Home » Diorama in 2008

10 aprilie 2008 – definitivare instalatie automatizare

16 August 2009 No Comment 547 vizualizări

Am refacut si ultimul modul al instalatiei de automatizare folosind relee miniatura de 12 volti! Acest modul este pentru actionarea celei de a treia garnitura in tronsonul 2, cel exterior! Modulul actioneaza interdependent cu celelalte module ale tronsonului in functie de optinea 2 sau 3 trenuri in circuit!
Toate au incaput foarte bine in panoul de comanda! Cu aceasta instalatie de automatizare, pot controla in analog, in simultan, 6 trenuri, cate 3 pentru fiecare tronson. In paralel, optional, se poate controla o loco de manevra pe tronsonul depozitului. In momentul selectarii optiunii “manevra”, cate un semafor la intrarile in gara, se pune pe rosu iar sectorul de linie din dreptul acestui semafor, cel de dinaintea macazului de intrare, trece in nealimentare, trenurile ce se apropie de gara oprind atutomat in fata acestor semafoare, pana la deselectarea otiunii manevra. In momentul selectarii, ambele linii din gara si tronsonul depozitului, trec automat pe o singura alimentare de la un singur variator, astfel incat locomotiva de manevra face operatiuni de miscare pe tot acest sector al garii si al depozitului dintr-o singura comanda unica!. La deselectarea optiunii “manevra”, se revine la statutul initial si locomotivele aflate in asteptare la intrarile in gara isi reiau miscarea cu treapta de viteza “incet! urmanda sa accelereze sau sa opreasca in functie de directia de mers si de parcursul creat anterior.

Programarea parcursului este cat se poate de simpla si se face numai din butoane selective, inscriptionate corespunzator si plasate pe tabloul de comanda dupa modelul pozitiei in diorama a functiilor executive ale intreruptoarelor! In orice moment se poate schimba un parcurs pentru o masina si orice masina luata dintr-o pozitie, indiferente de pe care tronson si mutata in alta pozitie indiferent pe ce tronson, se adapteaza instantaneu si executa “programul” de parcurs in functiune pe locul unde este amplasata! Fara alte programari! Orice locomotiva aflata in depourile PanArin, este in orice momenta gata sa execute oricare din programele de “munca” fara alte interventii.

Am confectionat si stalpii de iluminat pentru peronul intermediar! Am folosit mina de pasta de pix din plastic pentru stalp, varf de pix transparent pentru globul luminos si capacul este facut din nasturi de camasa. Deasupra, capacul este taiat t din forex de 1mm, iar motul din varf, (surubul de prindere) este imitat dintr-o gamalie de bold! Urmeaza vopsirea cu gri!
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

releul reed

Photobucket

panoul cu module

Photobucket

modulul tren 3

Photobucket

Schemele dupa care functioneaza intregul ansamblu sunt la sectiunea scheme automatizare

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.