Home » Tunare locomotive

BR 254 Arco – iluminare pe leduri

4 September 2009 One Comment 991 vizualizări

modificari executate in atelierele PanArin

La solicitarea colegului de club Gabi, am modificat frumoasa locomotiva ARCO dotand-o cu lumini pe leduri ce se aprind in functie de directia de mers. Inspiratia o datorez lui MP Ursu din articolul prezentat AICI Am folosit un numar de 5 led-uri pentru fiecare post de conducere. 4 leduri la luminile de pozitie si unul la farul central.
Eu am folosit insa placuta de circuit pentru proba, pe care am tait-o la dimensiunile exacte pentru a intra cu usurinta in locasul sau. Nu am avut diode de 1,8 mm (comercializate de Rally) care erau mult mai bune si mai indicate. Am folosit diode de 3mm, pe care le-am slefuit pe lateral astfel incat sa vina fix una langa cealalta in dreptul farurilor. Am slefuit de asemeni cu smirghel si pe inaltimea diodei pentru a o reduce la spatiu aferent adica la 3,3 mm inaltime.

Slefuirea ledurilor in cap are si rolul de a inlatura efectul de lupa.

Pentru conectare am folosit becuri de 12 volti care mi se par mai sigure pentru balastul necesar, becul asigurand o iluminare stabila mai ales ca LED-urile rosii au curenti nominali diferiti fata de cele galbene.

La montarea placutei in locasul ei, am izolat cu banda adeziva sasiul metalic pentru a inlatura eventualele posibilitati de punere la masa a montajului! Recomand celor ce vor sa faca aceasta imbunatatire, folosirea ledurilor comercializare de Raly! Sunt mult mai potrivite pentru aceasta masina nemaifiind nevoie de slefuire.

Initial am iluminat prima BR 254 cu metoda unui led combinat cu smd. Ulterior am decis ca este mai frumoasa si mai realista aceasta metoda.
Schema electronica

One Comment »

  • Razvan Marica said:

    Sunteti un adevarat artist in lumea trenuletelor miniaturale. Toate cele bune!

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.