Realizata sub manufactura Lima pe licenta HORNBY, macheta pare frumoasa la prima imagine! Desi nu foarte detaliata, jucaria H0 satisface gustul unui trenulist nepretentios. Dupa ce o pui pe sine insa, iti trece avantul revolutionar.
Motorizarea numai la un capat, se constituie in cel mai mare neajuns. Jucaria abia se mai taraie pe sine. Testata pe Diorama de la Slobozia, in linie dreapta, merge fara probleme. In curbe dar mai ales in panta, deja e prea mult pentru ea daca atarni trei vagoane medii. Desi are dotate doua roti cu cauciucuri de aderenta din cele patru tractoare, jucaria nu este echilibrata ca si greutate si intra in patinaj. Excesul de greutate in partea opusa, adica pe boghiul fara tractiune, o face sa deraieze pe macaze daca se deplaseaza cu boghiul motor in spate. Pentru teste am scos greutatea suplimentara de pe boghiul liber,cel din fata si masina s-a comportat ceva mai bine. Si mai bine merge daca se adauga circa 50 grame pe boghiul tractor! Si daca circula cu boghiul tractor in fata!
Motorul foarte zgomotos, made in China, antreneaza cele doua osii prin mai multe pinioane zgomotoase si ele. Puterea de tractiune se situeaza mult sub clasa hobby a jucariei.
Un alt handicap il reprezinta sistemul de colectare a tensiunii, repartizat numai pe boghiul nemotor, probabil si de aceea s-au gandit ei sa puna peste 110 grame la greutatea de pe aceasta parte. Nici boghiul purtator de la mijloc si nici cel de tractiune, nu colecteaza tensiune!
Desi spatiul din interior, ramas liber, este destul de generos, desi sunt practicate gauri la farurile de lumina alba, desi prin ele trec prisme, sistemul de iluminat lipseste cu desavarsire….
Pantografele, care originale sunt din plastic si imobile intr-o varianta, din plastic si mobile in alta varianta, nu permit colectarea de tensiune prin reteaua de catenare. Pantografe functionale se pot cumpara insa in mod separat!
Aspectul ingrijit si inscriptionarea curata, mai reduc din daunele morale ale producatorului chinez sau francez, sau englez, italian si spaniol care o realizeaza sub licenta Lima! In linii mari, pretul ei nu se justifica sub nici o forma. Personal nu o recomand decat celor ce vor sa-si faca de lucru cu ceva. Se preteaza la modificari substantiale, si probabil ca voi proceda ca atare cu macheta pe care am obtinut-o in urma unui schimb comercial intre modelisti! Practic macheta este inca un esec rasunator al celor de la Lima! In plus, comercializarea ei in reteaua nationala de magazine on-line este inca o dovada ca la noi, se urmareste nu promovarea unui comert corect, ci pacalirea cumparatorilor cu orice prilej! Chiar si cu cel al unui chici!
Eu stiu o vorba ”Prost e cine da nu cine cere”
Leave a response!