Home » Diorama in 2009

diorama – 04 februarie 2009

4 September 2009 No Comment 913 vizualizări

Am definitivat sistemul de alimentare a traseului interior, cel ce trece prin gara Blumenberg astfel incat acum se circula dupa un program de 4 trepte de viteza. Practic am impartit traseul in 4 blocuri distincte, alimentate fiecare de cate un variator mehano. Am inceput implementarea sectoarelor de siguranta, practic niste segmente de linie cat o locomotiva, alimentate de BLA in funtie de blocul din fata. Daca acesta este ocupat, atunci semaforul este rosu si trenul opreste. La momentul creerii unui bloc intermediar liber, semaforul trece pe verde si alimenteaza sectorul de siguranta pana cand locomotiva trece de semnal si apoi revine la rosu pana cand blocul din fata se elibereaza.

La trecerea trenului semaforul este pe verde dar se face rosu imediat ce locomotiva a depasit segmentul de siguranta iar principiul se repeta pentru fiecare bloc in parte. In fapt, de indata ce un tren iese dintru-n bloc, semaforul anterior devine verde si segmentul de siguranta este alimentat pana ce trece un alt tren peste el.

Trecerea prin trepte diferite de viteza a trenurilor, da un efect mult mai realist miscarii garniturilor pe diorama. Treptele de viteza sunt:
1- Treapta 4 – Viteza maxima – la urcarea in panta;
2- Treapta 3 – Franare la coborarea pantei;
3- Treapta 2 -Viteza redusa – la intrarea in gara;
4 -Treapta 1 – Franare pana la oprire.
La plecare, aceste trepte se succed in ordine inversa.
Pentru traseul exterior pregatesc un alt sistem de oprire-pornire mult mai sofisticat si bazat pe alte principii.

Am vopsit noile peroane, si am balastat liniile adaugate. Dupa uscare voi monta bordurile la peron si voi lega electric cele doua semafoare.

Iata un film cu functionarea intrepte.

sponsorii dioramei
LED-uri si accesorii

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.