Home » Tunare locomotive

Locomotiva cu aburi BR 55 – schimbare motor

3 September 2009 No Comment 877 vizualizări
Dupa ce am desfacut integral sistemul de biele, am demontat complet sasiul, pentru a indeparta pinioanele cu dintii distrusi! Acestea scoteau un zgomot infernal. Am inlocuit dpinioanele distruse cu altele din discuri de telefon antice.

Apoi, cu bieletele demontate, am reechilibrat fiecare nit, apropiind bielele astfel incat sa stea frumos aliniate intr-o pozitie fireasca. Jocul initial era foarte mare niturile fiind neapropiate, fiecare biela pleca si statea cam ai venea ei mai bine. Dupa aceasta operatie, toate biele stau frumos aliniate. Am avut grija sa nu strang exagerat niturile, usor usor, atat cat sa fie apropiate firesc bielele dar sa joace lejer si sa nu se gripeze.

Apoi, cu bomfaierul, (grotesc nu?) am decupat motorul antic, ce se afla fixat direct pe sasiu. Am intreptat locul ramas si am decupat astfel incat, daca vreodata voi gasi un tender motorizat pentru ea, atunci spatiul ramas sa fie exact cat cabina fochistului si sa poata fi tunat corespunzator!

Am remontat bieletele si am probat sa mearga cum se cuvine! Incomparabila schimbarea! Toate merg perfect, usor si fara zgomot, aliniate corespunzator!

Apoi am ales un motor corespunzator. Mi s-a parut excelent, dupa probe, un motoras de 12 volti, preluat dintr-un CDROM, de la caruciorul cu lentila! Motor destul de puternic si facut sa reziste la frecus.
Am prelungit axul si am montat un pinion melcat scos de prin jucarii chinezesti! Am remontat pinionul de legatura original dintre osia tractoare 4 si 3, si chiar pe el am adus distributia axului melcat. Am avut si noroc dar si inspiratie! Se potrivesc la perfect!

Tenderul are facute colectoare pe toete cele trei osii, si in el se afla placa de circuit pentru iluminat! Colectoarele sunt facute din lamele de contact de la o aburoasa TT dezmembrata si contribuie excelent la preluarea tensiunii peste macaze, acolo unde cazanul balanseaza. Instalatia de iluminat este pe leduri bicolore galben-rosu in tender si galben in fata.

Rezultatul este imbucurator. Viteza masinii este mai realista, zgomotul s-a redus substantial, tinuta de drum este mai eleganta iar cabina va putea fi amenajata conform realitatii. Filmulete cu operatiunea “BR55 – RK

Varianta cu motor in tender
Pentru reglarea vitezei conform cu modelul dar si pentru a elibera interiorul cabinei acestei locomotive, am decis renuntarea la motorul de unitate optica si am efectuat o modificare. Astfel, am pozitionat in tender un motoras de camera video, de 9 volti, de la care am preluat miscarea cu ajutorul unor cuple biela-cardan cu care am transferat cuplul motor la o roata dintata aflata in cazan.

Pentru legatura dintre motor si angrenaj am folosit o cruce cardanica de la un BR 218. Capetele de cruce le-am facut din suruburi de plastic de la capacele de WC, pe care le-am strunjit in masina de gaurit.

Am completat deasupra lagarelor cu contragreutati de plumb tipografic pentru a conferi o greutate mai mare cazanului, fapt ce duce inevitabil la o aderenta mai buna.

Iata si un filmulet cu probele acestei variante de motorizare

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.