Home » Tunare locomotive

Locomotiva BB 15002 – garnitura SNCF

4 September 2009 No Comment 647 vizualizări
In urma cu doua saptamani, sotia mea a fost vizitata de o colega. Dupa ce a vazut diorama, si-a amintit ca pe undeva pe acasa ar fi depozitat un trenulet pe care l-ar fi “terminat” pustiul ei. Mi-a promis ca il cauta si ca mi-l transfera. Ieri, a ajuns la mine acest set. Este vorba de un Lima, cu 10 sine curbe si doua drepte, doua vagoane SNCF, unul cinema si unul restaurant si o loco BB 15002
Liniile erau in stare jalnica, dar am completata clipsurile lipsa si le-am curatat. Traversele sunt in stare perfecta. Acestea vor pleca la departamentul vanzare.
Vagoanele arata bine. Cel de cinema este complet, are osiile de plastic si acoperisul are un colt plesnit dar in general este bine si usor de reconditionat. vagonul restaurant are cateva zgarieturi dar nu sunt extraevidente si se pot acoperi. Din pacate acesta nu are nici tampoane si nici boghie. Va trebui sa gasesc ceva sa se potriveasca.
Locomotiva, trebuie sa recunosc ca este foarta urata vopsita asa militareste. M-am uita pe net si am gasit masina foarte frumos colorata. Intrucat in atelierele PanArin, astazi va sosi mult asteptatul aerograf pentru vopsirea BoBicului, am decis sa fac teste pe aceasta masina.
In primul rand am reparat ieri motorul care nu mai avea nici carbuni si nici arcuri. Am confectionat carbunii din mina groasa de creion tehnic (3mm diametru) – merge perfect dupa curatarea colectorului. Motorul si ansamblul de tractiune aduce cu cel de la Fleischman dar muuuuuuuuult mai prost si mai zgomotos. Am reusit insa sa reduc zgomotul si sa-l fac sa mearga chiar si la tensiuni foarte mici. Probema este insa la osii si la colectarea de curent.
Sistemul este foarte prost gandit. Adica se face colectarea ca la iluminarea vagoanelor. La un boghiu o polaritate si la celalalt a doua polaritate. In acest caz, pe diorama mea aceasta masina nu poate rula fara sa se opreasca la trecerea peste secventele de traseu care schimba alimentatorul. Va trebui sa fac un alt sistem ce colectare. De rulat, ruleaza frumos. Din oacate nu are greutate si patineaza dar asta se rezolva caci loc in ea este ca la grupa mare. De asemeni se preteaza si la iluminat. Nu stiu insa daca merita efortul…. Sfaturi ceva?
motorizare noua

Stimulat de parerile ca aceasta masina nu poate fi facuta sa mearga bine orisicat as incerca, mi-am pus mintea la contribuitie si am gasit solutia. Extraordinarul motor de CDrom si-au gasit si aici aplicatia perfecta.

Cum am procedat? Mai intai am verificat potrivirea de caracter… (dimensiuni). Apoi am eliminat rotorul si magnetul circular din carcasa acestuia. Apoi la un motor de usa de CDrom am adaptat un pinion de dimensiunea celui de pe rotorul original, scos fireste dintr-o jucarie chinezeasca de 2 lei. Am fixat motorul in locasul celui vechi si am decupat de pe capacul de la colector orificiile ghidurilor de carbuni pentru vechiul motor exact cat sa intre piciorusele noului motor. Am fixat capacul la loc cu o saiba in plus pt. ca dimensiunea noului motor o cerea. Alimentat frumos si…gata motorizarea. Merge perfect. Super-silentios si la cea mai mica tensiune pleaca de pe loc. Usor de centrat, usor de echilibrat si foarte ieftin… Pentru a diminua turatia motorului l-am inseriat cu un rezistor de putere 0,25wati la 55 ohmi si rezultatul il puteti vedea in filmuletul de mai jos.

Pentru ca nu ma satisfacea alimentarea prost gandita (un pol pe un boghiu si alt pol pe al doilea boghiu), am folosit o lamela de contact de la Rally, sectionata pe lungime la latimea de numai 2,2mm, pe care am fixat-o pe lateral interior boghiu astfel incat capetele sa calce pe interiorul rotilor. Colectarea de curent este acum pe ambele boghie pe ambele roti. Lamela nu se vede caci este ascunsa in spatele rotilor si in spatele boghiului.

Filmul functionarii noii motorizari

(voi reveni cu detalii despre vopsire si iluminare)

A aparut cea mai noua editie a cartii “100 de sfaturi practice de modelism feroviar”

Recomand calduros aceasta carte ce poate fi luata in format digital. Cartea cuprinde o serie de trucuri si sfaturi practice pentru pasionatii de modelism feroviar. Secrete si solutii ingenioase pentru a economisi timp si bani in construirea unei diorame. Indrumari pas cu pas, scheme si tactici, metode de lucru si ghid complet pentru un modelist pasionat. Nu trebuie decat sa o platesti si sa o downloadezi si in 5 minute ai acces la toate informatiile de care ai nevoie.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.