Home » Scara TT

Reconditionarea unei BR 211 – inapoi in viitor

19 February 2017 No Comment 1,642 vizualizări


Pasiunea nu are moarte. Boala grea trenuletele. Dorul de Diorama de la Slobozia, de Orasul din sufragerie, nu-mi da pace.

Diin pacate nu mai am loc unde sa ma desfasor cu o alta diorama la H0, drept urmare incep sa strang materiale pentru scara TT. iubirea dintai, de dincolo de anii revolutiei….

O intoarcere in timp, pe vremea cand strangeam banutii de pachetel la pusculita pana faceam cate 230 de lei si apoi dadeam fuga la Bucuria Copiilor, unde la subsol era raiul trenuletelor TT.

In anul 2007, cand m-am apucat de trenulit, am dat toata comoara de la TT pentru a face o diorama la H0…. din pacate, nu mai pot recupera ceea ce am dat atunci. Iubirea mea era o E 10 – 42, pe care mi-o doresc inapoi in colectie. Cine stie, poate sansa imi va surade.

Asadar, incepe o noua poveste, un alt vis pe care sper sa apuc sa-l realizez, caci anii trec…. si ramane numai ceea ce faci.

Pana una-alta, am inceput sa reconditionez cele cateva locomotoive antice procurate in ultima vreme, si am inceput cu un LDH DB 211, destul de deteriorat. Carcasa sparta pe ici pe colo nu ma deranjeaza ca si asa nu vad mare lucru, dar tractiunea era la pamant.

Dupa cum am banuit, motorul era de vina. Anii au trecut peste el si colectorul  infundat, carbunii tociti si lipiturile grosolane din zona de contact mi-a spus ca locomotiva a avut o viata grea in trecut.

In principiu, tehnica de la Ho se aplica si la TT. Cu un bat de chibrit ascutit pe o parte, se face o parghie de curatat, pe care o aplici cu tarie pe colector in timp ce se invarte cu mana rotorul pana ce se curata. Carbunii se sterg de praf cu alcool izopropilic si se regleaza presiunea lamelelor astfel incat sa nu apese nici prea tare, dar nici prea usor asupra carbunilor. Un mic test in tensiune ajuta la final la reglrea presiunii. Se ajustea lamela astfel incat acustic sa se confirme viteza cea mai mare a rotorului si atunci clar e reglat. Se mai curata si bandajele rotilo precum si lamelele de preluare a tensiunii, tot cu alcool si apoi cu un betigas de urechi uscat.

Iata deci prima locomotiva la TT reconditionata in Depoul Poiana.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.