Home » Tunare locomotive

060 EA de la Amintiri Feroviare

11 March 2011 13 Comments 8,118 vizualizări

Martie a venit si o data cu primavara, au sosit de la Botosani doua minunate electrice romanesti pentru interventii si imbunatatiri. Prima din ele, un EA Delfin, avea un zgomot suparator in curbe si se deplasa la aceeasi tensiune, ceva mai incet decat cea vopsita in culori standard. Am observat cu ocazia demonatrii, diferente in sistemul de prindere, delfinul avand doar 4 puncte de fixare a caroseriei de sasiu, pe cand cea clasica, are 8 puncte de fixare, fapt care rigidizeaza mai bine cele doua elemente. Pentru demontarea lor cu usurinta, se pot folosi cateva scobitori plasate langa punctele de fixare, dupa care se intoarce locomotiva in pozitie normala si se extrage foarte usor prin propria greutate a sasiului…

Photobucket

Photobucket

Dupa demontare si analizarea delfinului, am constatat cele doua neajunsuri care produceau nemultumirea cumparatorului. Prima constatare fiind aceea ca una din volantele motorului, plasata prea strans spre motor, atingea usor peretele sasiului, fapt care ducea la frecare, producand o parte din zgomot si infranand rotirea. A doua constatare, a fost aceea ca, cele doua cardane de transmisie de la delfin, prezentau deficiente de turnare, acestea fiind usor descentrate, fapt care ducea la crearea de vibratii si producea un zgomot suparator de tremolo… De asemeni, capetele cadranice, crucile cum se mai numesc, au un joc mult mai mare in nuca de cuplare, fapt care duce iar la un zgomot suparator. Remedierea lor s-a efectuat prin indreptarea la cald a cardanelor si prin umplerea cu vaselina siliconica a nucilor de cuplare. Atat zgomotul suparator, cat si carenta de viteza s-au diminuat simtitor prin aceste interventii. In ceea ce priveste indreptarea cardanelor, poate ca nu toate machetele au aceasta problema, treaba tine si de norocul posesorului, dar vizavi de capetele de cardan, vaselina pusa in nuci, probabil ca va atenua o vreme vibratiile, dar dupa topirea si scurgerea ei, probabil ca zgomotul se va instaura din nou. Nu aceleasi probleme am constatat si la cea clasica. Aceasta are cardane perfecte, capetele si nucile se imbina fa joc asa de mare ca la defin, iar volantele sunt ceva mai bine asezate pe axa motorului, fapt care induce ideea ca este lucrata mult mai responsabil decat perechea sa mai noua, Delfinul.
Photobucket

Pentru locomotiva clasica, cerinta posesorului a fost aceea de a inlatura un neajuns referitor la iluminare. Faptul constatat, este acela ca, locomotiva este realizata avandu-se in prim interes satisfactia posesorilor de digital. Schema de iluminare, cuprinde 4 leduri. Doua galbene, la pozitii si doua alb cald la farurile de deasupra cabinei. In ambele cazuri, ledurile sunt inseriate, doaua cate doua, si apoi insriate cu cate un rezistor smd la valoarea de 271 de ohmi pentru fiecare. Desi schema cuprinde doua posibilitati de functionare a luminilor prin schimbarea unui jamper, consider ca ea nu a fost gandita pentru a functiona corespunzator atat in digital cat si in analog, cunoscut fiind faptul ca inserirea ledurilor duce la cresterea curentului de initiere a producerii de lumina, fapt reflectat in neajunsul ca, in analog, farurile si pozitiile se aprind abia la trepte foarte mari de rulare, adica la tensiuni sau curenti peste jumatet din puterea variatoarelor. La cele de tip Mehano, am contatat o mai buna functionare, prin aprinderea lor la 30% din tensiune, pe cand la variatoarele Piko, abia la peste 50% ledurile se aprind abia, abia. Acest fapt este destul de suparator pentru utilizatorul de analog, destul de raspandit, pentru ca la preturile si necesitatile digitalului, nu toti colectionarii pot achizitiona dispozitivele necesare. Prin urmare, dupa o atenta analiza a schemei de functionare, am ales o solutie eleganta, care sa nu implice mari modificari pe placa de baza si care sa duca la rezultate multumitoare in functionarea luminilor la parametri normali si in analog, tinand cont ca iluminarea corecta a unei machete, creste exponential efectul asupra privitorului.

