Home » Tunare locomotive

Locomotiva cu aburi BR 38 Liliput

17 March 2010 No Comment 798 vizualizări


O locomotiva veche, din generatia anilor ’70 realizata pe sasiu metalic. Alimentarea de tip vechi, cu care culegea tensiune pe o polaritate prin rotile de pe cazan si pe o polaritate cu rotile de pe tender, facea dificila aplicatia automata de pe diorama, dar punea in pericol si statia in cazul digitalizarii prin punerea in scurt a blocurilor de alimentare. Am modificat acest gen de alimentare, aplicand o lamela de contact pe cazan, pe partea rotilor izolate, care colecteaza acum tensiune si de pe aceasta parte prin cele trei loti locomotoare… La tender am impartit “munca” de colectare a tensiunii intre cele doua boghie in mod egal printr-un artificiu. Am sectionat greutattea metalica in care ajungea curentul prin suruburile boghielor si am izolat partile intre ele. Ambele polaritati si-au gasit continuitatea prin cabluri cu alimentarea de pe rotile de tractiune de pe caza care colecteaza acum pe ambele parti. In plus, am adaugat la colectarea curectului si carutul purtator cu cele doua osii ale sale, ca contribuie si ele acum la o alimentare cursiva.

Dupa legarea tuturor firelor, am creat reteaua de alimentare intre tender si cazan. Motorul de tractiune avea un umar de prindere rupt. Cum acesta era din antimoniu, dificil de lipit mai ales ca ruptura era chiar in locul unde o gaura filetata facilita prinderea lui de sasiu, a fost schimbat integral cu un alt motor din aceiasi generatie, pastrat pentru “cine stie ce” prin magaziile depoului PanArin. Asta inseamna ca e bine sa pastrezi…

Pentru iluminare am folosit leduri alb cald de la zexstar la farurile lokomotivei si leduri punctiforme rosii de la HGD, pentru felinarele de pe tender. Ele sunt alimentate printr-o punte de diode redresoare si inseriate cu cate un rezistor de 820 ohmi la faruri si 920 ohmi la lampile finale de pe tender.

Cum cauciucurile de pe rotile cazanului era in ultimul hal de uzura si sareau de pe bandaj, am inlocuit acestee cauciucuri cu unele noi de la HGD. In final, batranica este gata de munca. Iat-o in rodaj, ruland dupa cativa ani de inactivitate. Cel mai probabil ca masina va fi digitalizata si va rula la Satu Mare pe diorama ce va prinde contur cat mai curand.
……………………….
BR 38

BR 38

BR 38

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.