Home » Tunare locomotive

Reconditionarea unui BR 55 Piko antic

10 February 2013 One Comment 5,192 vizualizări

O locomotiva clasica, foarte raspandita in vremurile trecute printre modelistii din tara noasta, a sosit la Slobozia cu bielele date peste cap, desincronizate, cu cabina sparta si cu tapoanele frontale rupte din sasiu. Pentru reconditionarea ei, mai intai am reasezat bielele asa cum ar trebui, mai ales ca una din rotile tractoare era desincrinizata la dintii pinioanelor, fapt care bloca rulajul corect al masinii si ducea la tensionarea mecanismului. Operatiunea nu este grea, dar necesita migala si multa rabdare.

Cabina a fost restaurata cum se cuvine si montata la locul ei, lipita cu Revell si apoi vopsita tot cu Revell acrilic mat! Pentru reconditionarea tampoanelor am procedat mai intai la indepartarea prin taiere a cioturilor ramase pe sasiu. A urmat gaurirea corespunzatoare pentru introducerea tampoanelor cumparate din comertul socialist de specula.

Farul lipsa l-am inlocuit cu o pietricica furata de prin brosele sotiei, exact ca cea ramasa la locul ei. O ultima interventie a fost echilibrarea greutatii pe sasiu, greutate care statea numai sprijita pe garnitura de cauciuc de pe tija surubului de prindere din cos, fapt care ducea la tensionarea cazanului si la rulaj zgomotos. In final, locomotiva ruleaza impecabil, dupa curatarea angrenajelor cu alcool, ungerea cu vaselina siliconica, dar mai ales dupa curatarea colectorulu de pe rotorul electromotorului, precum si a suprtilor de pertperie carbuni, unde se acumulase praf si alte mizerii. Recomand folosirea unui alcool isopropilic, fara solutionare, natural.

One Comment »

  • cip said:

    Ce frumusete. Buna treaba. Ce bune ar fi fost mai multe poze si un filmulet !

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.