Cum am procedat!

  • Ei bine, mai intai am schimbat jumperul pe pozitia pentru faruri numai de pozitie, la ambele capete, astfel incat cele doua led-uri smd galbene (Dumnezeu stie de ce au ales culoarea asta!!!), din farurile de pozitie, ajung inseriate cu cele doua rezistente de 271 de ohmi, totalizand un balast de 542 ohmi.
  • Am intrerupt apoi prin zgariere, linia de plus (+) a farurilor centrale, eliminand astfel inserierea lor cu farurile de pozitie.
  • Am adus un strap prin care am alimentat farul central cu plus, direct, ocolind inseriarea cu farurile de pozitie.
  • De la iesirea de pe dioda de directionare a polaritatii, am preluat tesiune printr-un rezistor de 580 omi, pe care am aplicat-o pe minusul celor doua smd-uri ale farului central si astfel am alimentat identic, prin cate o rezistenta de balast diferita dar similara la valoare, fiecare grup de iluminare, atat sus cat si jos.

Astfel, cele doua grupuri de iluminare au ajuns la valoare similara cu cele de lumina rosie, care functionau perfect inainte de interventie, iar in acest moment, lumina a devenit functionala in analog la valori de tensiune apropiate de momentul pornirii. Adica se aprid relativ repede la tensiunile mici aplicate jucariei, eliminand un neajuns destul de evident pentru posesorii de analog. Cred ca, se putea rezolva aceasta problema din fabricatie, prin implementarea unei scheme simple, pe baza de jumpere, care sa satisfaca ambele categorii de clienti, dar, probabil, ca prin natura economica a producatorului, acest surplus de piese ar fi dus la cresterea pretului jucariei. Cred insa ca s-ar fi justificat, tinand cont de faptul ca sunt foarte multi utilizatori de analog care indragesc aceasta minunata locomotiva, cu care, noi romanii, am crescut si am calatorit pe drumurile de fier din Romania in toti acesti ani si pe care pasionatii de trenuri o indragesc nespus.

Photobucket

Acestea fiind spuse, raman totusi la parerea, ca desi este iubita si dorita, aceasta macheta este pusa in vanzare la un pret peste valoarea ei, (nu cea sentimentala), fapt speculat si de prducator dar si de comerciant. In final, nu pot decat sa felicit Amintiri Feroviare pentru reusita sa, incomparabila cu esecul batranei doamne 060 DA, care a parut pe piata atat de prost realizata. Electrica este o realizare de exceptie, mandria clasei sale de tractiune in toata Europa si o macheta de nelipsit din panoplia pasionatilor… care isi permit!

Chiar daca nu imi permit achizitionarea unor asemenea frumuseti pentru Orasul din sufragerie, macar am avut bucuria de a le rula si de a le observa pe indelete. Machetele sunt exceptionale, frumos lucrate, detaliate si robuste. Functionalitatea, o data intervenit acolo unde a fost cazul, nu lasa de dorit, locomotivele comportandu-se excelent, atat pe macaze curbe, cat si pe zona de curbura in panta si rampa, unde diorama mea s-a dovedit a fi un poligon de testare, pe care nu toate locomotivele l-au trecut cu bine. Diorama fiind dotata cu macaze curbe Piko, amplasate in pante, macaze deficitare la capitolul functionalitate si rezistenta, multe locomotive, in general din cele cu boghie la trei osii, au tendinta de a escalada liniile si de a sari de pe macaz pe curbura interioara a acestuia. Ei bine, aceste doua jucarii au trecut cu bine de acest test. Singura deficienta constatată, a fost aceea ca, atunci cand tracteaza vagoane la doua osii, in curbe, cuplele nu se deschid suficient. Locomotiva fiind destul de lunga, se inscrie in curba ceva mai larg cu zona cuplei, fapt care duce la deraierea inevitabila a primului vagon tractat. Chestia nu este valabila si in cazul vagoanelor cu boghie si care au cuple moderne ce se rotesc la doua puncte. Deraiereea primului vagon se constata si in cazul celor cu boghie de generatie veche, unde cupla este fixata pe boghiu si se roteste intr-un singur ax. Fireste, acesta nu este un neajuns, insa, este preferabil ca vagoanele atasate de aceste bijuterii, sa fie de tip modern, avand cuple in doua puncte de rotire pe plan orizontal.
Photobucket

