Home » Tunare Masinute

Reconditionarea unui Chevrolet

20 January 2012 No Comment 694 vizualizări

Dupa ce am postat Reconditionarea unui Wartburg in paginile sitului, un domn din Sibiu mi-a trimis spre evaluare si reconditionare o frumoasa si veche masinuta produsa de aceeasi firma din Germania. Un Chevrolet rosu de toata frumusetea. Din pacate, masinuta s-a prezintat la prima verificare, foarte afectata. Roti blocate, motor blocat, claxon descompletat si blocat, rezistenta rupta, cabluri rupte sau topite prin interior, caseta de comanda afectata prin distrugere piese volan si prin ruperea lamelelor la semnul plus de alimentare, butoane blocate… Lipsa capacului de separare dintre cablarie si baterii in cutia de comanda. O alta urma a proastei intretineri si a vremii care a trecut peste jucarie era oxidarea excesiva a contactelor de iluminare atat in fasungurile becurilor, cat si pe suprafata lamelelor de contact dintre caroserie si sasiu. Cablul de comanda ruginit si blocat aproape pe interiorul sufei. Sistemul de directie cu nituri rupte si topite deasupra pentru refixare, fuzete dezaxate, roti strambe… ce sa mai zic, un mic dezastru. Drept pentru care am trecut etapizat la remedieri.

Mai intai am bagat cu seringa lichid de frana pe cablul de comanda al directiei si dupa doua zile am miscat puternic si indelungat de firul tractor pana cand acesta a capatat o miscale lina, uniforma si usoara.

Apoi am demontat motorul si l-am curatat. Port-periile infundate se curata cu alcool etilic. Carbunii la fel si interiorul lor cu un betigas de urechi imbibat in alcool izopropilic. Rotorul era belea. Abia am reusit sa-l scot din bucsele sale din cauza ruginii de pe ax. Am curatat axul cu smirghel extra fin si apoi l-am dat cu ulei siliconat. Dupa asta am prins rotorul in bormasina si cu smirghel fin am rectificat cu mare atentie colectorul, dupa care l-am curatat cu alcool izopropilic. Este indicat acest alcool deoarece el nu face sa oxideze metalul ulterior si nu afecteaza izolatia de email a cablurilor bobinajului. Am pus alt furtunas de silicon pe ax pentru aderenta acestuia pe cauciucul rotilor si am repozitionat corect motorul in locasul sau original.

Desi rotile sunt total nepotrivite cu jucaria, pentru ca am studiat poze pe internet si acestea erau mult mai late, din dorinta expresa a posesorului am cautat sa reconditionez rotile originale. In fapt le-as fi putut inlocui cu unele mai apropiate de realitate. Sistemul de directie  a fost reconditionat complet. Barele scoase din nituri, practicate gauri filetate si fixate cu surubele. Fuzetele rectificate ca sa alunece usor in locasurile lor. La final directia merge … ca unsa!

Am demontat si curatat claxonul original si l-am facut sa fuctioneze chiar si fara capacul de rezonanta care lipseste cu desavarsire. Am demontat si curatat fasungurile oxidate ale becurilor si am curatat lamelele de cupru cu alcool si smirghel fin. Am inlocuit becurile arse si am refacut toata instalatia electrica interioara.

Masinuta era dotata cu un sistem simpatic de semnalizarea a directiei de mers, comandat prin lamele lipite pe bara de directie, sistem care era distrus si oxidat. Am refacut integral circuitele si acum semnalizarea fata/spate stanga-dreapta functioneaza perfect.

Pe tot parcursul acestei etape am cautat sa folosesc numai componentele originale ale jucariei, care acum este in stare perfecta de functionalitate. Dupa prezentarea ei posesorului, acesta a formulat o noua comanda, si anume aceea de a reface sistemul de iluminat pe baza de led-uri, mai putin consumatoare, de a inlocui pulsatorul de directie mecanic, care functiona in mers prin rotirea unui excentric de pe o roata spate, care la randul sau intrerupea un contact mobil, facand ca senalizarea sa pulseze, cu un dispozitiv electronic, un circuit basculant astabil. De asemeni propietarul a solicitat introducerea de lampi de pozitie rosii pe spate, fapt care presupune o noua interventie destul de complexa in jucarie, interventie pe care la prima analiza am subevaluat-o. Montarea de led-uri noi pe spate presupune modificari substantiale, fapt care va constiutuii un alt proiect si o alta rubrica la care voi posta continuarea.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.