Home » Diorama in 2008

Diorama la expo Brasov 28nov. – 1dec. 2008

22 September 2015 No Comment 2,223 vizualizări

Published on: Sep 4, 2009

Plecarea la Brasov
Suntem gata de drum. Am demontat diorama, totul este bagat la cutiute si pregatit. Am mari emotii pentru cum se va desfasura transportul si cum voi ajunge cu diorama la Brasov. Sper sa fie timp bun si sa ajungem intregi si sanatosi.

Astazi, multumita unui sponsor, a sosit si atat de mult asteptatul autobuz scolar, alaturi de prima cursa cu turisti care viziteaza Blumenberg.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Ziua de joi 27 noiembrie a fost dedicata exclusiv demontarii si impachetarii dioramei. Dupa cateva ore bune de munca, totul a fost strans si ambalat frumos in cutii si cutiute. Cu speranta in suflet ne-am culcat… dar numai somn nu am avut. Emotiile si febra evenimentului m-au pus pe picioare la ora 5 dimineata…
Dupa o calatorie de circa 6 ore, am ajuns cu bine si sanatosi la Brasov. Diorama a calatorit si a ajuns intreaga la destinatie. Nici un fir de iarba nu s-a clintit din loc, gratie soferului de la firma care a sponsorizat transportul, detinatoarea celui mai mare si mai aprovizionat magazin de mobila din Brasov, Pro Domus SRL. Multumesc din suflet patronului firmei, domnul Costel Scutaru, un om de milioane, multumesc soferului de camion si asistentului acestuia pentru felul in care a condus camionul atata drum pentru ca diorama de la Slobozia sa ajunga nevatamata la destinatie.
Noi, adica eu si Razvan, am calatorit cu Gabi Sbingu, caruia ai multumesc din suflet. Impreuna cu noi au ajuns bine la destinatie toate cutiile cu casute, trenulete si masinute, sculele si echipamentele auxiliare.
O mare supriza pentru mine, si o mare bucurie, mi-a facut grupul dacia-reno, care m-a vizitat duminica. Fete si baieti, frumosi si entuziasti au venit sa ma sustina si sa ma incurajeze. Sper ca nu i-am facut de ras cu diorama mea, sper ca le-a placut ceea ce au vazut. Am facut poze, am schimbat impresii. Sub impulsul emotiei, abia daca am putut sa-i observ pe fiecare in parte. Am fost atat de emotionat incat am uitat sa-i rog sa semneze in cartea mea de prezentare. Am fost foarte fericit, mi-au facut o impresie atat de puternica incat nu o pot descrie in cuvinte, aici pe site. La plecare, acesti oameni minunati mi-au mai daruit cateva seturi cu omuleti care isi vor gasi locul pe diorama. Astazi am revazut si chestionarul si am decis ca nu voi mai da diorama si voi continua lucrul la ea.

Mai jos va prezint cateva din impresiile lasate de unii dintre ei pe diverse forumuri.
Le multumesc din suflet tuturor!

j.d

Am avut ieri deosebita placere a vedea live aceasta bijuterie de orasel. Trebuie sa recunosc ca rareori am ocazia sa vad in acelasi loc atat de multa creativitate si atentie la detalii…atentie care este dusa la extrem. De fiecare cand aveam senzatia ca am vazut totul ma apropiam si descopeream multe alte detalii…se vede clar ca volumul de munca a fost unul imens si se vede si investitia sufleteasca facuta in orasel.
Felicitarile noastre Domnule Arin! A fost o onoare pentru mine si sotia mea sa va putem admira oraselul atat de aproape!

Fratzica

PhotobucketA fost o onoare sa il cunoastem pe Dl. Arin, un om de nota 10+!

Diorama este absolut superba!

DiMaggio

Am fost la BV la expozitie si am vb. cu dl. Panait.

Concluziile sunt cele asteptate de toatea lumea.

1. Respect pentru munca, e foarte greu de realizat asa ceva.

2. Domnul Panait e in realitate exact asa cum ma asteptam sa fie. Ce cuvinte as folosi pentru al caracteriza? Trist, lipsit de speranta, obosit, politicos, neincrezator in viitor.

Sincer ii doresc toate cele bune in continuare, sper ca starea lui de sanatate sa se imbunatateasca. Ah, si sper sa gaseasca forte pentru alta diorama!

