Home » Tunare locomotive

BR 290 – lumini de pozitie

17 August 2009 No Comment 869 vizualizări

confectionare bara de lumini pozitie

Astazi 7 august 2008, am executat o lucrare pe care o aveam planificata de foarte mult timp. De fapt am demarat operatiunea de confectionare a blocului de lumini de pozitie la una din frumoasele BR 290 Roco. Sunt multi posesori ai frumoasei locomotive ce si-ar dori ca aceasta sa posede lumini de pozitie, lucru cu care Roco nu s-a invrednicit si la modelul hobby. Iata ca Prognosis i-a venit de hac si a construit primul prototip, pe baza de leduri punctiforme de 1,8 mm diametru. Am gandit doua idei. Una pe baza de leduri punctiforme, iar cealalta pe baza de leduri smd. Dupa ce am cantarit bine, am ales prima varianta din cauza dificultatilor de lipire a smd-urilor.

In ceea ce urmeaza, va voi prezenta cum am procedat. Stiu ca nu am talent pedagogic dar sper sa ma fac inteles de pasionatii doritori sa-si imbunatateasca aceste modele frumoase si trainice.

Photobucket

Am lipit postamentele pe partea de bara cu scara. Apoi am pozitionat si lipit ledurile direct cu piciorusele lor in antiparalel. Din picioruse am recladit barele de protectie care sunt mult mai rezistente decat firicelele moi de plastic originale. In plus, prin aceste picioruse se face si alimentatea ledurilor. A fost o adevarata corvoada sa trasez pozitiile si sa fac lipiturile minuscule chiar la baza diodelor fara sa le distrug. La urmatoarea lucrare voi sti cum sa procedez mai usor. Mai ales ca am trei asemenea locomotive si vreau ca toate sa posede lumini.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Dupa finisare am vosit balustaradele noi create si lateralele/spatele ledurilor cu Revell email cu uscare rapida. Pe dedesubt am ghidat si pozitionat piciorusele astfel incat sa ma pot conecta cu fire la ele si sa pot face transferul de curent pe sub locomotiva pana in capota masinilor. Duritatea piciorusele are inca un efect secudar. Rigidizeaza intreg ansamblul scara/cutii/balustrade si asigura transmisia delicata si solida a curentul pe sub masina fara sa afecteze libera miscare a boghiului si a cuplei.

Photobucket

Photobucket

Sub capota, in “sala masinilor” am conectat ansamblul cutiilor farurilor cu placa de baza prin intermediul unui rezistor de 900 de ohmi.

In final se poate vedea ce a iesit. Sper ca maine sa pot lucra si cel de al doilea post la aceasta prima BR290. Lucrarea este foarte solicitanta si migaloasa, dar efectul final este de mare clasa. Puteti vedea un filmulet cu BR290 iluminata AICI Imaginea locomotivei se schimba substantial cu luminitele pozitiilor aprinse.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.