Home » Tunare locomotive

Locomotiva cu aburi BR 01 – iluminare cu LED-uri

4 September 2009 No Comment 2,045 vizualizări
Prima faza a interventiilor
Foto 11Noua mea achizitie, sufera de aceleasi probleme ale iluminatului. Becurile din dotare, se aprind la tensiuni prea mari. Lumina nu este suficienta la viteze mici abia daca se mai vede.
Asa ca trecem pe led-uri !
Mai intai am facut tenderul! Am scos becul din dispozitivul sau, fara sa deteriorez cumva fasungul. Asta in ideea ca vreodata, daca voi trece pe digital, poate ca voi folosi becuri! (foto 2 si 3)
Apoi, am aranjat piciorusele unui led bipolar bicolor (galben-rosu) astfel incat sa faca contact exact pe soclul becului. In prealabil am izolat piciorusele ledului si am pus o fasie de izolator pe lamela de jos a fasungului! Am indoit piciorusele ledului astfel incat sa agate lamelele fasungului si sa ramana ancorat in ele.
Apoi, am deslipit o legatura la fasung (firul) si am inseriat cu el un rezistor de 1200 ohmi, pe care l-am mascat sub suportul motorului! (foto 6)
Ultima operatiune, am schimbat pozitia firelor de alimentare a fasungului pe slotul suportului de decodor si le-am mutat pe paralel cu firele de alimentare ale motorului tinand cont de sensul de mers al masinii.
Am repus contragreutatea si masca tenderului si …gata!
Apoi am atacat partea din fata! Am scos fasungul becului cu totul, iar in locasul acestuia am improvizat o combinatie dintr-un suport de led de 6mm si un nit de legatura de la jocul LEGO! Se potrivesc super bine si in plus combinatia tip cilindru cu piston rezultata, imi permite sa misc ledul in sus sau in jos astfel incat sa-l aduc in pozitia corespunzatoare unei iluminari mai puternice a farului central in paralel cu ceva mai slaba iluminare la farurile de pozitie! (foto 8)
Grupul astfel rezultat l-am bagat in gaura fostului fasung (foto 10).
In grup am bagat ledul si am intors piciorusele prin fantele nitului astfel incat acestea sa vina in pozitie pentru lipit firele! (foto 9)

Pe placa decodorului, am deslipit un fir de la bec si am inserat un rezistor de 1000 ohmi! Am montat totul la loc, nu inainte de a modifica lipitura firelor de siguranta care, in mod total stupid, erau lipite cu ambele capete tot pe arculetele de legatura, asta ducand la instabilitatea transmiterii tensiunii colectoare de pe rotile de tractiune catre placa decodorului. Capatul dinspre cazan, l-am deslipit de pe arculet si l-am lipit pe piesa de ancorare a arculetului, astfel incat, chiar si atunci cand din inertie tenderul vine peste cazan, (inainte arculetul se misca logic spre inainte si nu mai facea contact cu gaura de ancorare), legatura sa ramana permanenta!
(am uitat sa fac poza dar la proxima demontare promit sa fac)

Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 7
Foto 8
Foto 10
Foto 9
Foto 12
Am lasat in fata numai un led galben alimentat exact prin dioda de siguranta de pe placa decodorului, pentru ca vreau sa mai intervin o data cu inca o modificare. Vreau sa separ prisma de iliminare fata, cea originala, astfel incat farul central sa fie separat, cu un led galben exact cu se afla in stadiul acesta, dar parte de lumini de pozitie (farurile de jos) sa posede leduri bipolare bicolore galben – rosu!
… si contacti suplimentari la cazan
Pentru ca erau probleme de alimentare in curbe la aceasta locomotiva, am decis sa adaug o serie de contacte suplimentare pe cazan.
Pentru inceput am suplimentat cu un contact pe cea de a treia roata de tractiune. Contactii sunt din lamela de releu si sunt lipiti direct pe lamela de transmisie de pe sasiu. Urmeaza sa suplimentez cu contacti similari cele doua osii de pe carutul putator. Locomotiva este foarte frumoasa, o indragesc mult dar are mari probleme de alimentare in curbe intrucat este proiectata prost de tot. Are din fabrica numai doua osii conectate pe caza si numai o osie pe tender!
BR 01 probleme de conceptie si logica proiectarii

Problemele de alimentare in curbe la aceasta locomotiva nu s-au rezolvat numai prin adaugarea de contacte suplimentare pe cazan.
Am investigat indelung aceasta problema. Masina este una dintre cele mai frumoase si pacatul ar fi fost numai al meu daca cedam gandului de a o da numai pentru ca nu intra in curbe decat tîrîş, patina la greu si nu se mai alimenta chiar si in curbe de R4.

Am cerut sfatul colegilor de pe forum prin telefon. Multa lume m-a sfatuit sa dau masina pentru ca asa este ea conceputa. Gandul nu m-a multumit. O fi neamţul neamţ, dar românul este şi mai neamţ.