Photobucket

…………………………………………..

Pentru ca lumina farurilor centrale, nu mi se parea la corecta intensitate, am decis micsorarea valori rezistentelor de balast la 52 ohmi, fapt care a dus la un rezultat pozitiv prin cresterea intensitatii luminii si prin reducerea cu un volt a tensiunii de initiere.
Photobucket

Ultima operatiune, cea mai complicata dupa parerea mea, a fost aceea de a lipi placutele de inmatriculare si literele CFR metalice. Operatiune extrem de delicata si de periculoasa totodata. Delicata pentru ca se lucreaza cu piese foarte mici, metalice, care se manipuleaza dificil, si periculoasa pentru ca adezivul distruge instantaneu imprimarea de pe caroserie si daca litera sau placuta este miscata, se ajunge la distrugerea modelului. Cred ca este o operatiune inutila, creata fara sens de catre producator, care putea scuti colectionarul de aceasta prostie, prin crearea unei matrite care sa aiba incluse aceste pese din turnare. Sincer, nu inteleg rostul separarii, decat poate din motive economice. Posibil ca initial matrita sa fi fost facuta cu aceste lipsuri, si apoi, din motive economice, sa se fi renuntat la ideea de a face alta matrita care sa includa placile in relief. Totusi, cred ca la pretul acesta exagerat, locomotiva putea avea ce trebuie, asa ca si alte modele, placile si literele nefiind absolut necesare sa fie metalice, la fel ca la diverse alte modele destul de reusite la imitarea placii in relief din turnare. Oricum, dupa ce am analizat diverse imagini de pe internet cu rezultatele unor operatiuni similare, deloc incurajatoare, am decis ca e cazul sa incerc si eu asa ceva. Am lucrat sub lupa, am folosit revell dar nu pus direct pe litera, ci lasata picatura pe o suprafata metalica pentru a se evapora un minut, si apoi, odata intarit partial, cu varful unui scobitor am pus adezivul pe piese si cu penseta foarte fina am amplasat cu grija multa pe caroserie. Am reusit sa fac operatiunea fara sa deteriorez caroseria si fara sa las urme de adeziv pe ea. Sincer, nu as mai repeta aceasta experienta, emotiile fiind destul de puternice, mai ales ca macheta nu este a mea… Sper ca posesorul sa fie multumit si are de ce, daca se uita pe net ce mizerie au facut unii din aceasta operatiune. Respect insa pe modelistii care au reusit operatiunea la fel de bine ca mine, ba chiar mai frumos, au vopsit si literele in tricolor.
Photobucket

Photobucket

13 Comments »

  • PetricA said:

    Frumoase poze

  • gabi said:

    Ca de obicei, un meserias

  • Johann Nunweiller said:

    Buna seara,
    Cu toate ca am fost iubitor al aeromodelismului la scara 1/72 si mi am format o anumita dexteritate inca nu m am incumetat sa lipesc literele CFR pe locomotiva.
    Am facut eu o simulare, dar au aparut probleme in timp. Am folosit tot un adeziv Revell care pana la urma nu a avut aderenta necesara la suprafata metalica.

    Va admir sincer aceasta reusita.

