Home » Scheme, Scheme instalatii de automatizare

Schema automatizare nr. 1b in circuit analog

15 August 2009 13 Comments 5,696 vizualizări

Două trenuri care merg în acelaşi sens

Pentru acelaşi tronson B am conceput schema 1b.
Aceasta schemă este similară schemei nr. 1 însa am înlocuit sistemul de comandă prin şina tăiată şi contact direct prin roţile trenului, cu un sistem prin contacţi magnetici.

De ce???

  1. Aceştia în primul rînd sunt mai uşor de întreţinut;
  2. Aspectul pe linie este mai estetic;
  3. Linia nu se mai degradează din cauza ruperii dese a contactelor;
  4. Roţile trenurilor nu se mai uzează din cauza ruperii dese a contactelor!
  5. Nu trebuie sa mai distrugi alta linie daca nu-ţi convine locul unde se face comanda.Nu trebuie decît sa muţi contactul magnetic acolo unde vrei!

Photobucket

Photobucket

  • Am mai introdus in schemă un buton prin apasare “on-off” care are rolul de a şunta releul şi astfel linia nu mai întrerupe lăsînd un tren să circule liber fără oprire în gară!
  • Am mai intrudus în schemă un buton pentru comanda “liber”, acesta avînd rolul de a elibera un tren aflat în staţionare în gară!
  • Photobucket

Ulterior am perfecţionat această schemă prin adăugarea a 2 variatoare şi separarea tronsonului iniţial în trei tronsoane alimentate separat astfel încat să obţin trepte diferite de viteză pe sectoare diferite.

13 Comments »

  • rize(razvan rizescu) said:

    de unde se pot achizitiona contactii electromagnetici sau diodele reed?

  • Teo Magdici said:

    Timpul de in care releul sta intr-o anumita pozitie, si anume 3 sec. in cazul de fata, este dat de condensator, sau e releul mai special?

  • Prognosis (author) said:

    Timpul este dat de condensator releul fiind unul obisnuit. Am fixat acest timp prin tatonari in functie de locul unde este semaforul si de lungimea liniei ce trebuie depasita la plecare.

  • Ordis said:

    Buna schema

  • Bohm Rudolf said:

    Daca ma puteti ajuta ??? Care tip de contact magnetic folositi de la firma conexelectronic SRL , as dori sa fac si eu automatizarea la dioramea mea . Exact modelul m-ar interesa , sa stiu ce sa comand. Bohm Rudolf. Va multuesc. Astept un raspuns ,pe cat posibil cat mai urgent.

  • Prognosis (author) said:

    In principiu alegeti cele mai mici posibile. Cred ca merge acesta http://conexelectronic.ro/produs.php?id=10219
    Acum nu mai vad exact modelul pe care l-am luat eu acum 3 ani…

  • Bohm Rudolf said:

    Multumesc pentru informatii , as avea inca o intrebare , cum ati montat acest senzor reed ??? peste linie aplicata sau sub linie prin gaurirea blatului dioramei ??? Magnetul respectiv la ce distanta trece de acest senzor , este loc intre linie+senzor si magnet+locomotiva ???
    Va multumesc.

  • Prognosis (author) said:

    Scuze pentru dereglarea linkului la poze, care erau destul de explicite. Am decupat traversele si am montat reed-ul la nivelul traverselor, in unele locuri, in altele am pus releul reed chiar deasupra traverselor. Firele trec prin gauri mici ale suprafetei dioramei, sub ea, unde se leaga la circuit…
    Intre magnetul de sub lokomotiva si senzor eu am cam 3 mm. Totul depinde si de puterea magnetilor. Eu am scos magneti din unitati optice dar in ultima vreme au aparut in comert magneti puternici, subtiri de 1 mm si foarte mici.

    Vezi mai multe poze la Bariera:
    http://trenulete.info/bariera-integrala-home-made-refacere/

  • Prognosis (author) said:

    Intre magnetul de sub lokomotiva si senzor eu am cam 3 mm. Totul depinde si de puterea magnetilor. Eu am scos magneti din unitati optice dar in ultima vreme au aparut in comert magneti puternici, subtiri de 1 mm si foarte mici.

  • Bohm Rudolf said:

    Buna ziua , as avea nevoie de ajutor in privinta contactelor magnetice !!! Am instalat contact reeduri de 10 W ,DC 200V , 0,5 A -MK67B , au ars si au facut contact continuu. Am instalat contact reeduri de 50 W , DC 250V/AC 250V , max. 0,5 A – KSK 1A 52-2030 , a ars si a facut contact continuu . Am instalat condensatoare de protectie contra flamei de contact de WiMA 0,1 , 250-AO , au ars si au facut contact continu si asa. Mi sa ars intre timp si doua macaze din cauza contactului continuu , pentru ca dau comanda in acelesi timp la un releu , si doua macaze. Nu stiu ce sa mai fac !!!??? Sunt chiar disperat !!!?? Am controlat sistemul si nu am scurt pe nici unde . Sa fie prea mare amperajul de la transformatorul de 16 V (1,5 A) ???????? Ajutati-ma va rog frumos cu o idee . Eventual sa montez transversal contact reedul in loc de longitudinal ??? Am vazut o schema originala de montare de la ROCO si acolo era montat transversal nu longitudinal !!! Sa fie oare problema asta , sau un alt condensator de protectie contra flamei prea mari (tipul de condensator ??)??? Va rog ajutati-ma daca se poate cu o idee.

  • Bohm Rudolf said:

    Am vazut in schemele dumneavoastra mai multe contact reeduri una dupa alta in gara . Pentru fiecare releu sau macaz trebuie separat un contact reed ??? Asta ar fii problema principala oare!!??? Nu rezista contact reedul la mai multi consumanti deodata , de exemplu : un releu si dou macaze . Este necesar pentru fiecare cate un contact reed ???

  • Bohm Rudolf said:

    Nu am legat macazele de contact reed. Ele sunt montate pe releu dar exact unde primeste comanda si de la contact reed. Releul este dotat cu doua cu doua parti de comanda automatizare , eventual o sa-l leg in parea a doua cu semafoarele. O parte ramane pentru curentul de actionare la oprire pornire in gara.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.