Home » Scheme, Scheme instalatii de automatizare

Schema automatizare nr. 3c in circuit analog

15 August 2009 5 Comments 459 vizualizări

schema finala circuitul exterior pe Diorama de la Slobozia

Pentru tronsonul de cale ferata interior, (cel de sus) de pe diorama mea, am ajuns la aceasta schema finala.
Aceasta are rolul de a controla un numar de doua sau trei trenuri, optional, consecutiv cu semnalele aferente. Varianta este cea finala, pe care o voi transpune zilele acestea in placa de circuit, astfel incat sa elimin toata cablaraia din panoul de comanda.
Aceasta cablaraie a constituit montarea pentru probe a dispozitivelor, pana m-am hotarat pe ce scheme raman.

La aceasta schema, nu am aplicat semafor pentru oprirea intermediara, deoarece in diorama mea, aceasta oprire se face in tunel si ca atare nu este necesara prezenta unui semafor si nici comanda acestuia implicit. Cine foloseste insa schema si o aplica in conditii de vizibilitata a trenului care stationeaza, trebuie sa folosseasca schema aceasta! De aceia am creeat doua scheme, sus si jos, dupa cum vine pe diorama mea!

Am imbunatatit schema, utilizand un concept de simplitate.
Am renuntat la releele cu patru randuri de contacti, greoiae, consumatoare, si greu de intretinut, in favoarea unor microrelee de 12 volti, fiabile, ieftine si usor de inlocuit, care ocupa un loc mai mic in interiorul panoului de comanda si care se pot monta frumos pe placute de circuit de 1 leu bucata!
Releele se gasesc la magazine de specialitate la pretul de 5 lei, dar eu le-am cumparat de la o persona fizica, cu numai 3 lei bucata. Adresa persoanei care le comercializeaza este: adyelectronic@ctrnet.ro
Il puteti contacta pentru comenzi. Este un baiat foarte serios si marfa este japoneza, de calitate, nu ştifturi chinezeşti de prin comert! Sputeti ca v-am dat eu adresa lui! Va serveşte cu siguranta!
Dupa ce voi finaliza toate placutele de circuit conform schemelor, voi incepe “marea transfomare” pe care o voi prezenta in sectiunea diorama! Deocamdata lucrez la montajele propriuzse! Ma gandesc cu oarecare groaza la momentele cand voi desface toata cablaraia pentru a o inlocui cu frumoasele placi de circuit.
De asemenea, am folosit contacti magnetici de tip “reed”, ce se gasesc in magazinele de specialitate dar NU IN SLOBOZIA :( (
Iata filmuletul automatizarii 4b! (cel vechi, voi filma din nou dupa terminarea montarii circuitelor pe placi)

5 Comments »

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.