Home » Alte lucrari

Macaz mecanic scara 1/43 printat 3D

2 August 2015 2 Comments 1,637 vizualizări

Scara 1/43 a inlocuit incet tematica pasiunii mele trenulistice.

Asta nu pentru ca am tradat H0, ci pentru simplul fapt ca nu ma mai duc ochii si mainile.

Nu mai sunt acelasi om care a construit Diorama de la Slobozia.

Au trecut peste mine 9 ani. Nu mai am aceeasi rabdare, dexteritate si precizie.

Pentru ca pasiunea cailor ferate nu are moarte, am trecut la o scara mai potrivita cu capacitatea mea constructiva. Si nu numai atat. M-am adaptat vremurilor si tehnologiei moderne.

Multumita lui Viorel Spinu si in speta lui RoboFun Romania, am adoptat tehnologia 3D. Sunt incepator si inca exersez. Dar asa cum am invatat sa mesteresc trenulete la H0, tot asa invat si tehnicile de printare sau de proiectare si manipulare a softului de printat.

Masinaria mea, o 3D Prusa I3, se dovedeste a fi o provocare subtila si binefacere pentru modelistul din mine.

Dupa ce am inceput timid cu cateva piese necesare imbunatatirii performantelor si manipularii imprimantei cum ar fi suportul de rola filament sau suportul de lumina, am trecut la confectionarea liniilor pentru drezina mea asemanatoare cu vestitul Bucegi din vremurile apuse. Pentru ca drezina mea functioneaza cu baterii, pentru ca liniile la scara O (32 mm) sunt scumpe si greu de gasit, am cautat pe net, am gasit niste sine pe care le-am adus la o  dimensiune utila mie si pe care am inceput sa le printez 3D.

Pentru inceput am printate cateva elemente de linie de diverse dimensiuni. Ca sa scap de problema vopsirii lor ulterioare, am combinat filamente diferite, negru pentru printarea traverselor si gri metalizat pentru printarea liniilor. Prin tehnica “pauza-schimb filament-reluare print” am reusit sa scot cateva elemente realiste. Am mai printat si un terminal, preluat tot din aceeasi sursa si scalat la 1/43.

Pasul urmator a fost provocarea confectionarii unui macaz mecanic functional printat 3D, furnizat de acelasi creator 3D, pe care l-am gasit foarte apropiat de modelul din tara noastra. Nu spun ca am reusit total, dar spun ca am reusit sa-l printez si sa-l montez functional din prima incercare. Oricum e loc de mai bine si voi continua cu perfectionarea lui, daca sanatatea mi-o va permite.

2 Comments »

  • relu said:

    Buna ziua!

    Ma pasioneaza si pe mine modelismul. Imi puteti spune va rog in legatura cu printarea 3d a machetelor , ce program ati folosit pt modelare ?

    In ce format, extensie ati salvat masina dupa modelare ca sa poate fi printata 3d?

  • Prognosis (author) said:

    http://arin.panait.net/

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.