Frumoasa limuzina Pobeda descrisa in materialul de prezentare, a trecut prin mainile meseriasilor restauratori de la Atelierele PanArin.
La demontare, prima observatie a fost pozitia stramba a volanului si piesa de bord fortata sa intre pe niturile de pe caroserie pana cand bridele de prindere s-au crapat… Foarte greu am extras stergatoarele lipite total aiurea si cu o tona de adeziv care a ramas pe caroserie dupa extragerea lor.
Piesa de mobilier din habitaclu, era total stramba in interior, scaunele stateau strambe o data pentru ca nu erau montate corect si a doua oara pentru ca intreg ansablul, dupa cum se vede din imagine, era pozitionat defectuos pentru ca sub el, pe podeaua sasiului, niturile de la toba de esapament erau ne-taiate (ne-topite) si stateau mot in sus vreo 3 mm, fapt pentru care pieasa de mobilier nu se aseza corect pe sasiu. Fireste ca am taiat moturile si am indreptat la apa calda platforma de mobiler care se strambase de atat stat in pozitie nefireasca…
Volanul, in primul rand incorect, seamana izbitor cu cel de la volga, are in plus un cerc la interior, si este plin de bavuri ramase de la matrita de turnare probabil extrem de uzata. Cu un cater fin s-au indepartat elementele de bavura si cercul inutil de la interior, s-a finisat si rotunjit frumos volanul cu lama de cater si pila fina din smirghel. ulterior volanul s-a vopsit in culoarea fildes murdar, conform cu realitatea.
Am indepartat scaunele in primul rand pentru a putea indrepta la cald platforma, si in al doilea rand pentru a se vopsi conform stasului in vigoare al Pobedei. Am vopsit scaunele in culoarea alb/pal, platforma si portierele in crem conform imaginii din revista. Cat timp au stat la uscat, am confectionat oglinzile din carton de 0,5 , iar bratul din rest de piciorus de led, care are si o forma asemanatoare ca profil cu bratul oglinzii.
Volanul si bordul au fost piturate in crem si maro asa ca in poza. Unde a trebuit s-au aplicat si vopseluri rosu (la sigla), maro la inel volan si nichel la butoane si spite volan. Tot nichel (bronz/aluminiu) s-au facut si manerele interioare la usi si la macaraua geamului.
La caroserie s-au dat mici gauri de 0,3mm pentru fixarea oglinzilor. S-au vopsit corespunzator manerele usilor care nu erau acoperite corect de matrita de tampografie. S-au scurtat si pozitionat cat de cat corect stergatoarele. Ele ar fi stat mult mai bine daca aveau gaurile de fixare date in pozitia corecta, adica ceva mai sus…
Lampile semnalizare fata avea bavuri de la gurile de turnare, bavuri inlaturate si locul negru ramas acoperit cu bronz aluminiu. Sticla lampilor fata s-a vopsit cu alb conform cu realitatea. S-au vopsit cu bronz/aluminiu chederele geamurilor la portiere.
S-au montat oglinzile si sa conturat cu negru placuta de inmatriculare de pe spate. S-a vopsit cu rosu unica lampa stop de la placa de numar. Jentile s-au vopsit in crem pe langa capace, conform cu imaginea din revista. Singurul lucru pe care mi-ar fi placut sa-l fac, dar pentru care nu am gasit inca o solutie practica, este gravarea cumva a rizurilor de pe geamurile farurilor. In rest, macheta este o placere si ma bucur sincer ca DeAgostini nu le face perfecte, altminteri nu as mai fi avut ce sa bricolez la ele…
Azi am vazut si eu masinuta, prea isi bat joc de clienti cei de la Deagostini oribil au mai facut-o
Leave a response!