Home » Scheme, Scheme instalatii de automatizare

Schema automatizare nr. 3c in circuit analog

15 August 2009 5 Comments 2,259 vizualizări

schema finala circuitul exterior pe Diorama de la Slobozia

Pentru tronsonul de cale ferata interior, (cel de sus) de pe diorama mea, am ajuns la aceasta schema finala.
Aceasta are rolul de a controla un numar de doua sau trei trenuri, optional, consecutiv cu semnalele aferente. Varianta este cea finala, pe care o voi transpune zilele acestea in placa de circuit, astfel incat sa elimin toata cablaraia din panoul de comanda.
Aceasta cablaraie a constituit montarea pentru probe a dispozitivelor, pana m-am hotarat pe ce scheme raman.

La aceasta schema, nu am aplicat semafor pentru oprirea intermediara, deoarece in diorama mea, aceasta oprire se face in tunel si ca atare nu este necesara prezenta unui semafor si nici comanda acestuia implicit. Cine foloseste insa schema si o aplica in conditii de vizibilitata a trenului care stationeaza, trebuie sa folosseasca schema aceasta! De aceia am creeat doua scheme, sus si jos, dupa cum vine pe diorama mea!

Am imbunatatit schema, utilizand un concept de simplitate.
Am renuntat la releele cu patru randuri de contacti, greoiae, consumatoare, si greu de intretinut, in favoarea unor microrelee de 12 volti, fiabile, ieftine si usor de inlocuit, care ocupa un loc mai mic in interiorul panoului de comanda si care se pot monta frumos pe placute de circuit de 1 leu bucata!
Releele se gasesc la magazine de specialitate la pretul de 5 lei, dar eu le-am cumparat de la o persona fizica, cu numai 3 lei bucata. Adresa persoanei care le comercializeaza este: adyelectronic@ctrnet.ro
Il puteti contacta pentru comenzi. Este un baiat foarte serios si marfa este japoneza, de calitate, nu ştifturi chinezeşti de prin comert! Sputeti ca v-am dat eu adresa lui! Va serveşte cu siguranta!
Dupa ce voi finaliza toate placutele de circuit conform schemelor, voi incepe “marea transfomare” pe care o voi prezenta in sectiunea diorama! Deocamdata lucrez la montajele propriuzse! Ma gandesc cu oarecare groaza la momentele cand voi desface toata cablaraia pentru a o inlocui cu frumoasele placi de circuit.
De asemenea, am folosit contacti magnetici de tip “reed”, ce se gasesc in magazinele de specialitate dar NU IN SLOBOZIA :((
Iata filmuletul automatizarii 4b! (cel vechi, voi filma din nou dupa terminarea montarii circuitelor pe placi)

5 Comments »

  • Bohm Rudolf said:

    Buna ziua , pentru comanda macazelor in sistem automat vad ca folositi niste micro relee de 12 volti. Acestia lucreaza in sistem de impuls curent ???? Macazele lucreaza in sistem impuls dupa cum stiu. Se pot lega doua macaze de acest micro releu de 12 volti ??? Ati spus data trecuta sa nu leg macaze de contact reeduri !!!! sau nu mai multe pe un contact reed. Imi puteti spune exact ce cod are micro releul de 12 volti.
    Multumesc.

  • Prognosis (author) said:

    Analizati va rog schema de mai sus! Electro-magnetii motoarelor de macaz lucreaza in curent alternativ 16 volti… urmariti traseu schematic! Cod la releu… are probabil fiecare furnizor de la un magazin!

  • si.eu said:

    sa-ti raspund eu la ce s-a facut acolo (am ajutat la partea electronica)
    releul reed alimenteaza scurt un releu mai de forta ale carui contacte alimenteaza macazele. deoarece impulsul dat de locomotiva este prea scurt pentru timpul necesar macazelor pentru schimbare se pune in paralel cu bobina releului un condensator electrolitic mare (de la 1000 micro in sus- prin tatonare) ca sa mentina releul mare aclansat suficient cat sa comute macazele dar nu mai mult, sa nu se arda bobinele.
    asta era la inceput pe circuitul de sus si inca mai e pe circuitul de jos.
    ulterior am modificat “automatizarea” asta destul de imprecisa cu intercalarea unui “releu cu intarziere” bazat pe batranul BE/LM 555.
    se face asa(releul reed comanda un releu mai mare) deoarece curentii suportati de un releu reed e foarte mic( de ordinul miliamperilor) si risti sa ramana clemele aclansate arzand totodata bobinele macazelor.
    sper ca te-am lamurit…
    bafta la “surubarit”
    coduri la relee? cumpara si tu ce se gaseste pe piata. nu e necesar MUSAI un anume cod. orice releu de 12V “sould do”

  • Bohm Rudolf said:

    Buna ziua , tot nu am inteles ceva !!! Aceste relee cum functioneaza ??? Schema dumneavostra este perfecta , dar acolo aveti trei relee din care doua sunt cu actionare continua si una cu actionare pe impuls pentru macaze .Daca nu ar fii actionare pe impuls ar arde bobinele macazului. Sau toate cele trei relee sunt pe impuls , doar condensatoarele acelea tin curentul continu o anumita perioada. Dupa cum am inteles din schema in portiunea “bloc oprire” doar atunci exista curent , datorita condensatoarelor , pana cand primeste impuls de la releul care comanda macazele ,ulterior comanda si releul pentru “bloc oprire”(prevazut cu condesatorul de 2500-3600 mF/35V) , aceste condensatorare inmagazineaza atata curent pana ce pleaca trenul din gara. Oare am inteles bine ???!!! Atunci important ca releul sa fie intre 12V-24V si 2A cu 10 picioruse. Va rog sa nu va suparati pentru atatea intrebari as dori sa inteleg tot sistemul de functionare , pentru ca sunt paralel cu electronica.
    Multumesc pentru intelegere.

  • Bohm Rudolf said:

    Acum ma uit mai bine , aveti in schema 6 relee de 12 Volti a cate 8 picioruse , si fiecare releu are doar o bobina de actionare ?? Deci aceste relee nu sunt cu doua bobine ??? Nu gasesc releu cu doua bobine ??

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.