Home » Diorama in 2008

20 ianuarie 2008

15 August 2009 No Comment 485 vizualizări

Definitivarea tabloului si cablarea

Pentru a monta tablourile de comanda, am decis “largirea” pistei frontale ca facand parte din circuitul nr. 2 de pe diorama mea. Vreau ca pe acest circuit sa introduc un alt bloc de automatizare, care va face altceva decat primul, si despre care voi vorbi in alt subiect! Largirea este de numai 80 mm dar pe toata lungimea dioramei (2,80 m).

Pentru cablare, a trebuit sa rastorn diorama pe o parte! Lucru dificil de realidaca tinem cont de marimea acesteia si de faptul ca cele doua module sunt fixate unul de celalalt!

O data rasturnata, lucrul la cablare a devenit floare la ureche!

Mai intai am conectat firele de alimentare a tronsoanelor de cale ferata. Acestea nu se mai leaga de sine prin intermediul clipsului de legatura din urmatoarele motive:

1. am observat ca in timp clipsul nu mai face contact corect;

2. prezenta condensatorului face imposibila trecerea pe digital fara modificari in clips;

3. nu se mai vede cutia clipsului!

Am legat firele intr-o retea pe care am conecta-o in tabloul de comanda nr. 1, cel pentru variatoare! Pe dedesubt, am fixat provizoriu firele cu scoch uramand ca la final sa le fixez cu picaturi de plastic la cald (pistolul).

Apoi am procedat la fel cu reteaua de iluminare! Adica am efectuat gaurile pentru fire, am tras firele prin gauri si le-am conectat intr-o retea pe care am dus-o in tabloul de comanda nr. 2, cel de automatizare!

Pentru gaurile luuungi! Am confectionat dintr-un electrod de 3,5 mm, un burghiu tiganesc! Adica am batut capatul electrodului pe nicovala pentru al lati, apoi am polizat doua laturi in unghi de 45 grade pe care le-am ascutit pe cate o parte pe fiecare si cu acest burghiu luuung am reusit sa strapung diorama la cei peste 10 cm de grosime pe care ai are pe alocuri!

Am confectionat apoi cel de-al doilea tablou de comanda, destinat bloculurilor de automatizare!

Am montat si acest tablou la locul predestinat! Am adus cablurile in el si am montat pe riglete de conectare fiecare fir la locul sau!

Variatoarele lui Rally, o data modificate, si-au gasit locul pe panoul frontal al tabloului de comanda nr. 1.

Trebuie sa va spun ca variatoarele piko nu pot fi folosite in acest fel de tablou pentru ca au un dispozitiv prea sensibil de schimbare a sensului de mers si pentru ca sunt lipite si nu se poate umbla in ele. Cele de la mehano au acest avantaj si pe deasupra, au leduri de avertizare si sunt mai flexibile in functionare, mai robuste si nu intra in suprasarcina la doua locomotive ca cele piko!

Imaginile spun totul:

………………………………………………………………………………………………………..

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.