Home » Cladiri si acareturi

Casuta Sybille de la Auhagen

16 January 2011 One Comment 1,261 vizualizări

Montajul kitului cu codul 12 223

Un kit foarte usor de realizat, facut bine de Auhagen, fara bavuri, cu piesele executate corect, mai putin la streasina, unde acoperisul nu prezinta muchia corecta pentru lipirea corespunzatoare a acestora.

Se incepe cu executarea mastii de iluminare interioara. Aceasta este din hartie cu baza neagra, pentru ca lumina sa nu razbata prin peretii casutei. Dupa decupare, se lipesc muchiile de imbinare cu adeziv. Eu am folosit prenadez pentru ca lipeste hartia relativ repede dar ofera timp suficient pentru miscarea ei daca nu s-a potrivit bine. Aracetul nu este indicat pentru ca umezeala deformeaza matrita din hartie. Se incepe cu ea pentru a se da timp sa se usuce adezivul…

Photobucket

Photobucket

Urmeaza montarea bazei. Dupa decuparea corecta a pieselor, se debavureaza punctele de turnare si se indreapta muchiile unde este cazul, cu o unealta facuta din baza forex, pe care am lipit smirghel, mai fin pe o parte si mai aspru pe cealalta parte. Este o scula foarte utola in modelism. Mi-am facut mai multe modele de diverse marimi si granulatii.

Photobucket

Se monteaza apoi piesele bazei pe temelie, avand grija sa imbinam corect muchiile si sa fie trase la pozitia corecta. Recomand presarea suportului si montarea lui pe o baza perfect dreapta. Eu folosec un geam de la o vitrina, geam cu muchiile slefuite, ca sa nu ma accidentez prin taiere in sticla. Carligul din imagine, este un desfunzator special facut din coarda de chitara, pentru desfundarea tevii foarte subtiri de la sticla de adeziv Revell.

Photobucket

Urmeaza montarea geamurilor. Kitul are in dotare o folie de acetofan. Metoda mai usoara si care scuteste modelistul de problema manjirii acetofanului transparent cu adeziv, fapt foarte suparator ca aspect final, este urmatoarea. Se decupeaza toate reperele (ramele de geamuri) si dupa debavurare, se da usor cu adeziv, in punctulete subtiri, de-a lungul ramelor si se lipesc imediat pe foaia de acetofan, presand usor pe rama, si lasand loc intre piese pentru trecerea fara probleme a foarfecelor cu care decupam fiecare fereastra dupa circa 5 minute de uscare…

Photobucket

Photobucket

Urmeaza montarea ramelor, fiecare unde are locul, in peretii casutei. Avem grija sa punem foarte putin adeziv pe partea interioara de lipire a ramei si sa presam in spatele ei. De asemeni, dupa lipirea fiecarei rame, se intoarce peretele cu fata si se potriveste corect in gaura din perete, pentru ca de cele mai multe ori, aceste gauri sunt mai mari decat ramele, si din neatentie putem lasa o rama necentrata in gaura peretelui. La final presam pe dosul peretelui toate geamurile deodata folosind o suprafata dura, un lemn e de  preferat, pentru lipirea uniforma a tuturor ramelor.

Photobucket

Photobucket

Se monteaza apoi partea de mansarda pe bucata de acoperis aferent, neuitant inainte de acoperire, sa punem si mastile de perdele la geamuri…

Photobucket

Se incepe montarea peretilor urmarind schema de instruire din cutia kitului. Avem grija cu dozajul adezivului, care nu trebuie pus in exces, si care trebuie sters imediat, cu degetul, nu cu o carpa care ar putea lasa mustati nedorite din scame. Se urareste lipirea la vinclu. Primul perete este foarte important, deoarece, dupa el, vin toate celelalte. Important este sa mergem intr-un singur sens, perete dupa perete, astfel incat la final, in caz de nepotrivire, sa avem de reparat doar o singura muchie. Daca se merge de la un perete in ambele sensuri, risca mai multe deformar ale muchiilor. La imbinarea dintre pereti se urmaresete potrivirea corecta a muchiilor, astfel incat sa nu ramana spatiile atat de suparatoare privitorului la aspectul final. Nu trebuie sa ne grabim, dar nici nu trebuie tergivesrat intre pereti pentru ca avem nevoie sa lipim tot in intervalul in care avezivul mai permite miscarea pieselor daca acestea nu au fost montate corect.

Photobucket

Urmeaza montarea balcoanelor. Principiul ramane acelasi, multa tentie, debavurarea corecta, adeziv fara excese, in punctele esentiale. Recomand ca inaintea lipirii oricarei piese, se se probeze pozitia sa si felul in care se incadreaza. Daca apucam sa dam adeziv, mai greu cu reparatia in caz de nepotrivire si in plus, adezivul in exces sau inlaturat, strica aspectul final al lucrarii…

Photobucket

Photobucket

Urmeaza introducerea mastii decorative. Se urmareste sa intre bine in toate partile, fara indoiri fortate, iar acolo unde masca sta departe de geam si decorul se vede urat, se pune cate o picatura de prenadez si se preseaza usor.

Photobucket

Photobucket

Urmeaza montarea streasinilor, a tubulaturii de scurgere (burlane) a cosurilor, jardinierelor, balustrade si scari, toate accesoriile exterioare. La acest kit, pentru fixarea antenei, am dat gaura in acoperis intrucat fabricantul a uitat sa faca lucrul acesta… La final, dupa intarirea constructiei, urmeaza decorarea cu iarba, iedera si plantarea florilor in jardiniere.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Pe diorama sau in vitrina, casuta poate fi dotata cu iluminat interior. Aspectul final conteaza foarte mult daca avem grija sa curatam cu smirghel fin excesul de adeziv. Dupa cum vedeti, casuta este foarte frumoasa si cocheta. Aspectul ei se poate imbunatati daca montam in mansarda, pe terasa sau in balcon diverse accesorii, mese, scaune, umrelute, personaje.

Mi-as fi dorit foarte mult sa reproduc gara si depoul din Slobozia. Din pacate nu reusesc sa obtin planurile acestor cladiri. Toata lumea imi spune ca sunt secrete, ca sunt obiective strategice si ca atare nu pot sa dea documentatie…. mai mare rasul! Tara lui Papura Voda si a lui Secretica Institutionescu…

Aceasta casuta a fost monatta pentru a fi vanduta, cel mai sigur va pleca la Botosani, daca nu, va fi expusa la rubrica de vanzare.

One Comment »

  • PetricA said:

    deci coarda de chitara este foarte utila, si eu mi-am infundat tubul de la lipici

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.