Noua mea achizitie, sufera de aceleasi probleme ale iluminatului. Becurile din dotare, se aprind la tensiuni prea mari. Lumina nu este suficienta la viteze mici abia daca se mai vede.
Asa ca trecem pe led-uri !
Mai intai am facut tenderul! Am scos becul din dispozitivul sau, fara sa deteriorez cumva fasungul. Asta in ideea ca vreodata, daca voi trece pe digital, poate ca voi folosi becuri!
(foto 2 si 3)
Apoi, am aranjat piciorusele unui led bipolar bicolor (galben-rosu) astfel incat sa faca contact exact pe soclul becului. In prealabil am izolat piciorusele ledului si am pus o fasie de izolator pe lamela de jos a fasungului! Am indoit piciorusele ledului astfel incat sa agate lamelele fasungului si sa ramana ancorat in ele.
Apoi, am deslipit o legatura la fasung (firul) si am inseriat cu el un rezistor de 1200 ohmi, pe care l-am mascat sub suportul motorului!
(foto 6)
Ultima operatiune, am schimbat pozitia firelor de alimentare a fasungului pe slotul suportului de decodor si le-am mutat pe paralel cu firele de alimentare ale motorului tinand cont de sensul de mers al masinii.
Am repus contragreutatea si masca tenderului si …gata!
Apoi am atacat partea din fata! Am scos fasungul becului cu totul, iar in locasul acestuia am improvizat o combinatie dintr-un suport de led de 6mm si un nit de legatura de la jocul LEGO! Se potrivesc super bine si in plus combinatia tip cilindru cu piston rezultata, imi permite sa misc ledul in sus sau in jos astfel incat sa-l aduc in pozitia corespunzatoare unei iluminari mai puternice a farului central in paralel cu ceva mai slaba iluminare la farurile de pozitie!
(foto 8)
Grupul astfel rezultat l-am bagat in gaura fostului fasung
(foto 10).
In grup am bagat ledul si am intors piciorusele prin fantele nitului astfel incat acestea sa vina in pozitie pentru lipit firele!
(foto 9)
Pe placa decodorului, am deslipit un fir de la bec si am inserat un rezistor de 1000 ohmi! Am montat totul la loc, nu inainte de a modifica lipitura firelor de siguranta care, in mod total stupid, erau lipite cu ambele capete tot pe arculetele de legatura, asta ducand la instabilitatea transmiterii tensiunii colectoare de pe rotile de tractiune catre placa decodorului. Capatul dinspre cazan, l-am deslipit de pe arculet si l-am lipit pe piesa de ancorare a arculetului, astfel incat, chiar si atunci cand din inertie tenderul vine peste cazan, (inainte arculetul se misca logic spre inainte si nu mai facea contact cu gaura de ancorare), legatura sa ramana permanenta!
(am uitat sa fac poza dar la proxima demontare promit sa fac)
Leave a response!