Home » Diorama in 2008

13 ianuarie 2008

15 August 2009 No Comment 6,181 vizualizări

Bloc automatizat in diorama de la Slobozia. Intrarea si iesirea din gara in trepte de viteza in circuit analog!

Dupa cum discutam si pe forum, chiar daca pare muuult mai frumos un circuit digital controlat de computer, eu unul stiu ca nu-mi voi putea permite asa ceva. Am convingerea ca nu sunt singurul iubitor de trebulete care nu are un buget foarte mare alocat pasiunii sale. Am decis astfel sa fac un bloc automat de intrare si iesire din gara, in trepte de viteza, functionand in circuit analog. De mentionat ca aceasta automatizare, poate fi oricand alimentata pe digital, inlocuind pur si simplu cele trei variatoare de tensiune cu blocurile Digi 1, 2 si resp. 3. Oricum de asa ceva este nevoie pe traseu.

Astfel, am izolat liniile, alcatuind trei tronsoane distincte si separate electric prin clipsuri izolatoare.
– Un tronson in fata garii, de la macaz la macaz, numai pe linia 1, cea alocata peronului de calatori si care cuprinde si linia de comanda oprire!
– Al dolea tronson, cuprinde linia B (abatuta) din fata garii, plus macazele din capete, plus cate inca doua sectoare de linii pe fiecare capat.
– Al treilea tronson cuprinde restul de linie din circutul interior, de la un capat, pana in celalalt pana la inchiderea serpentinei!

Avantaje!
Costul redus al investitiei!
Separarea consumatorilor pe blocuri de alimentare separate!
Posibilitatea manevrei diferite pe fiecare bloc in parte!
Posibilitatea reglarii vitezei pe fiecare bloc in parte!
Circuitul functioneaza indiferent de locomotiva pe care o bagi in traseu, indiferent de locul unde introduci masina respectiva, indiferent de timpul in care faci o schimbare de masina!
Totul fara programare sofisticata pe calculator, fara programarea masinilor, fara mari filosofii si cunostinte de electronica!
In plus, printr-o singura apasare pe un buton, tot acest amestec se poate anula, tronsoanele devenind la loc un circuit intreg, monobloc. Si asta pentru ca legaturile intre tronsoane, le-am trecut printr-un releu, care le poate anula in caz de necesitate. Dar asta nu e obligatoriu! E un supliment! :))

……………………………………………………………………………………………….

Pe diorama mai exista un tronson alimentat separat, cel ce porneste de la iesirea din macazul curb din gara si duce pana la linia de aprovizionare descarcare a depozitului, asa zisul circuit de manevra!

Al doilea circuit, cel exterior, va beneficia si el in curand de o automatizare despre care insa, voi vorbi la momentul potrivit.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.