Home » Tunare locomotive

Renault Traffic HO pe șine – partea a treia

28 August 2010 4 Comments 2,372 vizualizări


Am resuscitat motoarele de SlotCar pe care le aveam in dotare prin rebobinarea lor. Practic am rebobinat cate unul din fiecare model caci avea doua tipuri. Unele chinezesti de la masinute mai prapadite si unele nemtesti, ceva mai de Doamne-ajuta. Primele erau bobinate cu cate 175 de spire pe fiecare pol, iar secundele aveau cate 210 spire pe fiecare pol. Prin dezmembrarea unui transformator uzat, am recuperat o parte din sarma de bobinaj, sarma care dupa parerea mea (nu am micrometru si nici marcajul de pe traf nu mai era descifrabil) era cam la grosimea necesara. Corect era sa stiu exact diametrul firului, dar… asta e, cu asta defilam. Plin de invidie, nu pot sa nu remarc avantajul modelistilor din alte tari, care au la dispozitie numeroase posibilitati pentru a achizitiona piesele de care au nevoie, motoare, osii, roti dintate, grupuri de transmisie, sarma de bobinaj, etc. si astfel sa le ramana timp si energie ca sa se ocupe de modelismul propriuzis. Eu sunt nevoit sa consum din acestea pentru pregatirea materialului de care am nevoie. Bobinarea de motoare se face foarte anevoios, necesita migala si rabdare, sarma si atentie foarte mare. Ce sa mai zic de confectionarea unui grup de transmisie folosind o bormasina… In fine, rezultatul conteaza! Si e o mare bucurie sa vezi ca motoarele facute spira cu spira, dau rezultate si se invart ca la carte. Trebuie sa mai specific faptul ca am intalnit la cele doua tipuri de motoare, versiuni diferite de legare a bobinelor, desi practic, motoarele sunt la fel. Am cautat pe net informatii cu privire la asa ceva, insa fie nu sunt, fie nu stiu eu sa caut exact cum trebuie, caci nu am gasit date edificatoare in acest sens. Am ales sa conectez fiecare motor dupa modelul in care erau legate bobinele originale. Chiar la modelul german era intrerupta o bobina si nu functiona, planul de a-l rebobina fiind de mult timp pe lista mea de asteptari, insa migala unei astfel de operatiuni m-a impiedicat o vreme sa trec la treaba. Nevoia insa te invata si te impinge de la spate sa faci ceea ce trebuie.

Dupa rebobinare, motoarele au raspuns corect la comenzi si la o turatie ceva mai mica si mai apropiata de ceea ce aveam nevoie. Practic am pus un numar de 280 de spire pe fiecare pol la ambele motoare. Dupa calculele mele ar fi trebuit cam 320 de spire insa la o sectiune a firului ceva mai mica decat am avut eu. Grosimea nu mi-a permis sa bobinez mai multe spire. Cele chinezesti au colectoarele din fasii elastice de tabla de cupru, ca la mai toate jucariile chinezesti, iar motoarele germane se alimenteaza pe colectoare cu pastile de carbune, fapt care le face ceva mai stabile, mai rezistente in timp si mai silentiose. Sarma de bobinaj am fixat-o la final cu ceva lac de unghii de la sotie, pentru ca firele razlete cu care am supra-incarcat polii, sa nu sara de la locul lor si sa se rupa in contact cu magnetii motorului. Cu sublerul meu ramolit si de pe care abia mai citesti, am facut sectiunea si am constatat ca este identica intre cele chinezesti si cele germane. Dorinta de baza a fost aceea de a da intrebuintare acestor mini-motorase, mai ales ca imi planificasem sa fac si macaraua automotoare din postul anterior. Pentru ea insa mai am nevoie de cateva imagini si din alt unghi ca sa incerc reproducerea ei si sper ca voi gasi un coleg de la Brasov-Sinaia care sa prinda acest vehicul in imagine fotografica si sa ma ajute astfel sa reproduc acest vehicul la scara.

In rest las imaginile sa vorbeasca iar pentru maine, daca va fi o zi mai racoroasa, probabil ca voi face un alt film cu Renault Traffic pe diorama la o viteza mai acatarii…
renault traffic h0

renault traffic h0

renault traffic h0

renault traffic h0

renault traffic h0

Mai multi cunoscatori mi-au atras atentia asupra faptului ca rotile spitate nu prea se potrivesc cu alura moderna a drezinei mele postale. Drept urmare le-am schimbat folosind roti de 9 mm diametru bandaj, roti de vagoane Mehano. Ca sa mai dau o nota de autenticitate, am vopsit rotile in rosu si alb, asa cum sta bine unui vehicul feroviar neaos romanesc! Sper ca va place…
Renault Traffic

Renault Traffic

Masinuta se vinde pentru suma de 150 lei

4 Comments »

  • Relu said:

    Nene ne-ai umilit. Nu credeam ca o sa vad o masinuta de fier pe sine ruland perfect si cu lumini in ea! Ce mai urmeaza?

  • Petrica said:

    Frumoasa lucrare felicitari

  • lucian said:

    buna ziua
    m-am lovit de acceasi problema cu repararea motoarelor piko ;a o locomotiva br 98 dar acesta avea alta problema anume ca magnetii erau complet demagnetizati.
    asa ca am adaptat un motor de 3v de la o jucarie made in china.
    rugamintea mea ar fi sa faceti rost de un micrometru si sa masurati sectiunea firului de CuEm si eventual sa imi comnicati diagrama legaturilor la bobine intrucit conteaza inceputul si sfirsitul bobinei la legarea sectiunilor pe colector
    cu toata stima
    lcian mariutiu

  • Prognosis (author) said:

    Sectiunea nu o stiu insa diagrama o poti deduce din poza de mai sus, cea cu motoarele care stau pe o foaie. Pe ea sunt desenate stilizat bobinele si legaturile bobinajului de rotor pe colector.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.