transportă marfă pe Coridoarele Pan-Europene IV şi IX.

Cele mai recente date ale companiei feroviare arată că la peste 5.000 de kilometri (38% din total) de reţea feroviară termenul limită la care trebuiau făcute reparaţii capitale a fost depăşit, în aceeaşi situaţie regăsindu-se şi aproape 11.000 de poduri şi podeţe (61% din total) şi aproximativ 90% din instalaţiile fixe de tracţiune şi de centralizare electrodinamică, fapt care a determinat existenţa unui număr foarte mare de restricţii de viteză (peste 300 de zone – n.r.), precum şi un număr mare de defectări ale elementelor infrastructurii.

În prezent, singură linie unde se poate circula cu o viteză de 200 km/h este la Centrul de Testări Feroviare de la Făurei, care aparţine Autorităţii Feroviare Române.

Softronic, înfiinţată în 1991 la Craiova, este specializată în repararea locomotivelor şi comercializează, printre altele, echipamente electrice de înaltă tensiune şi de măsurare a energiei.

Firma este deţinută de patru persoane fizice şi a realizat în 2008 afaceri de 42,97 milioane de lei, în creştere cu 12%, faţă de anul precedent, când a raportat o cifră de afaceri de 48,84 milioane de lei.

spune MerdiaFax pe 10 octombrie

5 Comments »

 • BOBARUCRISTI said:

  foarte frumoasa locomotiva nici nu pare a fi fabrictie romineasca dar arata supet bine

 • basil said:

  doamne ce oribil arata. 060-EA e o frumusete, astia de la Softronic sunt buni la partea tehnica dar au nevoie de un designer, parca e facuta de un ciumec care isi tuneaza
  Dacia in spatele blocului.

 • stefan said:

  aceasta locomotiva are forma infricosatorea eu as preferao pe aia clasica sau delfinul astea im plac cel mai mult

 • zsizsi said:

  Pai nu numai noua ne sugereaza ceva infricosator. De exemplu in Ungaria pasionatii au poreclit-o “UFO” (OZN).

 • mihai said:

  bine ca este fabricata in romania macar au mai lasat unu la suta din industrie cat o mai tine si asta ca astia mai au un pic si ne vand nevestele mamele si pe urma si pe noi

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.