FireChief

domnule…ai tot respectul meu worship.gif
sper din toata inima sa lupti in continuare pentru ati implini visele si pentru pasiunea ta
respectul meu pentru toti colegii nostri care dau o mina de ajutor si respectul meu total pentru administratorii acestui forum
bravo domnilor
aplauze.gifaplauze.gifaplauze.gifaplauze.gifaplauze.gif

Marius97fer

Felicitari pentru ceea ce faci.

Sa tii capul sus e vital pentru tine, priveste orizontul si nu-ti dori sa il atingi… bucura-te de drumul pana la el.

Sunt multi cei care citesc dar nu se opresc macar sa spuna ca au vazut ceva interesant.

Nu abandona ceea ce te face sa simti ca traiesti. Multa bafta.

Marius.

sorin1983

pe cuvant de nu pare adevarat!

Iasmin

Domnule Panait, bravo pentru Diorama realizata si sa continuati sa lucrati la dansa si va promit ca la urmatoarea editie a expozitiei o sa particip din nou. Cand am sosit acolo  cei de la PROTV se interesau la toate dioramele si in final am ramas surprins ca numai dumneavoastra v-au luat interviu. Cred ca si-au dat si ei seama ca era cea mai frumoasa lucrare. In final sper ca PRO TV sa va daruiasca un miel de Pasti pentru ca v-au botezat ” Alin”.

cristi CFR

Salut Prognosis,

Pana nu am vazut pe viu diorama ta nu am realizat cat de faina e.

Bravo

victorian
Consilier Istoric

Cred ca Prognosis are motive sa fie mandru, fiindca vestea despre “diorama din sufragerie” a ajuns pana in Ungaria! Felicitari!

De asemenea, ati vazut cine a facut pozele din revista?
Multumim frumos, Imre!

PhotobucketIata in continuare cateva poze facute de membrii grupului dacia-reno si prezentate pe forumurile respective. Multumesc si lui Cosmin, tanarul entuziast care a scris despre mine si care a generat aceasta miscare prin posturile sale. Unele poze sunt facute chiar de el, caci nu a pierdut ocazia de a veni sa ma vada la Brasov.



Photobucket
PhotobucketPhotobucket
Photobucket
PhotobucketPhotobucket
Photobucket
PhotobucketPhotobucket
Photobucket
PhotobucketPhotobucket

PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
***

Obositi dar fericiti, Arin si Razvan intr-un moment de respiro!


Copii fericiti! Unii doar au vazut frumoasele trenulete, altii au primit si daruri de la parintii lor.

Ce poate fi mai relevant decat privirea cestor copii ???


Cateva poze facute de Iasmin si postate pe forumul ro-trans

PhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket
PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Poze facute de domnul Ferenc Hamori, redactor sef al revistei de modelism Indohaz din Ungaria.

27 ianuarie 2009

Desi nu s-a putut publica in numarul din decembrie-ianuarie, a carei aparitie a coincis cu expozitia de la Brasov din 2008, revista INDOHAZ din Ungaria a dedicat in numarul sau din februarie, o pagina despre aceasta manifestare din Romania. Diorama de la Slobozia a fost prezentata in paginile acestei reviste de insusi domnul Ferenc Hamori, redactorul sef al acestei reviste. Iata pagina revistei cu articolul respectiv si o traducere a acestui material.

Acum traducerea paginii facuta de userul 060EA de la Clubul de modelism din Oradea

Citat:
Am fost si noi acolo: la expozitia de la Brasov

Colectii si colectionari

Cu putina întârziere va prezentam grandioasa expozitie de modele feroviare desfasurata la Brasov, unde si delegatia Indóház a fost bine-venita. In deschidere: am vazut multe lucruri frumoase, si daca ne vom întoarce si la sfârsitul anului viitor, vom vedea lucruri si mai frumoase.