Concluzii în urma observaţiilor:

  • osiile de pe tender au ecartamentul neechilibrat corespunzator pentru a juca suficient pe linii si pentru a crea un arc de cerc in curbe;
  • osiile alergatoare si cea purtatoare nu au ecartament echilibrat si egal;
  • osia colectoare de pe tender este prea fixa in locasul ei si nu are miscare laterala minima;
  • cupla dintre tender si cazan este insuficient de mobila si la inscrierea in curbe antreneaza ridicarea laterala a cazanului fapt care duce la intreruprerea alimentarii motorului;
  • tenderul nu colecteaza decat pe o osie;
  • tenderul nu are suficienta greutate.

Cam acestea au fost concluziile a doua zile de studiu special al comportamentului acestei masini!
In consecinta am facut unele modificari dupa cum urmeaza:

  • am micsorat ecartamentul in buza bandajului la toate osiile de pe tender precum si la osiile alergatoare si osia purtatoare la 15mm;
  • exista o adaugire stil bucsa permanenta la osia colectoare de pe tender pe care am micsorat-o la 0,5mm si astfel am creat joc si in cea de a patra osie a tenderului astfel incat in curbe, toate osiile se inscriu frumos intr-un arc de cerc fara sa forteze in linii si fara sa escaladeze buza liniei;
  • am marit diametrul gaurii in care se afla fixata piesa mama de cuplare de pe tender astfel incat sa se miste lejer in mai multe grade de mobilitate;
  • am inlaturat du desavarsire dupa indelungi tatonari, arcurile ce mentineau in pozitie prea ferma cupla tata de pe cazan obligand in felul acesta gazanul sa mentina un raport cu tenderul prea strans si prea ferm incurbe;
  • functia arcurilor au preluat-o cablurile de alimentare de pe placa decodorului pe care le-am rasucit sub forma de spirala pe o pasta de pix subtire;
  • am adaugat piese de plub pe formatul locului ramas liber in carcasa tenderului (cca 15 gr).

Urmeaza intr-o etapa viitoare sa adaug lamele colectoare pe carutul alergator si pe restul de osii de pe tender!

filmul

Am separat luminile tenderului. Astfel, cele de jos dau lumina rosie pe sens inainte si alb-galben pe mers inapoi, in timp de farul central de sus, da lumina alba numai la mers inapoi!
Am taiat ghidul de lumina astfel incat lampile de pozitie de jos au ramas legate intre ele, la care am montat un led bicolor-bipolar dreptunghiular, pe care l-am fixat simplu, numai cu banda adeziva neagra!
Pentru farul central am facut din agrafa de plastic, un mic ghid de lumina pe care l-am fixat intr-o piesa de mecanism de pix. Piesa are intr-o parte o gaura de 1,8 mm, pentru ghidul de lumina, iar in partea opusa are exact diametrul diodei led.


film cu tenderul luminat
… si faza inlocuirii LED-urilor cu SMD-uri
Mai intai am decis sectionarea ghidului de lumina de la cazan si separarea prismelor in trei componente, cea pentru farul central si cele doua lumini de pozitie. Pe ghidul de far central am lipit un led galben de intensitate mai mare. Pe cele doua ghiduri de pozitii am lipit cu picatura cate doua smd-uri unul langa celalalt si le-am conectat in antiparalel. Toate sunt conectate printr-un rezistor de 900 ohmi.

Asa lumineaza smd-urile.

Am vopsit apoi ghidurile cu negru si cred ca urmeaza si a doua mana caci razbate lumina.


Am trecut apoi la montarea luminilor de control sub cazan. Mai intai pe carucior…

(Doua smd-uri in serie cu un rezistor de 900 ohmi merg perfect. Daca insa pui mai mult de doua in serie, adio lumina in cazul variatoarelor Mehano)


… si apoi pe sub pasarela cazanului. Initial am facut montajul cu smd-urile in serie insa la atelier am un redresor variator IBERTREN de la un set TT si la porbe mergea perfect. Alimentate insa cu variator mehano, am uitat ca legarea in serie capoteaza si nu mai merg decat la variatie mare de tensiune. Asa ca am demontat nervos azi nioapte pe la ora 23.00 urmand ca azi sa refac circuitul cu smd-uri in paralel…

Ghirlanda de smd-uri inainte de a vopsi cablurile.

Am pus si o plafoniera in cabina fochistului pentru iluminarea acesteia…

A aparut cea mai noua editie a cartii “100 de sfaturi practice de modelism feroviar”

Recomand calduros aceasta carte ce poate fi luata in format digital. Cartea cuprinde o serie de trucuri si sfaturi practice pentru pasionatii de modelism feroviar. Secrete si solutii ingenioase pentru a economisi timp si bani in construirea unei diorame. Indrumari pas cu pas, scheme si tactici, metode de lucru si ghid complet pentru un modelist pasionat. Nu trebuie decat sa o platesti si sa o downloadezi si in 5 minute ai acces la toate informatiile de care ai nevoie.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.