Home » Tunare locomotive

BR 290 Roco hobby – imbunatatiri

6 September 2009 2 Comments 1,430 vizualizări

Locomotivele din seria V90, sunt destinate pentru manevra grea si remorcarea de trenuri de marfa pe distante scurte. Aceste locomotive au fost fabricate de catre MAK si sunt derivate din clasa V100. Locomotivele au fost echipate cu motoare V12 de 1350 CP, versiunea echipata cu motor de 1400 CP ( 8 cilindri in linie ) au primit indicativul 291 – aceste locomotive erau destinate exclusiv pentru manevra, motorul neputand sa sustina turatii ridicate. O mare parte dintre locomotive 290 si 291 au fost echipate cu telecomanda, acestea au primit indicativele 294 respectiv 295. Incepand cu anul 1993 o mare parte dintre locomotive au beneficiat de remotorizare cu motor MTU de 1500 CP ( V8 ), acestea au primit numar de serie marit cu 500. Incepand cu anul 2007 locomotivele pe care s-a montat un nou model de telecomanda au devenit tipul 296.

inlocuirea becurilor cu leduri la farul central

Configuratia placii de circuit din aceste fiabile si simpatice locomotive, permite cel mai usor inlocuirea becurilor cu led-uri. Se vede din imagine cam ce este de facut, de mentionat ca rezistorul este de 890 ohmi!

Rezistorul este direct pe conectorul de la sina (un punct de conectare la un capat, iar capatul opus este lipit pe bucata de circuit care duce la ambele capete ala locomotivei), iar ledul este lipit cu un piciorus chiar la locul becului, iar al doilea piciorus vine pe conductorul de masa, cel ce are legatura cu resistorul in ambele capete! Diodele initiale care erau pe placa pentru separarea sensului de aprindere la becuri, le-am scos! Ledurile sunt usor orientate in sus astfel incat tot fluxusl de lumina sa cada in centrul prismei ghidului de lumina original, pe care nu l-am eliminat! Lumina se transmite prin acesta fara alte modificari!
Intentionez ca in scurt timp sa demarez o actiune de montare lampi semnalizare din smd-uri foarte mici, galbene, scoase dintr-un telefon mobil. pentru lumina rosie voi folosi leduri smd din comert!

bold
rotunjit – nerotunjit
Pană la sosirea ledurilor smd de la Cluj, am confecţionat barele de susţinere de pe punţile de acces frontale. Foarte curios că in kitul acestei maşini nu există barele de susţinere! Dă foarte urât găurile acelea goale fără bara corespunzătoare. Barele sunt confecţionate din bolduri de calitate superioară. Măciuca din varf este obtinută prin polizarea cu o pilă a măciuliei originale a boldului până la rotunjirea acesteaia conform pozelor cu originalul!
Simplu si eficient!
La realizarea lucrarii m-am ghidat dupa poza ACEASTA
Si am citit si acest MATERIAL

Am masurat grosimea boldului si este identica cu cea a barelor jucariei!

confectionare bara de lumini pozitie

Astazi 7 august 2008, am executat o lucrare pe care o aveam planificata de foarte mult timp. De fapt am demarat operatiunea de confectionare a blocului de lumini de pozitie la una din frumoasele BR 290 Roco. Sunt multi posesori ai frumoasei locomotive ce si-ar dori ca aceasta sa posede lumini de pozitie, lucru cu care Roco nu s-a invrednicit si la modelul hobby. Iata ca Prognosis i-a venit de hac si a construit primul prototip, pe baza de leduri punctiforme de 1,8 mm diametru. Am gandit doua idei. Una pe baza de leduri punctiforme, iar cealalta pe baza de leduri smd. Dupa ce am cantarit bine, am ales prima varianta din cauza dificultatilor de lipire a smd-urilor.

In ceea ce urmeaza, va voi prezenta cum am procedat. Stiu ca nu am talent pedagogic dar sper sa ma fac inteles de pasionatii doritori sa-si imbunatateasca aceste modele frumoase si trainice.