Centrul Cultural Reduta, cladire mai demult locuita de sasi, a fost un loc prea mic pentru a gazdui multimea de vizitatori: desi erau asamblate doar patru diorame, aglomeratia devenea de multe ori o stare permanenta.
Dintre expozanti s-a prezentat si Clubul Feroviar “Crisana”, modele lor putând fi admirate si la expozitiile desfasurate în Ungaria, deoarece oradenii au o relatie foarte consistenta cu modelistii maghiari; ultima oara ei au participat la o expozitie din Miskolc. Înafara de modelistii de pe malul Crisului au mai participat si Trainsylvania Railway Club din Cluj, la fel si clubul din Arad: Ar-Rail Club la expozitia de la Brasov.
La Diorama de la Slobozia ne referim într-un paragraf separat. Tema fictiva a influentat imaginatia creatorului, care da continut filozofic modelismului feroviar. Dupa spusele lui, ceea ce este construit in mai multi ani, e deja întelepciune, pentru ca trebuie sa modelezi. Blumenberg, care nu exista în realitate, la scara 1:87 prezentata printr-o compozitie eclectica totusi are multe obiecte:cu toate ca este mica dimensional vorbind, sunt 22 de metri de sine – pe acestea pot circula sase trenuri în sistem analog – si mai multe obiecte realizate prin creativitatea modelistilor. Iluminatul exterior, stâlpii sunt facuti din mina de pix si aplicele din pioneze iar frunzele plantelor din oregano.
Scurta noastra vizita la Brasov ne-a dat ocazia de a ne convinge despre stirile din est: da, în România, modelismul feroviar este în plina desfasurare; iar piata a crescut, mai multe firme producatoare de modele si-au facut aparitia – din ce în ce mai multe firme ies cu modele românesti. Asteptam continuarea; care suntem siguri ca va fi, e sigur!

Descrierea fotografiei numarul 2:

Citat:
Wartburgul se vede rar astazi in Romania in comparatie cu Desiro-ul care este prezent pretutindeni, acum si ca si model….

Descrierea fotografiei numarul 3:

Citat:
In triajul acestei gari de pe diorama se afla modele in valoare de peste 2 milioane de forinti.

Descrierea fotografiei numarul 4

Citat:
In acest instantaneu a la Blumenberg se poate observa utilizarea minei de pix si a pionezelor in confectionarea lampilor stradale.


***

Si gata…! S-a terminat! A fost frumos, obositor dar frumos. Probabil ca imi va trebui un timp ca sa cern informatiile acumulate cu aceasta ocazie. Pentru mine, a fost prima iesire in lume cu diorama si prima iesire in tara dupa muulti ani de izolare la domiciliu. Problemele mele respiratorii nu-mi permit eforturi de calatorie dar pot sa spun ca a meritat. Am cunoscut multi modelisti talentati si pasionati, pe care ai stiam de pe forumuri, am cunoscut multi colectionari din toata tara si am fost bucuros sa ma intalnesc cu ei. Bogdan, organizatorul, merita toate laudele pentru efortul depus. La fel si dl Balteanu Corneliu reprezentantul Centrului Cultural Reduta , un om care chiar daca nu are nici o legatura cu trenuletele a avut incredere in noi si ne-a acordat tot sprijinul pentru a face aceasta expozitie un eveniment unic la Brasov. Am fost remarcat cu aceasta ocazie de chiar redactorul sef al revistei “Indohaz” din Ungaria, revista de calitate, editata de pasionati pentru pasionati. Dumnealui a fost incantat de ideile mele aplicate la diorama. Diversele lucrari home made, sistemul de bariera, stalpii de iluminat, semafoarele, fantana, moara si mai ales l-a impresionat automatizarea in analog. La final mi-a facut o propunere despre care insa voi scrie la momentul oportun. Important este insa ca aceasta propunere, ma determina sa renunt la ideea de a vinde diorama si trebuie sa continui lucru la ea. In fapt o pregatesc pentru un concurs din strainatate la care ma voi prezenta la vara. Voi relua activitatea si voi imbunatati aceasta diorama pentru a ma ridica la nivelul unei competitii internationale. Sper sa nu ma fac de ras. Sper sa gasesc puterea de lucru si capacitatea de finantare pentru un asemenea proiect, mai ales ca se va solda cu premii substantiale. Visul nu s-a terminat. Visul continua si am astfel ocazia de a ma afirma pe plan international. Sper!

Costurile aproximative ale dioramei sunt mult sub ce se vehiculeaza in media. Tinand cont ca multe din materialele folosite sunt recuperate, multe inovatii sunt realizate cu materiale aflate la indemana. Valoarea acestei machete este data nu atat de investitia efectiva in componente, cat in munca depusa pentru motarea lor. Desigur ca multi vor spune ca pe criza asta, un nebun da banii pe jucarii. Contrazic aceste spuse. In primul rand am inceput diorama inainte de pseudo-criza. In al doilea rand, nu este o joaca, ci o forma de manifestare a spiritului constructiv si inovator. Raportat la cat cheltuie pe luna un fumator (de Marlboro sa zicem – 7,5 RON pachetul x 30 zile = 225 RON) fara sa produca altceva decat poluare, eu am cheltuit mai putin in fiecare luna cca. 18 luni.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.