Home » Tunare locomotive

Locomotiva electrica BR 140 Roco

4 September 2009 2 Comments 912 vizualizări
iluminare pe LED-uri

In atelierele PanArin a sosit de curand o locomotiva electrica BR 140 de la Roco. Furnizorul este Obiwan, locomotiva fiind accesibila ca pret.

Sitemul de iluminare are insa numeroase lacune. Prismele foarte lungi, pana la mijlocul locomotivei, duc la pierderea intensitatii luminoase. Am decis reconfigurarea iluminarii pe baza de leduri.

Acestea treceau initial prin camari diferite dar una pe langa cealalta “furand” lumina prin inductie. Efectul era ca se propagau usor luminile rosii in directia de mers inainte si invers. Este practic o eroare de proiectare pe care am descoperit cum sa o elimin.

Pentru inceput am ajustat lungimea prismelor pana la intrarea in prima zona de izolare optica (pana la primul perete separator de pe plafonul locomotivei).

Am ajustat lungimea ghidurilor de lumina pentru a se incadra in locasul initial conceput pentru becuri, dar modificat astfel incat sa inlocuiesc becur ile ci leduri. Ledurile au insa un unghi mai mic si atunci trebuiesc pozitionate mai strict pe directia fantei ghidului de lumina.

Pentru ca dupa primele teste am descoperit pierderi mari de semnal luminos si propagare in cabine in mod exagerat, am matisat prismele cu folie de staniol de bucatarie.

La capat le-am izolat pe margini cu autoadeziv negru pentru la lumina sa nu mai scape pe langa prisme.

Pe mijlocul locomotivei am facut o placa de circuit pe care am plantat ledurile, in antiparalel doua cate doua, alimentate in serie cu becurile originale ale locomotivei pe post de rezistor.

Becurile sunt plasate in locuri libere sub placa de circuit, astfel incat sa nu duca la topirea caroseriei daca se supraincalzesc.

Desi pare un lucru simplu si usor de facut, proiectarea si gasirea solutiei optime pentru aceasta locomotiva a durat destul de mult din cauza complesitati si sinuozitatii traseului de ghid optic.

In final, rezultatul este foarte bun. La tensiunea cea mai mica aplicata sinelor, inca inainte de a pleca de pe loc, luminile se aprind. Nu se pai propaga nici-o unda de lumina in cabina anterioara, iar in postul de conducere apare o lumina alb cald pe mersul inainte.

Iluminatul locomotivei este realizat cu LED-uri de inalta calitate,
super-luminoase comercializate de zeXstar
la cele mai bune preturi
LED-uri si accesorii

2 Comments »

  • laurentiu said:

    va salut. aceasi problema cu lumina rosie in directia de mers am avut-o si eu ieri, dupa ce am demontat motorul de la locomotiva. inainte de a-l demonta functiona perfect. l-am demontat l-am montat la loc..si aveam problema cu lumina rosie in sensul de mers. am cautat raspunsul pe forumuri dar nimic.. pana la urma ma gandesc ca ar fi pozitia motorului.. l-am pus rotit cu 180 grade, astfel incat s-au inversat lamelele de colectare a curentului. o sa incerc cand ajung acasa, desi sunt sigur ca asta e problema.

  • Prognosis (author) said:

    Aici a fost alta problema! Inductia (propagarea ) luminii in apropierea ghidului! S-a reparat!

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.