Home » Tunare Masinute

Reconditionarea unui Wartburg – 3

20 April 2011 4 Comments 17,510 vizualizări


Am continuat lucru la reconditionarea acestei frumoase jucarii… Principala concentrare a fost pe rezolvarea sistemului de directie, in conditiile in care am ales refacerea lui prin folosirea unui mecanism de servo-directie actionat electronic. Montajul care comanda servoul este cel prezentat in schema alaturata, montaj pe care l-am realizat direct pe placa de circuit reconditionat pentru telecomanda. Practic am facut alta placa de comanda, pe care am plantat atat electronica de la servo, cat si butoanele pentru mers inainte/inapoi, cel pentru claxon, iar in plus am montat un comutator de siguranta, un fel de mini heblu, care preste curentul in placa de comanda astfel incat servoul sa nu mai fie alimentat daca nu rulam jucaria. tot in cutia telecomenzii originale, am facut loc si am montat potentiometrul pentru directie, pe care am fixat volanul original, dupa modificarea lui, desigur!

Ma bucur enorm caci in cautarile mele prin cutiile cu maimute, am regasit atat claxonul original, distrus partial, cat si girofarul original. Claxonul a fost reconditionat si functioneaza ca acum 30 de ani… Girofarul va primi leduri intermitente si in plus voi veni cu lumini stroboscopice moderne, despre care voi vorbi mai tarziu…

Profitand de faptul ca intreaga directie va suferi modificari, mi-am imaginat in plus un sistem de semnalizare a directiei, bazat pe led-uri intermitente. Sistemul va functiona gratie unui dispozitiv pe baza de placute de circuit si lamele de contact, care vor cupla led-urile de semnalizare la cea mai mica deviatie de pe linia dreapta a directiei. Mecanismul prevede un disc, corodat astfel incat acesta sa faca un contact pe fiecare parte a rotirii directiei. De asemeni, intentionez si refacerea sistemului de iluminare, astfel incat masinuta va avea lampi de pozitie, stop pe frana si directie pe spate si de asemeni voi monta si o lampa de mers inapoi. Nu voi uita nici farurile si nici girofarul, toate pe baza de LED-uri.

Si pentru ca la primele probe, motorul antic original, s-a dovedit o sugativa de curent, am decis inlocuirea lui cu unul modern, de 4,5 volti, cu portperii pe carbuni, japonez, scos dintr-o jucarie sofisticata distrusa de copilul unui vecin….
Photobucket

Photobucket

Montajul de proba, cel care comanda servo directia
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

4 Comments »

 • PetricA said:

  Incet incet masinuta prinde viata de fapt renasterea, Sarbatori fericite alaturi de cei dragi

 • t. said:

  Foarte frumos, felicitari! Jucaria asta merita sa ruleze din nou.

  Nu stiti unde gasesc un reductor de mici dimensiuni? As dori sa construiesc de la zero o macheta comandata prin fir, strict electric, fara electronica pentru ca la aceea nu ma pricep. Motoare mai gasesc, dar mi-ar fi cam greu daca nu imposibil sa construiesc reductoare care sa functioneze acceptabil, atat pentru directie cat si pentru tractiune.

  Multumesc.

 • Prognosis (author) said:

  Eu folosesc reductoare scoase din diverse chinezarii, sau mi le fac singur folosind pinioane de aceiasi provenienta!

 • Mariano Ion said:

  Minunată jucăria! Astăzi am intrat în posesia uneia identice impecabila, că noua. Mă incearca gândul să o adaptez, îmbunătățesc si perfecționez. Altfel o văd acum fata de acum 30 ani. Multe ar fi de finisat si completat.

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.