Home » Tunare vagoane

Vagon de curatat linia cu smirghel

18 August 2009 No Comment 1,235 vizualizări

Depourile Pan-Arin prezinta:
MODIFICARI a´ la Prognosis (episodu’ 7)

Vagon de curatat sina cu smirghel

Motto:Nu pentru ca ar fi prea scump un astfel de vagon la Rally, dar pentru in general imi place sa fac lucrurile cu mana mea…

Mi-am cumparat un vagon adecvat tot de la Rally. Ideea e sa alegi un vagon destul de lung, pentru a pune o placa sanatoasa, acoperit, pentru a nu se vedea lestul adaugat, si nu in ultimul rand, rezistent, pentru a suporta sarcina utila pe el.
Eu am ales un vagon Interfrigo IBBHS Transthermos, HO MEHANO T631, pe osii, desi as fi preferat, fiind de la mehano, unul pe boghie, totusi nu am gasit la Rally ce mi-ar fi trebuit si l-am achizitionat pe acesta.
-pentru inceput mi-am trasat placa…

-apoi am taiat-o, curata-o si slefuit-o, dupa care am lipit pe fata metalica o bucata de spong cu fete dublu aderente (din acelea cu care se fixeaza diverse obiecte pe pereti) si am sa va spun de ce:
1. spongul este ca un fel de burete, de vreo 2mm, flexibil si moale si se poate adapta usor la conturul si variatiile sinei;
2. smirghelul fin pe care l-am lipit ulterior pe cealalta fata aderenta a spongului, are la randul sau hartia de pe dos ceruita, fapt care inlesneste inlocuirea lui, oridecateori se uzeaza.

Iata, la primul test, cu hartia inca pe spong, contactul cu sinele murdare a lasat urme clare, fapt care mi-a confirmat ca placa se aseaza bine pe sine…

-am fixat apoi placa sub vagon, prin intermediul a doua suruburi de M3, peste care vin doua bucati de arculet moale de pix, taiate dupa teste de flexibilitate, (nu trebuie sa fie dure, dar trebuie sa preseze usor in placa). Suruburile se fixeaza pe contragreutatea originala vagonului, in care am dat gauri de 2,5 mm, pe care le-am filetat…

Urmeaza prima lestare cu plumb tipgrafic, dupa ce am reglat cu precizie distanta la sine cu ajutorul suruburilor…

-apoi, dupa indepartarea celei de a doua folii protectoare de pe spog, lipirea unui smirghel foarte fin si testarea lui pe linie…

-urmeaza apoi ultima lestare si fixarea pieselor de lest intre ele cu cate o picatura de prenadez…

Vagonul inchis si…gata de prima lui operare!

Vreau sa fac o garnitura completa de curatire a sinei, drept pentru care urmeaza sa fac al doilea vagon, ce va avea o placa la fel, dar care va fi dotata cu pasla, ce va fi imbibata cu alcool, pentru indepartarea prafului lasat de primul vagon si pentru curatarea de depuneri pe linie!

Deja e foarte greu lestat asa cum se cuvine vagonu’ are….

…250 grame!!!
Daca tinem cont ca un vagon obisnuit nu are mai mult de 50 gr, e clar ca doua or’ sa rupa o masina proasta, dar, in ciuda protestelor, Mehano Pensilvania, le trage cel mai usor!

Very Happy
Iar la final, pot sa va spun ca am analizat indelung, apoi am hotarat sa iau un dispozitiv de curatat sina de la Rally, numai ca sa pot compara “pe viu” granulatia si densitatea materialului si de asemenea trebuia sa stiu pe real presiunea cu care “arcurili originali” ataca pe sine.
Concluzia este ca, granulatia dispozitivului gumat de la Raly este asemanatoare cu cea de smirghel de 400, insa avantajul consta in faptul ca dispozitivul de la Rally are un grad de uzura mai redus prin faptul ca granulatia nu este depusa pe o foaie de hartie, ci in amestec gumat, fapt care duce la prelungirea vietii aparatului in sine.
Asa ca am montat acest dispozitiv pe vagonul facut de mine si merge beton. Am mai renuntat la o parte din lest si am ramas pe 200 gr. total, fapt care permite si amaratei de E69 sa-l tracteze, mai ales ca arculetele de la Rally sunt mult mai moi decat cele de pix folosite de mine.
Per total insa, am iesit mai castigat si sa vedem de ce:
-1 vagon Interfrigo IBBHS Mehano – lei 41.00
-1 dispozitiv stergere sina – lei 15.00
TOTAL – 56 lei,
fata de vagon cu placa de sters sina HO Piko 54998 – lei 89.00 RON
CASTIG 33,00 lei

Basca experienta confectionarii vagonului, basca experienta castigata din discutii generate de subiect pe forum!!! Very Happy
(scuze exceptionale Domnului Rally pt. antireclama facuta, dar asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa faca cum am facut io)
Asa ca…nu faceti asta acasa, daca…nu aveti sculele necesare Very Happy

Iata cum arata vagonul la final cu piesa cheie de la Rally!

Placa veche, facuta de mine, va primi alta destinatie, dupa ce voi inlocui smirghelul cu pasla fina, ce va colecta mizeria creata de trecerea cu prima placa abraziva. Deci…va urma sa cumpar inca un Interfrigo, numai ca sa am o garnitura de stergere ca la carte!

A aparut cea mai noua editie a cartii “100 de sfaturi practice de modelism feroviar”

Recomand calduros aceasta carte ce poate fi luata in format digital. Cartea cuprinde o serie de trucuri si sfaturi practice pentru pasionatii de modelism feroviar. Secrete si solutii ingenioase pentru a economisi timp si bani in construirea unei diorame. Indrumari pas cu pas, scheme si tactici, metode de lucru si ghid complet pentru un modelist pasionat. Nu trebuie decat sa o platesti si sa o downloadezi si in 5 minute ai acces la toate informatiile de care ai nevoie.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.