Pe vremea cand lucram la traforaj, cream diverse planuri de constructii artizanale. Din aceste modele, am ales sa recreez la scara 1/87 o moara de vant pe care am decis sa o fac functionala.
In acest scop am recreat modelul pe calculator avand ca inspiratie directa chiar modelul de casuta facut acum 30 de ani din placaj.
Am folosit corel pentru proiectarea cladirii in care am inserat ferestre ramase de la constructia unor casute de gradina Auhagen si un acoperis luat de la domnul Rally!
Am printat pe carton de carti de vizita, cu un desen reliefat care imita lemnul, apoi am decupat si lipit modelul pe un carton prespan, tare, luat de la o cutie de parfum a sotiei.
Dupa uscare am decupat cu caterul liniile exterioare si cu traforajul pe cele interioare.
Apoi am confectionat transmisia dintr-un motoras de casetofon auto, de la care am mai folosit doua
roti scripete si doua curele de transmisie pentru reductie!
Reductia este dubla, directa de pe axul motor pe cate un scripete.
Apoi, am facut axul palelor de vant dintr-un rest de la o placa de piese de casute!
Pe acesta am lipit ulterior palele de vant!
Am confectionat mai intai magazia de la parterul morii dupa procedeul exemplificat mai sus.
Ferestrele sunt de la casuta de gradina (caci raman cate trei la fiecare in plus). Acestea au acetofan in loc de geam si perdelute tot de pe la diverse kituri de casute.
Castelul morii este lucrat dupa aclesi principiu si imbinarile sut facute cu prenadez pentru ca aratecutul deterioreaza tusul de imprimanta. Peretii pe care se sprijina axele motoare sunt dublati de forex de 2mm grosime pentru a facilita functionarea corecta si ungerea lagarelor iar cartonul s-ar fi deteriorat repede.
Am montat mecanismul pentru proba si dupa ce m-am asigurat ca funtioneaza bine, usor si raportul de transmisie pare real, am montat definitiv!
Totul se realizeaza si in functie de piesele disponibile dar intr-un casetofon se gasesc toate piesele, lagarele, axele, scripetii si curelele necesare acestei lucrari.
Acoperisul
La final am confectionat acoperisul cu care am astupat cladirea dar pe care nu l-am lipit definitiv pentru a se putea interveni ulterior in interior.
Balustradele sunt facute din bete de chibrituri si treptele din carton prntat la imprimanta. Pentru model am folosit template-urile din corel pentru a da o suprafata lemnoasa scandurilor constructiei.
Pentru imbatranirea cladirii am folosit creioane colorate ceramice cu care am tusat usor doar leieful (cantul) cartonului si apoi am fixat totul cu un lac incolor dat usor la pensula.
Planul lucrarii in gasiti aici la sectiunea planuri (nou pe site)
Aici vedeti si un filmulet al executiei!
Foto final
Leave a response!