Home » Diorama in 2008

diorama – 22 octombrie 2008

3 September 2009 No Comment 1,075 vizualizări

Acest site se mentine in viata datorita reclamelor. Multumesc pentru contributie!
Am inceput marea operatiune de simplificare a blocului automat de comanda. Lucrarea de automatizare de pana acum s-a facut in trepte, pe masura ce situatia financiara si starea de sanatate mi-au permis construirea de module de comanda. Ideile de baza le-am avut de cand am inceput constructia dioramei, dar aplicarea lor s-a facut in trepte pe masura evolutiei lucrarilor. De aceea, automatizarea era lucrata pe bucati, fiecare montaj avand un rol in ansamblu si conectandu-se prin borne si fire la restul blocului.

Cu ajutorul lui Razvan, am reconstruit modulele de baza, comasand mai multe placi intr-un singur modul. Am eliminat astfel multe borne de legatura si o multime de cabluri de conectare. Totodata, am pus in practica cateva noi idei de imbunatatire a blocului automat. Astfel, noul montaj va inlcude optiunea de tren prioritar, care nu va opri la anumite semnale sau in gara. O alta imbunatatire va fi aceea ca un tren care intra in gara nu va comanda instantaneu plecarea celui deja stationat. Intre oprirea unui tren in gara si plecarea celui deja stationat va exista un timp variabil astfel incat vor exista momente cand in gara vor stationa in simultan doua trenuri. Va ma exista un moment in care pe langa un tren de calatori stationat in gara, pe linia secundara va trece fara oprire un tren de marfa doar reducand viteza in traziutul prin gara.

Dar, despre cum va functiona noua mea gaselnita electronica, voi povesti dupa ce aceasta va fi implantata in circuit. Deocamdata, tot tabloul este demontat pentru cosmetizarea circuitelor de fire si a placilor. Noile module sunt inca in lucru si sper ca maine sa le pot termina si sa ma apuc de montat la pozitii. Depinde insa si daca vine Razvan pe la mine caci starea de sanatate nu-mi mai permite sa lucrez pe sub diorama.

In apropierea barierei am facut astfel incat locomotivele sa actioneze un semnal sonor, ca o goarna de tren, care avertizeaza apropierea trenului de bariera. Montajul l-am facut simplu, cu un CI 555 si un releu de timp care actioneaza in doua trepte de sunet si de durata. Voi face un filmulet in care veti putea auzi sunetul produs de montaj. Difuzorul va fi amplasat in cantonul de langa bariera.

Pentru zona de tranzit a liniilor de pe o masa a dioramei pe cealalta masa, ca sa acopar despartitura dintre mese, am confectionat din forex de 4mm grosime, cate un podet pentru fiecare linie. Acestea sunt demontabile si se extrag odata cu sectorul de linie intermediar ce face legatura fizica si electrica intre linii.

Cu un ac mai gros am trasat rosturile dintre caramizile zidului lateral al podetului. Am vopsit podetele intr-o culoare cat mai apropiata de cea a cimentului si a blocurilor din prefabricate sau din beton. Cel mai probabil este ca voi mai da o culoare caramizie deasupra.

Pentru casa padurarului, am confectionat un stalp de iluminat. Poate iese omul sa taie lemne iarna pe inserat si nu vede bine in ce infige toporul…

Stalpul este din mina de pix iar lumina este generata de un led galben, polizat ca sa fie drept si ca sa elimin lupa din centru, iar abajurul este dintr-o paieta.

In paralel am inceput operatiunea de vopsire a locomotivei BB 150002 si primele teste de culoare le-am facut pe un camion vechi, pe care intentionez sa-l reconditionez.

Am inceput crearea de scenarii folosind omuletii ce s-au adunat in dotare. Nu prea am personaje care stau asezate pentru a pune pe bancute. Am mai daugat ceva vegetatie prin cateva locuri si am mai adaugat cativa pomisori facuti din burete.

Parcul auto al dioramei a primit cateva noi masinute care vor da o nota de realism peisajului urban… in masura in care se poate. Astept cu nerabdare sosirea autobuzului scolar si sper sa adun fonduri pentru cumpararea unui set de personaje “profesor cu elevi” pentru a pune in curtea si in preajma scolii din Blumenberg.

Diorama definitivata cu sprijinul DaciaClub.Ro si Reno.Ro

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.