Majoritatea stâlpilor de iluminat de pe Diorama de la Slobozia sunt confecţionaţi de mine şi au ca bază câte un beculeţ de 12 volţi miniatural. Cum pe diorama sunt circa 40 de asemenea stâlpi, consumul este destul de mare, asta pe de o parte, iar din alt punct de vedere, modelul iniţial creat de mine se potriveşte mai mult peroanelor, parcurilor, grădinilor private şi mai puţin străzilor.
De aceea am decis remobilarea urbei cu stâlpi stradali de iluminat ceva mai specifici, cu lumina trimisă în jos, către asfalt. Totodată modelul pe care l-am creat acum foloseşte binecunoscutele LED-uri alb-cald de 3mm diametru, de la zeXstar.
Ca elemente de realizare am folosit mine de pix dar am ales un model care are deja culoarea gri pentru a nu mai fi necesară vopsirea lor, şi şaibe cu diametrul interior cât cel al LED-urilor.
Pentru început am curăţat minele şi le-am spălat cu spirt medicinal. De asemeni am curăţat cu alcool şi şaibele respective pentru ca adezivul şi vopseaua să prindă cât mai bine.
Apoi am îndoit picioruşele LED-urilor imitând un suport din fier forjat şi le-am tăiat la o dimensiune adecvată. Am lipit pe ele fir de cupru emailat dintr-un bobinaj, un fir ceva mai moale pentru a fi strecurat usor atât prin cele două găuri facute cu acul la rece în corpul stâlpului, cât şi prin stâlp până la baza lui.
Am introdus cu atenţie led-ul in găurile respective, am verificat continuitatea circuitului si am facut un nod pe firul de plus pentru a le recunoaşte mai uşor sub dioramă şi apoi am rasucit firele pentru a obţine un singur fir elastic. Pot fi alese două variante de stâlpi. Unul cu led-ul nepolizat în cap, care are un fascicul ceva mai delimitat de iluminare şi unul la care am polizat lentila led-ului şi care trimite o lumină ceva mai răspandită pe suprafaţa dioramei, în funcţie de necesităţi.
Apoi cu “picătura” am lipit şaibele pe post de abajur şi după uscare am vopsit cu negru abajurul, spatele led-ului şi picioruşele sale şi gata stâlpul economic. Întrucât am o sursă de calculator care alimentează Oraşul din sufragerie, care are şi o ieşire de 3 volti, la final, toate corpurile de iluminat stradal se vor alimenta în paralel înseriate doar cu un rezistor de 10 ohmi insă de putere mai mare, alimentate pe acest terminal de 3 volţi.
Şi astfel Oraşul din sufragerie intră în epoca economică adaptându-se la ceriţele actuale atât împortiva consumurilor excesive de energie, cât şi împotriva fenomenului de încălzire globală.
Ca să nu spună că Primarul din Blumenberg nu se ocupă de urbea sa chiar dacă este vreme de criză, în cel mai scurt timp primăria va înlocui toţi stâlpii de iluminat stradal şi se va îmbunătăţi calitatea iluminatului stradal prin adăugarea mai multor asemenea corpuri de iluminat, astfel încât pe timp de noapte Oraşul Blumenberg să fie uşor de strabătut de cetăţenii săi. De asemenea, Căile Ferate Prognosis, vor prelua acest proiect şi vor amplasa corpuri de iluminat în zona triajului, astfel încât muncitorii feroviari să-şi desfăşoare activitatea în siguranţă şi pe timp de noapte. Vom reveni cu detalii despre modelul creat special pentru zona de triaj.
Led-urile folosite sunt de 3mm de la zeXstar:
Costurile unui astfel de stâlp au fost:
- 0.2 lei mina de pix
- 1 leu LED-ul
- incalculabil sârma şi vopseaua aplicată
Timp de lucru 10-15 minute/bucată în afara timpului afectat curăţirii minei de pix.
*******************************************************
Modelul pentru triaj a fost realizat tot cu led-uri alb-cald de la zeXstar. Am folosit aceiasi tehnica cu saiba pe post de capac abajur, dar led-urile folosite au fost cele mari de 5 mm diamentru ca sa semene cu proiectoarele imense din triaj.
Dupa indoirea picioruselor in pozitia potrivita, am facut un sablon pe o bucata de lemn pentru pozitionarea lor in vederea lipirii cu cositor atat intre ele cat si a firelor de legatura.
Cu un tub varnish verde, de la o instalatie de aerare acvariu, am facut abajurul, dupa care am polizat lentila led-ului. Pentru polizare am folosit o alta inovatie a mea si anume un hard-disk defect la care am rearanjat platanele astfel incat sa vina cat mai sus ultimul disc, peste care am lipit cu prenadez un disc de hartie abraziva. Se dovedeste a fi un instrument deosebit de util pe langa casa omului…
Dupa ce am sectionat mina de pix pentru a trece cele doua picioruse ale led-urilor, am astupat la loc cu cianoacrilic si am vopsit totul cu gri Revel.
Tot cu aceasta ocazie am schimbat becurile de la stalpii clasici arcuiti, cu led-uri de 3mm diametru preparate dupa aceleasi metode. Pentru a nu da la masa metalica din interior, am scurtat un piciorus mai mult si am aplicat vopsea neagra in interior inainte de a fixa led-ul in pozitia potrivita.
Splendida idee si excelenta realizare!
Felicitari!
ce dimensiuni au stilpii
Stalpii au diverse dimensiuni, toate copiate dupa cele ale staplilor de fabrica H0 1/87. Daca te referi la inaltimea lor, tubul este mai lung pentru a intra mai bine ïn “pamant”, la suprafata inaltimea dandu-se in functie de aprecierea feacaruia. Eu am respectat cotele de inaltine a abajurului, dupa stalpul negru curbat din ultima poza.
Simplu frumos si practic. Cum ati izolat firele in interiorul minelor de pix ?
ms anticipat
cosmin scrie la inceput… ” Am lipit pe ele fir de cupru emailat dintr-un bobinaj, un fir ceva mai moale pentru a fi strecurat usor atât prin cele două găuri facute cu acul la rece în corpul stâlpului, cât şi prin stâlp până la baza lui.”kmf
Leave a response!
Vanzari / Cumparari
Cuprins
Altele
Forum modelism
Comentarii Recente
Trenulete.info pe Facebook
Reclame
Posturi Recente
cele mai comentate
celel mai vizualizate