Home » Tunare locomotive

Br 95 Piko – imbunatatiri si iluminat

20 June 2010 2 Comments 1,101 vizualizări

Sosita tocmai de la Botosani, batranica din imagine, o copie a Ducesei mele, model realizat de Piko in anii de glorie, a intrat in depoul PanArin pentru interventii la sistemul de rulaj si la iluminare. Intr-o prima etapa, au fost demontate angrenajele si aduse toate pinioanele la punctul corect astfel incat, masina care era impiadicata si zgomotoasa, a devenit silentioasa si ceva mai rapida. Au fost curatate trenurile de pinioane si de asemeni motorul vechi, cu colectorul pe disc, afost curatat si reglat. Discul era usor ovalizat si jocul carbunilor destul de mare. In final, tractiunea a intrat in normal.

A urmat proiectarea si modificarea sistemului de iluminat frontal. Acesta se prezenta intr-o combinatie placa textolit-bec-soclu metalic de greutate-arcuri de preluare tensiune. M-am decis sa folosesc cat mai mult din sistemul original astfel incat modificarile sa fie in ton cu sistemul folosit si practice, mobile si usor de intervenit ulterior. In acest sens am reprodus placuta de textolit pe placa de circuit cu o singura fata placata.
Br 95 Piko

Aceasta noua placa va gazdui ledurile smd si rezistenta de 820 ohmi. Astfel am lipit cele doua smd-uri alb-cald in paralel, una orientata spre prisma farului centrala, inainte, si una orientata in jos, spre prisma farurilor de pozitie.

Br 95 Piko

Rezistenta preia cu un piciorus tensiune de pe lamela din interiorul contragreutatii. A doua legatura se face prin circuitul placii care preia tensiunea in lateral direct de pe contragreutatea originala.

Br 95 Piko

Am introdus placa la locul ei in contragreutatea originala dupa ce am asigurat cu banda izolatoare portiunile expuse contactului accidental cu metalul contragreutatii

Br 95 Piko

Br 95 Piko

Am montat corespunzator capacul cazanului cu prisma farului central si la prima proba am avut neplacuta surpriza sa constat ca numai unul din farurile de pozitie transmitea lumina corespunzator.

Br 95 Piko

Br 95 Piko

A urmat demontarea sistemului de prisme. Acestea auveau capacul lip[it si asta m-a pus in garda. In interior, dezastru. Prisma rupta spre unul din faruri era grotesc lipita cu un adeziv care a tocat-o la propriu, lumina nu razbate astfel prin lipitura urata dintre prisme. Va trebui sa gasesc o solutie la aceasta problema. Cel mai probabil ca voi aduce smd-uri altele, chiar sub fiecare far pentru a putea transmite lumina egal la ambele si astfel ceea ce parea o lucrare simpla, se va transforma in ceva mult mai complex…

Br 95 Piko

Voi reveni!

Am revenit!

Planul de refacere a iluminarii este simplu. Punerea lui in opera este insa foarte dificila tinad cont ca e vorba de lipituri mici iar ochii nu prea ma mai ajuta. Iata ce am facut.

Br 95 Piko

Am curatta suprafata unde erau lipite bucatile de ghid rupte si am refacut gaurile.

Br 95 Piko

Am decupat prismele la 2 mm de felinare, astfel incat acestea sa intre in locasul lor cu usurinta.

Br 95 Piko

Am scos al doilea SMD pus prima oara si care trimitea fascicul de lumina in jos spre ghidul farurilor

Br 95 Piko

Am lipit in gaurile prismelor doua leduri SMD alb-cald de la zeXstar si le-am legat electric inseriate cu un rezistor de 980 ohmi dupa principiul MPU aplicat la E69 Micuta Mo. Am adus firele in preajma arculetelor care preiau curentul si am relipit mastile cu scarile care acopereau ghidurile originale, astupand cu acestea rezistenta si legaturile electrice.

Br 95 Piko

La final iata proba. Urmeaza acelasi procedeu probabil si la luminile din spate si ulterior, montarea unei punti de diode astfel incat luminile sa ramana la fel aprinse pe fata indiferent de sensul de mers. Pe spate insa, la mers inapoi, se vor stinge luminile rosii si se va aprinde farul central de pe tender.

Br 95 Piko

Iata si un mic filmulet cu locomotiva in teste la atelierul PanArin

2 Comments »

  • ionel32 said:

    Salut ,frumoasa masina imi place si imbunatatirile aduse ii sunt pe masur. Am si eu un br 80 dar ceeia fara tender incorporat si asi vrea sa o schimb pe un alt model tot aburoasa si sa dau diferenta.
    Felicitari pentru informatiile oferite pe trenulete.info.

  • ionel32 said:

    O intrebare asi avea.Cum pot sa imi fac si eu in simulator pe cal.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.