Locomotiva BR 130, cunoscuta Ludmila, in varianta produsa de Hrushca multi ani in urma, a sosit in atelierele PanArin tocmai de la Satu Mare pentru imbunatatiri. Macheta este construita dupa metoda veche, pe baza de sasiu din fasii de tabla imbinate la capete cu elemente din plastic in care se afla prismele si becurile pentru iluminat. Motorizarea este pe un singur boghiu si chiar alimentarea cu energie electrica se face numai de pe acest boghiu, cel inert neavand sistem de colectare. Faptul este destul de deranjant prin desele intreruperi in alimentare si va costitui a doua etapa de imbunatatiri in atelierele PanArin. Pentru moment, am desfacut si curatat motorul care era in stare janica, plin de praf si de fire de par. Tractiunea este asigurata numai de cele doua osii din capetele boghiului, dar, pentru ca aceasta se face cu ax melcat, am de gand sa aplic forta motrice si pe osia din mijloc.
Prima operatiune, dupa repunerea motorului in functiune la parametri normali, a fost aceea de a transforma iluminatul de pe becuri, pe LED-uri alb cald. Am studiat amplasarea farurilor si prima impresie dezamagitoare a fost aceea ca la aceasta macheta, farurrile separate pentru lumina rosie nu pot fi folosite pentru iluminare deoare se afla amplasate dea lungului liniei peretelui exterior si o gaura strapunsa este exclusa. Pentru a asigura totusi luminile rosii am desis sa folosesc numai lentilele pentru farurile albe.
Caseta de ghidaj originala
Aici se vede masca farului (comuna pentru ambele culori, dar cu o singura gaura in carcasa masinii)
Am decis folosirea unei mai vechi idei si anume cuplarea unei diode luminiscente alb-cald de fi 3 mm, cu un SMD rosu lipit cu migala si cu ajutorul lupei, exat intre piciorusele LED-ului dar in antiparalel
Am eliminat prisma din interiorul casetei
Piesa obtinuta astfel lumineaza alb la o polarizare…
…si rosu la inversarea polaritatii sursei
Am confectionat 4 astfel de elemente de iluminat
Pe care le-am amplasat in gauri de 3mm facute in caseta ghidajului.
Cele doua elemente compuse sunt legate in paralel intre ele plus in paralel cu farul central care este un LED alb cald.
Tot grupul este alimentat prin inserierea cu un rezistor de 820 ohmi.
Terminatiile sunt lipite pe lamele de contact cu elementele sasiului
Am repus masca de metal care opreste raspandirea luminii in cabina
Voi reveni cu detalii si despre operatiunea de montare a sistemului de colectare si pe al doilea boghiu, cel nemotorizat. Surprinzator insa faptul ca desi tractiunea este numai pe doua osii, locomotiva este capabila sa tracteze trenuri lungi si grele pe pantele Dioramei de la Slobozia.
Leave a response!