    Johann Nunweiller

  • ciprian said:

    Salut! Demult imi doresc si eu o macheta a o6o-EA! dar constat din poze cu dezamagire ca nu e cum o descrii ” bogata in detaliu”.
    Am observat ca elementele de suspensie cu arcuri fac parte din caroserie,nefiind legate sub nicio forma de boghiuri. Pai, ce e aia? La banii aia nu merita. nu am pretentia sa aiba 6 motorase insa chestiile “fake” trebuie sa aiba o limita.
    boghiul trebuia sa se sprijine exlusiv pe niste perechi de arcuri de otel elicoidale si sa ‘traga’ caroseria prin bielete autentice adica exact ca la una reala.
    Recomand proprietarilor acestor modele sa iti ceara sa le faci aceste modificari cu adevarat esentiale intru imbunatatirea autenticitatii ei ca macheta si nu sa se limiteze in general doar la iluminare imbunatatita.
    Salutare cu dezamagire.

  • Prognosis (author) said:

    Draga Ciprian

    Dintr-un anumit punct de vedere, ai foarte multa dreptate si iti inteleg dezamagirea. Vina nu imi apartine decat in masura in care entuziasmul iubitorului de trenulete determina subiectivitatea in aprecierea unei machete pe care toti romanii si-o doresc in vitrina sau pe diorama. Iti voi raspunde punctual.

    Aceasta macheta, este realizata pentru a fi functionala pe calea ferata miniaturala in scara 1/87, scara la care liniile, dupa cum bine se stie, nu respecta proportia reala si in cazul curbelor. Acesta nu este un lucru bun, fireste, dar este un rau necesar absolut, intrucat machetele sunt facute sa ruleze si daca s-ar respecta proportia reala a curbei atunci ar fi nevoie de spatii imense pentru a crea un viraj de intoarcere de 180 de grade. Legat de acest lucru, machetele de locomotive trebuie sa se incadreze in nevoia de intoarcere in spatiul anormal de restrans, iar ca sa ia curbele constructorii nu pot face boghiele perfect reale si nici restul machetei, pentru ca ar impiedica rasucirea acestora conform necesitatilor. De aceea se recurge la siretlicuri, fake-uri, in designul jucariei. Legarea boghiului in mod real, prin mijlocirea arcurilor elicoidale si prin biela de remorcare nu ar mai mermite mobilitatea necesara luarii curbelor pe diorame. Faptul acesta se aplica la toate machetele functionale, nu numai in cazul bietei EA 060.
    Fireste, in situatia in care cineva vrea macheta numai pentru vitrina, fara sa o ruleze altminteri decat in linie dreapta, modificarile sugerate natural de tine, si-ar justifica necesitatea. Cum sunt foarte putini trenulisti care cumpara o locomotiva functionala numai ca sa o tina in vitrina, iti dai seama ca astfel de modificari nu sunt solicitate. Imi pare rau de dezamagirea ta, intradevar ca nu face banii integral aceasta jucarie, numai ca asta este cauza politicii de promovare si impunere a pretului pietii praticate de comercianti, la impunerea unor grupuri de interese din mediul asa zis modelistic, care urmaresc scopuri financiare si nu modelistice si care se folosesc de mijloace media (internet) pentru a manipula piata si clientii. Exista si aici mafia si coruptia, asa cum sta bine unei tari cum este Romania, ca nesimtirea si specula sa patraunda pana si in mediul jucaiilor. Aici ai dreptate, jucaria nu face mai mult de 100 de euro cu tot cu adaos comercial. Dar se speculeaza dorinta pasionatilor de a avea in posesie o reprezentare a ceva romanesc, a reginei caii ferate din tara noastra. Dorinta o impartasesc si eu, dar pana la a si cumpara la pretul asta exagerat e o cale lunga! Imi pare sincer rau ca entuziasmul minutelor in care am tinut macheta in mana, emotia aparitiei mult iubitei locomotive, m-a facut sa uit de obiectivitate si pot spune chiar si acum, ca in pofida unor lipsuri evidente pe care macheta le are, tot mi-as dori sa am una a mea. Nu insa la pretul mincinos impus de manipulatorii din comertul cu machete carora nu pot decat sa le bat obrazul…

