Home » Tunare vagoane

Lestarea si “incarcarea” unor gondole mehano

18 August 2009 2 Comments 1,006 vizualizări

Am inceput cu iluminarea loco Pensilvania, apoi am continuat cu vagonul de serviciu.
Iata acum, ce am reusit cu o gondola!
Toti cei care au gondole mehano, cred ca s-au confruntat cu problema greutatii acesteia. Prea mica, gondola deraiaza tot mereu.
Iata cum am rezolvat eu problema.
ATENTIE! Nu spun ca acesta ar fi un STANDARD de interventie asupra gondolelor, spun doar “cum am procedat eu”…

Mai intai am cantarit un alt vagon care nu se rastoarna si care nu deraiaza (de fapt am cantarit vreo doua-trei ca sa vad o medie). Rezultat = cca. 100gr.

Apoi am lestat gondola cu bucati de plumb tipografic, pana am adus-o la 100gr.

Aceste fasii de plumb le-am obtinut contra unei sticle de votca gretoasa, de la un tipograf lucrator la linotip intr-o tipografie veche de pe timpul ciuruitilor!

Apoi am masurat si trasat cu precizie cotele interioare ale gondolei pe o bucata de spuma poliuretanica de 10 mm grosime si ceva mai densa la consistenta.
Din cele folosite la ambalarea echipamentelor electronice!

Am probat ca fasia sa intre si sa iasa usor dar fest din gondola…

Dupa care, cu o bucata de smirghel mai gros, rulata sub forma unui cilindru, am modelat suprafata poliuretanica dupa cum mi-am imaginat eu mai bine ca ar arata o incarcatura de cocs! Adica praf de carbune pentru termocentrale!

Atentie! La aceasta operatiune, este imposibil sa nu intrati in conflict direct cu sotia, intrucat se produce o cantitate importanta de praf poliretanic electrizat, care se lipeste pe toate suprafetele intalnite, pe toate hainele intalnite si bineinteles ca oricat ai sterge urmele, pe covor, nevasta alarmata, tot va gasi pufuleti albi pentru care sa te critice… Very Happy

Urmeaza inevitabil proba in gondola….una din probe…

Urmeaza o operatiune de innegrire a nisipului.
Aceasta am efectuat-o simplu, pe aragaz, intr-un vas vechi de inox, in care am ars nisipul pana am obtinut culoarea dorita!
Dupa racirea acestuia, am laptuit placa rezultata prin slefuire, cu aracet usor diluat, apoi am presarat-turnat cu lingurita, nisipul inegrit pe suprafata aracetata!

Uscata numai o ora la ventilator sau in balcon, corectata pe unde mai avea lipsuri, placa poliuretanica a ajuns sa arate asa:

Rezultat final! O gondola bine lestata si “incarcata” cu cocs!

va urma (gondola incarcata cu piatra de marmura si vagon de carbune, (tot mehano) incarcate cu …carbune!

Am folosit acelasi procedeu si pentru a “incarca” un vagon de minereu, tot mehano (sac!)…

… dar fara lest de plumb caci aceste vagoane au destula greutate…

Succes celor ce vor incerca acasa asa ceva!

A aparut cea mai noua editie a cartii “100 de sfaturi practice de modelism feroviar”

Recomand calduros aceasta carte ce poate fi luata in format digital. Cartea cuprinde o serie de trucuri si sfaturi practice pentru pasionatii de modelism feroviar. Secrete si solutii ingenioase pentru a economisi timp si bani in construirea unei diorame. Indrumari pas cu pas, scheme si tactici, metode de lucru si ghid complet pentru un modelist pasionat. Nu trebuie decat sa o platesti si sa o downloadezi si in 5 minute ai acces la toate informatiile de care ai nevoie.

2 Comments »

  • Cip said:

    Nu e bine! Plumbul e toxic! Glumesc. cit plumb mai bagam eu in gura copil fiind… Insa nu inteleg de ce nu s-a facut drept lest chiar incarcatura aia. un amestec de clei cu nisip care sa se lipeasca de bena si era chiar autentic totul, greutatea reala a incarcaturii fiind …chiar incarcatura !

  • Prognosis (author) said:

    Pentru ca in cazul machetelor mici, centrul de greutate ar fi fost prea sus daca se facea incarcatura grea!

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.