Am ales sa refac intreaga piesa de iluminare in loc sa gauresc si sa plasez ledurile in piesa originala pentru ca:
1) am considerat ca ma pot folosi de piciorusele ledurilor pentru a construi barele de protectie si totodata pentru a crea circuitul de legatura dintre leduri;
2) am hotarat sa pastrez piesele originale integre pentru o eventuala montare de smd-uri cu alta ocazie sau daca nu m-ar fi multumit ledurile punctiforme.

In acest scop, am folosit o cartela telefonica pentru a crea postamentele in care am efectuat gauri pentru locasurile farurilor imitand cutiile originale ale acestora.

Am lipit postamentele pe partea de bara cu scara. Apoi am pozitionat si lipit ledurile direct cu piciorusele lor in antiparalel. Din picioruse am recladit barele de protectie care sunt mult mai rezistente decat firicelele moi de plastic originale. In plus, prin aceste picioruse se face si alimentatea ledurilor. A fost o adevarata corvoada sa trasez pozitiile si sa fac lipiturile minuscule chiar la baza diodelor fara sa le distrug. La urmatoarea lucrare voi sti cum sa procedez mai usor. Mai ales ca am trei asemenea locomotive si vreau ca toate sa posede lumini.

Dupa finisare am vosit balustaradele noi create si lateralele/spatele ledurilor cu Revell email cu uscare rapida. Pe dedesubt am ghidat si pozitionat piciorusele astfel incat sa ma pot conecta cu fire la ele si sa pot face transferul de curent pe sub locomotiva pana in capota masinilor. Duritatea piciorusele are inca un efect secudar. Rigidizeaza intreg ansamblul scara/cutii/balustrade si asigura transmisia delicata si solida a curentul pe sub masina fara sa afecteze libera miscare a boghiului si a cuplei.

Sub capota, in “sala masinilor” am conectat ansamblul cutiilor farurilor cu placa de baza prin intermediul unui rezistor de 900 de ohmi.

In final se poate vedea ce a iesit. Sper ca maine sa pot lucra si cel de al doilea post la aceasta prima BR290. Lucrarea este foarte solicitanta si migaloasa, dar efectul final este de mare clasa. Puteti vedea un filmulet cu BR290 iluminata AICI Imaginea locomotivei se schimba substantial cu luminitele pozitiilor aprinse.

confectionare bara de lumini pozitie – continuare

Am continuat cu postul nr. 2 si am imbunatatit varianta. Mai am doua masini si cred ca pana la final mai inovez cate ceva. De data asta am vopsit inainte de a lipi cele doua piese ale cutiei farurilor.

Apoi am montat ledurile si am lipit fire foarte fine pentru legaturi. Asta pentru a ghida mai usor pe sub masina.

Apoi am montat fetele celor doua cutii pe puntea masinii. firele au fost trase prin gaura originala a puntii pana dedesubt.

Cele doua fire litate din diverse perspective ale traseului lor.

La final am confectionat peretii cutiilor din carton de carti de vizita lipit cu Revell si apoi astupat totul cu vopsea tot Revell. Pe urmal am facut si capacele ce au inchis cutiile prin spate. Bare de sustinere si protectie le-am confectionat tot din resturi de picioruse de led dar la aces post le-am bagat in gaurici de 0,5mm si le-am lipit cu picatura apoi le-am vopsit. V-am spus ca asta este alta varianta.

Am inlocuit ledul alb cu unul alb-cald la farul central. Diferenta este clara.

In orice caz, lucrarea a fost foarte migaloasa si obositoare. La urmatoarea locomotiva voi incerca sa folosesc SMD-uri si piesele originale.

Am postat si un nou filmulet cu masina terminata AICI


Iluminatul locomotivei este realizat cu LED-uri de inalta calitate,
super-luminoase comercializate de zeXstar
la cele mai bune preturi
LED-uri si accesorii

2 Comments »

  • toros said:

    Salut,poti sa-mi dai un sfat.Vreau sa-mi achizitionez pe viitor un startset roco br 290 analog si vreau sa stiu ce modificari se pot face ulterior locomotivei.Leduri am vazut ca se poate,daca se poate trece pe digital,sunete si o chestie cu fum? Se pot face asa ceva? Ar costa mult modificarile? Merci

  • Prognosis (author) said:

    Daca placa are mufe de digital va fi foarte usor. Despre costuri nu pot sa va indrum. Am iesit din bransa!

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.