Home » Tunare locomotive

Locomotiva cu abur BR 52 Piko – schimbare motor

20 May 2011 3 Comments 1,799 vizualizări


Am continuat lucrul la eleganta BR 52 de la Piko, careia ceva vreme in urma i-am montat iluminarea le led-uri. Astazi am inlocuit motorul de tractiune, motor care, desi curatat si reconditionat, dadea in continuare rateuri si se bloca. Trebuie mentionat ca macheta este un produs Piko, din vechea generatie, dotat cu motor cu colector discoidal, destul de greoi, zgomotos si mare consumator. Daca am reusit sa fac rost de un motoras, tot Piko, pentru Br 55-G7, am facut testele de rigoare si dupa ce am constatat concordanta intre puterea motorului si viteza, am decis folosirea acestuia. Prima faza a fost aceea de modificare a axului rotorului, care la acest motoras nu iesea in ambele capete. Am extras deci rotorul si am inlocuit axul prea scurt si care iesea numai pe o parte, folosind o spita de bicicleta, de diametru identic, ax pe care l-am montat astfel incat sa iasa in ambele parti ale motorului. Dupa testarea motorasului, am procedat la montarea lui pe locomotiva. Pentru asta am imaginat si creat un dispozitiv de prindere realizat pe baza unei placute de circuit, pe care am fixat bobinele de soc, precum si lamele de contact pentru colectarea tensiunii de pe colectoarele originale care treceau pe sub motorul sau. Pe aceasta placuta am montat si o bucata de plexiglas, sub ea, in care am practicat o gaura filetata pentru a prinde intreg ansamblul de fundul cutiei de la tender. Pe partea superioara am fixat electromotorul cel nou. Cuplele folosite pentru transmisia cardanica sunt cele originale, fixate cu picatura pe axul motorului electric.

Lucrarea executata a dus la o locomotiva mult mai silentioasa, mai puternica si mai putin consumatoare de energie. de asemenea, deasupra motorului s-a creat un spatiu gol, suficient pentru montarea unui decodor pentru digital. In acest fel, frumoasa locomotiva a primit o noua sansa. Jucaria este vanzare !
BR 52 Piko

BR 52 Piko

BR 52 Piko

BR 52 Piko

BR 52 Piko

BR 52 Piko

3 Comments »

  • Mihail4a said:

    Buna. Cati volti are motorasul, sau ce motorase ar fi recomandate pentru o locomotiva electrica? Va multumesc anticipat.

  • BR103 said:

    Motorul pus in locul celui vechi este unul de tip Piko, la 12 volti fireste, motor de la alta aburoasa BR 55 G7

  • cris said:

    Salut, de curiozitate, mai ai ordinea firelor care treceau de la cazan la tender? eu le am rupte si nicio idee despre ordinea in care trebuiesc lipite.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.