Home » Scheme, Scheme iluminat locomotive

Schema nr. 5B pentru iluminat locomotive

15 August 2009 No Comment 1,659 vizualizări

Schema nr. 5b montaj in serie cu punte redresoare si cu leduri unicolor (numai faruri si/sau lampi finale)
Aceasta schema este pentru aburoase, locomotive ce nu-si schimba culoarea luminii dupa sensul de mers!
Deci luminile vor functiona la fel indiferent de sensul de mers!

Aceasta schema in serie, folosita in mod particular in iluminarea unui E69, prezinta avantajul pozitionarii fizice intr-un spatiu atat de restrans, precum e cel din E69, fapt atat de bine rezolvat de mpursu!
Din pacate insa, electronica a confirmat in decursul timpului, ca LED-urile, chiar daca sunt acelasi tip, produse de aceiasi firma, totusi nu sunt similare. Diferentele sunt infime, insa la curentii foarte mici necesari amorsarii jonctiunii, inserierea unui rezistor intre doua LED-uri prezinta doua dezavantaje evidente in timp. Sa va explic…
1. Jonctiunea LED-ului este sensibila nu atat la curentul nominal aplicat pe terminale, cat la unda de soc produsa de inceperea alimentarii cu tensiune. Astfel, primul led din ghirlanda de 2+1 rezistor, va primi la alimentare un soc mai mare decat al doilea led (privind dinspre +) si in consecinta va “suferi” mai mult de pe urma acestor socuri.
Cum spuneam mai devreme, socurile nu sunt mari si de natura de a deteriora ledului dupa cateva utilizari, insa, in timp, uzura jonctiunii unui led sau a altuia, va duce fie la deteriorarea acestuia, fie la diferente deja vizibile a intensitatii luminii rezultate pe jonctiune.
2. Al doilea dezavantaj ar fi acela ca in situatia in care un led sufera o distrugere, automat nu va ma lumina nici al doilea sau in situatia in care jonctiunea unui led se strapunge (varianta in care nu se intrerupe este cea mai probabila la ledurile bipolare), in momentul ruperii jonctuinii, intregul curent da cadea brusc pe cel de-al doile led din ghirlanda, determinand si distrugerea acestuia.
3. Daca un LED este mai sensibil, iar celalat este mai “puturos” atunci, cel sensibil, va “fura” cuentrul celui mai “puturos” iar consecinta va fi iluminarea inegala dindre cele doua, fapt care nu se intampla la legarea in paralel. (Curentul este egal impartit intre cele doua jonctiuni) cel putin teoretic!

Dar, toate aceste neajunsuri, pot fi indepartate prin folosirea unei variante paralel, care este ceva mai stabila dpv. al protectie in cazul strapungerii unui led, caci altfel “loveste” ca sa zic asa, tensiunea de soc in cazul paralel, decat in cel serie.
ATENTIE!
Mentionez, deci repet, mentionez!
Schema practicata de mpursu nu este periculoasa sau prost aleasa.

Trebuie doar sa specific: Din experienta avuta cu LED-iri in decursul timpului, am ajuns la concluzia ca, legarea in paralel este mai eficienta.
Intradevar, aceasta presupune mai multe fire, mai multe comexiuni si volum de munca mai mare, iar in cazul LE 69, greu de aplicat!
Asadar, iata si schema in paralel, adica …schema nr. 6

Leave a response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.