  • ciprian said:

    Foarte bine punctat, eu nemaiavand vreodata macheta vreunei locomotive cu boghiuri n-am luat in calcul problema cu razele de curba mult mai stranse decat cele reale.. ma gandeam ca daca boghiul cu trei osii se poate inscrie in cele mai stranse curbe, nemaivorbind de ampatamentul rigid al locomotivelor cu 4-5-6 osii ,ar permite miscarea lor fara ca ele sa iasa de sub rama caroseriei si cu suficienta libertate din partea bieletelor care ar necesita doar niste articulatii semisferice.Solutii sunt convins ca pot fi gasite patrans simultan trasaturile tehnice ca in realitate dar si functionalitatea in conditii de macheta.

  • Prognosis (author) said:

    Uite Ciprian, stii ca de mult te-am invitat sa vii sa ma vizitezi. De cand te semnai altfel pe aici. Invitatia ramane valabila si vei putea vedea cu ochii tai cum sta treaba in cazul machetelor si a functionalitatii acestora!

  • ciprian said:

    Am sa vin, sa gasesc o dupamasa liber ca sunt legat cu lanturi grele 12 ore/zi la lucru..
    Eu suspinam odata,prin ’87 ,dupa o garnitura din aia romaneasca facuta la fabrica de jucarii 9 Mai Lugoj – Stiti?-, compusa dintr-o locomotiva 060 EB tip Bo-Bo cu o transmisie absolut ucigatoare ; un motoras anemic cu axele lungi si doua curele de guma roz care actionau rasucite direct pe osii si doua vagoane de calatori de tren accelerat-rapid.
    Acelasi sistem de transmisie genial de comunist l-am intalnit si pe modelul LDH-45 ,rosie (maro in alte situatii) formula osiilor A-A produs tot de 9 Mai Lugoj.
    Domnule, aveam pe atunci vreo 12-13 ani cred ,dar imi doream garnitura aia ca pe nu stiu ce.. In zadar am incercat sa strang suma,in jur de 400 lei parca,cu economii,cu colinde ca nu a fost sa fie..
    Dar mi-am zis ca atunci cand o sa fiu mare, o sa mi-o iau si o sa tin in vitrina.
    Acuma vad ca a aparut macheta lui o6o EA dar cand am vazut in pozele dumitale care are doar ” turnata” suspenisa secundara, asa m-a cuprins deznadejdea,mi-am amintit cat de grosolana era locomotiva aia 9 Mai Lugoj,ma rog, ca toate produsele din vremea aia, lipsite d eorice ingrijire sau functionalitate.
    Cred ca trebuie sa mai astept sau poate cumpar una din asta actuala si o las sa incerci d-ta pe ea montarea unei suspensii cu arcuri reale si cu bielete reale ,contra cost cat o face,dar Depourile Pan Arins stiu ca sunt vestite pentru solutii.

  • Prognosis (author) said:

    O da! Am avut ambele seturi si cu ele am facut fericit un coplil din Constanta in 1999 cand am plecat la Slobozia… Din un alt set distrus mai am inca motorul sasiul si transmisia lui 45 precum si numeroase osii pe guma… Ok te astept. Ai numarul meu de telefon!

  • Iepuro said:

    Oricum maestre ai lipit literele alea tare de tot. Fraierii aia care le-au gresit sunt varza nene. Pai le-au lipit cu superglue sau aracet/ Pai ce naiba nu au gasit Revell sa-l ia cu acu? Oricum bafta la modelat!

  • stefan said:

    SI MIE IM PLACE CE AT FACUT /SUNT DE VINZARE ?

  • denis said:

    hei ma poti contacta pe facebook denisizvernariu vreau sa te intreb ceva foarte important

  • Prognosis (author) said:

    http://trenulete.info/contact/

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.