Home » Scheme, Scheme instalatii de automatizare

Schema automatizare nr. 3a in circuit analog

15 August 2009 11 Comments 6,203 vizualizări

Va prezint in continuare schema electrica de automatizare a circuitului de pe tronsonul B al dioramei mele.

Aceasta schema este faza finala asa cum este montata ea pe diorama mea!
Am intarziat postarea schemei intrucat nu o aveam realizata pe hartie, lucrarea fiind executata la “cald”, direct din minte!
Ceea ce conteaza este ca prin aceasta jonglerie electrica, am reusit sa controlez individual doua locomotive in circuit analog !

Avantaje si Optiuni:
– Ambele trenuri merg in acelasi sens si isi dau prioritate una celeilalte!
– Intrarea in abatuta sau in principala se controleaza automat astfel incat nu poate intra un al doilea tren peste primul.
– Intrarea pe oricare linie se poate controla manual din butoanele “liber”.
– Odata intrat un tren pe una din linii, automat cel din spatele sau intra pe cealalta, conditia fiind sa existe intre cele doua trenuri cel putin lungimea unei garnituri!
– Se poate alege atat garnitura pe care dorim sa o garam la un moment dat si cat si linia pe care aceasta poate fi garata!
– Exista optiunea de oprire a automatului, astfel incat sa rulezi un tren non-stop, pe oricare din linii la alegere, fara sa mai fie comandat un al doilea tren care poate stationa pe una din linii oricare ar fi ea.

Neajunsuri:
– Lungimea unei garnituri atunci cand ruleaza doua trenuri, nu trebuie sa depaseasca punctul de atingere dintre capetele intersectate ale macazelor!
– Lungimea unei garnituri atunci cand ruleaza un singur tren nu trebuie sa atinga piesele in miscare ale macazelor atunci cand stationeaza intre ele!
– Trenurile pot rula numai in acelasi sens…

Fireste, asta depinde si de lungimea tronsoanelor de manevra P si A (principal si abatuta).

ATENTIE! Temporizarea este data de cate un condensator  electrolitic montat in paralel cu bobinele releelor. Valoarea acestora este cuprinsa intre 1000 de micro si 2200 micro.

11 Comments »

 • Teo said:

  Buna ziua!
  Am o nelamurire : ce curent are la iesire un variator mehano, deoarece cu unul piko model nou nu reusesc sa controlez un automotor complet digital trix (sunet, compensare de sarcina…) mai mult de 2 minute, dupa aceea moare alimentatorul?
  Multumesc

 • Prognosis (author) said:

  Din aceleasi motive am renuntat de mult la Piko…
  Mehano scoate 0-13V la 4oomA (Ph=5,2W) din ce scrie pe el dar masurat scoate 500mA

 • Bohm Rudolf said:

  Buna ziua, o intrebare as avea de la dumneavoastra in legatura cu portiunea circuitul de franare a locomotivelor in gara , cum ati rezolvat in sistem analogic si digital.O idee daca se poate cum sa reduc curentul de la aparat pe unele portiuni , fara a folosii alte aparate . Cu ceva rezistente?? o schema electrica daca aveti.
  Va multuesc .

 • Prognosis (author) said:

  Rudolf, eu am folosit tronsoane de linie alimentate separat cu cate un variator pentru fiecare viteza folosita. Practic sunt 4 asemenea tronsoane alimentate in trepte.

 • Bohm Rudolf said:

  Deci , dupa cum am inteles alta modalitate nu exista fara a folosi un variator de tensiune. Nu se poate rezolva cu un simplu potentiometru , de o valoare mai mica ??? sau alta modalitate !!!????
  Multumesc.

 • Prognosis (author) said:

  Asta e singura solutie! Alt potentiometru pe acelasi variator nu se poate! Rezulta un montaj mai complex si inutil!

 • Andy said:

  Buna ziua domnule Prognosis , imi puteti spune va rog , ce fel de relee ati folosit , sau sa imi dati un link ceva , multumesc !

 • Andy said:

  Am inteles , dar aceasta schema poate fi folosita pe orice diorama , bine inteles tot cu doua linii jos ca in poza , dar ma refeream daca conteaza marimea dioramei .

 • Virgil T said:

  Nu are nici o legatura marimea dioramei… Schema lui Prognosis se poate aplica fara probleme.

 • Andy said:

  Super , multumesc mult.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.