Home » Tunare locomotive

BR E103 H0 Roco – reconditionare si lumini

20 February 2010 No Comment 750 vizualizări


th_E103-14Am intrat de curand in posesia unei locomotive pe care mi-am dorit-o foarte mult.

Baureihe 103

produsa de Roco in 1974, dupa cum reiese dintr-o eticheta lipita in interiorul caroseriei. Aflata intr-o stare jalnica de degradare, murdara, cu placile de circuite distruse, exfoliate si completate hidos cu sarme grosolane, plina de mizerie si fara un tapon. Efectul a fost instantaneu cand am desfacut-o. Nici nu imi imaginam ca o voi putea pune pe picioare.

Dupa ce am facut-o bucati, am curatat-o meticulos cu alcool si am degresat-o cu axion. Placile de circut le-am copiat si le-am refacut integral exact dupa modelul original, doar ca am facut mici modificari. Mai precis, in locul diodelor care alimentau becurile, am montat rezistentele necesare noului sistem de iluminare. Am folosit LED-uri SMD de la zeXstar desigur. Pentru lumina alba, am lipit alaturat in paralel, in unghi de 90 de grade, doua leduri alimentate printr-o rezistenta de 1100 de ohmi. Pentru lumina rosie am inseriat ledul cu un rezistor de 920 ohmi.

Am inlocuit suruburile axelor boghielor (care erau rupte in interior) cu altele, dupa ce am dat gauri prin restul ramas si am refiletat noua gaura. Arculetele de ghidare le-am confectionat din arcuri de pix mici, din cele moi.

Motorul, un model mare, puternic, l-am curatat si l-am gresat. Carbunii erau in stare buna si la primul contact a luat-o din loc torcand fericit dupa atata amar de vreme. Lucruri care nu se mai fac in zilele noastre. Pentru frumusetea modelului, am profitat de luminatoarele din sala masinilor, si am pus un beculet de 12 volti, in paralel cu motorul, ce da o lumina placuta prin luminatoarele de pe plafonul salii masinilor.

E103 H0 Roco

E103 H0 Roco

E103 H0 Roco

E103 H0 Roco

E103 H0 Roco

E103 H0 Roco

E103 H0 Roco

E103 H0 Roco

E103 H0 Roco

E103 H0 Roco

E103 H0 Roco

Aceasta noua masina, va sta la loc de cinste in vitrina mea, dar cat de curand voi modifica peronul in curba de pe linia 1 din gara Blumenberg, pentru ca frumoasa locomotiva sa ruleze pe Diorama de la Slobozia.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.